Dovitljivi prevaranti

Građani, oprez! Pazite kome otvarate vrata jer je sve više prevara i teških krađa sa sve većim pričinjenim štetama

Hina



Policijska uprava zagrebačka (PUZ) ponovno poziva građane da ne otvaraju vrata stana osobama koje se predstavljaju djelatnicima banaka ili policije radi provjere novčanica, jer su u porastu takve prijevare, a ako im najavljuju posjet, da o tome obavijeste policiju.


»Najčešći načini počinjenja kaznenih djela, kojima se oštećeni dovode u zabludu i omogućuju počiniteljima ulazak u stambene prostore i krađu novca, je ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica, mijenjanja ili sl. Načini su i, primjerice, zamjena novčanica radi odnošenja novca u banku, fotografiranja radi usporedbe, jer se novčanice mijenjaju ulaskom Hrvatske u EU pa na sebi moraju imati oznaku ‘EU’, novac će prestati važiti, krivotvoren je i treba ga predati, ali i da je novcu istekao rok trajanja i sl.«, naglasila je policija u nedjelju.


Policija poziva na oprez i kod slučajeva gdje počinitelj, pod nekom izlikom, ulazi u dom te razgovara s oštećenom osobom, dok drugi počinitelj istodobno neometano ulazi u prostor, krade novac i vrijedne predmete, a zatim se neprimijećen udaljava, što otežava pronalazak počinitelja.


Građani su upozoreni da, ako se nađu u sličnim situacijama, takve osobe nipošto ne puštaju u dom te da im ne predaju novac ili druge vrijedne stvari.»U slučaju da građani od nepoznatih osoba putem telefona zaprime pozive u kojima se traži da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednostima, ili kažu da će netko doći radi provjere novca ili zlata, neka obvezno, u što kraćem roku, događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112«, poručuju iz PUZ-a.

Istaknuli su da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu.