Šef AK Siget

I druge žene će Škaru prijaviti za seksualno nasilje? ‘Isplivalo je da ona nije jedina žrtva’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook



Čini se da bi zaposlenica Autokluba Siget koja je prva progovorila i za silovanje na radnom mjestu prijavila predsjednika kluba Damira Škaru mogla pokrenuti lavinu.


– Ona je skupila dovoljno hrabrosti da prijavi Škaru, međutim istovremeno treba razmišljati o ženama koje su bile u istoj ili sličnoj situaciji pa su odlazile iz Autokluba, puno ih je davalo otkaze upravo zbog seksualnog nasilja.


U Autoklubu su radile od 2 tjedna do 2 mjeseca, više se nisu zadržavale, a čula sam da će se neke žene također odlučiti na prijavu.




Mnoge se boje. Čini mi se da je to univerzalan problem, imamo situaciju da smo zemlja u kojoj pravosuđe dobro ne radi, a imamo moćnike koji misle da mogu raditi što žele jer su zaštićeni političkom strankom.


Ono što je isplivalo je da ona nije jedina žrtva, rekla je za Index Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe – Centra za seksualna prava u partnerstvu.


I nakon što već više od 25 godina radi sa žrtvama seksualnog nasilja, u ovom joj je slučaju fascinantno to da je Škaro pobjegao u BiH, nakon što je saznao da ga je žrtva prijavila: ‘Tek nakon što je izdana potjernica za njim i na nagovor odvjetnika vratio se u zemlju’, kaže Maja Mamula.


– To je zabrinjavajuće, njega štiti stranka, a trebamo reći i kako naše pravosuđe i sustav općenito nisu neovisni. Nadam se da će se pokazati drugačije na ovom primjeru, rekla je.


Nada se da će policija i sud ozbiljno uzeti u obzir prijetnje koje je Škaro, kako tvrdi žrtva, indirektno uputio žrtvinoj djeci. Naime, kako je žrtva ispričala, Škaro joj je, nakon što je doznao za prijavu policiji, poslao poruku: ‘Kako su ti djeca?’.


– Ako ova indirektna prijetnja ne bude tretirana kao zasebna prijava za kazneno djelo, onda nemamo što govoriti o pravdi u pravosuđu. Minimalno što očekujem da će i za to ići prijava, rekla je Mamula za Index.