Inkriminacije

Iznuđivao novac i prijetio policajcima smrću: Delničanin završio u riječkom zatvoru

Fiore Vežnaver

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Andrića, već starog poznanika policije i pravosuđa, tereti se da je ozbiljnije delikte počinio u ponedjeljak navečer u Delnicama, a oštećivanje vrata stana četiri dana ranije



RIJEKA Najprije je iznudio veću svotu novca od jednog konobara, potom prijetio smrću dvojici delničkih policajaca, a i oštetio je vrata stana u državnom vlasništvu. Inkriminacije su to pod kojima je jučer poslijepodne u riječki zatvor smješten 26-godišnji Hrvoje Andrić iz Delnica. Osumnjičen je za četiri kaznena djela: iznudu, dvije prijetnje i oštećenje tuđe stvari.


Andrića, već starog poznanika policije i pravosuđa, tereti se da je tri ozbiljnija delikta počinio u ponedjeljak navečer u Delnicama. Sumnjiči se da je najprije oko 22 sata, zajedno s jednim nepoznatim muškarcem, prišao 19-godišnjem zaposleniku u jednom delničkom lokalu i ozbiljno mu zaprijetio. »Daj mi 100 kuna, to je naplata za gazdu, poduzet ću neke mjere!«, riječi su koje je, po dosadašnjim sumnjama, uputio konobaru, koji mu je, prestrašen, iz blagajne na ime nepostojećeg duga predao 100 kuna. Andrića se tereti da je zatim u više navrata ulazio u prostor šanka, tražeći od zaposlenika kafića da mu iz blagajne preda još novca. Dobio je tako u više navrata novčanice od po 100 i 200 kuna. Na kraju je, na traženje osumnjičenog, 19-godišnjak iz blagajne izvadio sav utržak, kojeg su Andrić i kompanjon dograbili i otišli.


Eksces u postaji


Mladića iz Delnica sumnjiči se da je sat kasnije izazvao eksces u Policijskoj postaji Delnice. Jednom policijskom službeniku zaprijetio je da zna gdje živi, da će, kada izađe, pobiti njega i obitelj. »Rasjeći ću vas u komade!«, riječi su koje je, između ostalih, uputio prvom policajcu. »Zaklat ću ti sina, znam gdje živi!«, prijetio je policijskom službeniku. Slične, nimalo ugodne riječi, uputio je i njegovom kolegi, prijeteći da će mu se u ispunjenju prijetnji pridružiti i braća i bratići.




Hrvoja Andrića se sumnjiči i da je četiri dana ranije, prošlog četvrtka, oštetio uredno zaključana ulazna vrata stana u Delnicama, u vlasništvu Republike Hrvatske, učinivši ih neuporabljivim.


Andrić je jučer poslijepodne doveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Vladu Bosnera, koji je prihvatio prijedlog riječkog Općinskog državnog odvjetništva i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Na ročištu na kojem se odlučivalo o pritvoru prisustvovali su i tužiteljica Nina Vičević i Andrićev branitelj, odvjetnik Pero Radić.


Uhićen i lani


Mladi Delničanin je zbog prijetnji završio u riječkom zatvoru i u prosincu prošle godine. I tada je dio događanja vezan za jedan lokal, ali u Ravnoj Gori. Prijetio je dvojici u lokalu da će ih poubijati pa je zbog toga intervenirala policija, a prilikom privođenja Andrić je prijetio i policijskom službeniku. Hrvoje Andrić je tada završio u ćeliji nedugo nakon što je pušten da se brani sa slobode zbog ranijih delikata. Radilo se o inkriminacijama da je na Božić pretprošle godine sa suokrivljenima prijetio jednom mladiću, ograničio mu kretanje, a inkriminiran je i pokušaj seksualnog zlostavljanja žrtve. Upućeni u slučaj navode da je Hrvoje Andrić sada završio u istražnom zatvoru samo mjesec dana nakon izlaska iz pritvora temeljem ranijih delikata.