Atilio Duras

Gospodin “2 posto”: Bivši šef iz Uljanika osuđen zbog korupcije

Fiore Vežnaver

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Bivši rukovoditelj Uljanik strojogradnje iz Pule osuđen je zbog slučaja korupcije u kojem je uzeo mito od njemačke tvrtke u iznosu od 22.144 eura pri nabavkama dijelova



RIJEKA Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je jučer Atilio Duras (76) iz Pule, zbog toga što je kao šef u pulskom Uljaniku primio mito u ukupnom iznosu od oko 22.144 eura. Duras, sada umirovljenik, proglašen je krivim za »primanje mita u gospodarskom poslovanju«, da je »kao odgovorna osoba primio dar kao protuuslugu za sklapanje posla«.


Bivšem rukovoditelju u pulskoj tvrtki izrečena je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Vijeće riječkog Županijskog suda, kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, prihvatilo je prijedlog USKOK-a i odlučilo da se Durasu oduzima imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, što znači da je dužan platiti u državni proračun protuvrijednost od 22.144 eura, što iznosi oko 168 tisuća kuna. Sud je odredio i da je dužan namiriti troškove postupka u ukupnom iznosu od oko 10,4 tisuće kuna. Duras se nije pojavio na objavi presude, ali to, u biti, i nije bio obavezan.


Plodna suradnja


USKOK-ovom optužnicom inkriminirano je da je Atilio Duras primao mito u vidu provizije kroz tri godine, od prosinca 2004. do kraja 2007. godine. U to vrijeme bio je rukovoditelj nabave u tvrtki Uljanik strojogradnja iz Pule, ovlašten za donošenje odluka u vezi narudžbi šalica ležajeva koje su nabavljane od firme Zollern BHW Gleitlager Gmbh, podružnice u Braunschweigu (Njemačka). Tu funkciju obavljao je sve do siječnja 2008. godine, kada je postao pomoćnik predsjednika uprave za financije u pulskoj tvrtki. USKOK ga je teretio da je, u nakani da se materijalno okoristi, sukladno dogovoru sa zastupnicima firme Zollern BHW Gleitlager, Marcusom Bohlmannom i Ulrichom Engelom iz odjela prodaje, ostvarenim preko Gerharda Waltera Clausa, direktora tvrtke IHC koja je bila ovlaštena za posredovanje kod narudžbi za Hrvatsku, postigao da mu se za svaku ugovorenu narudžbu isplaćuje provizija od dva posto od ukupne vrijednosti pojedinačno ugovorenog posla. Duras je kontinuirano naručivao šalice ležajeva, a odgovorne osobe Zollerna isplaćivale su mu ugovorenu proviziju, pa mu je tako u tri godine na ime narudžbi u 21 navratu isplaćeno ukupno oko 22.144 eura.


Sve je dokazano




Obrazlažući presudu suda koji je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice USKOK-a, sutkinja Jesenka Kovačić podvukla je iskaz Gerharda Waltera Clausa, direktora posredničke tvrtke IHC. Svjedok je, istina, rekao da on osobno ni ta firma nisu doznačili provizije optuženiku, jer se preko njih nije ni naručivala roba, ali je decidirano izjavio da bi od tvrtke Zollern nakon zaključenog posla, isporučene i plaćene robe, uslijedila isplata od maksimalno dva posto iznosa na fakturi. Novac bi bio izravno doznačen na bankovni račun kojeg je ranije naveo Duras. Ulrich Engel, direktor prodaje u Zollernovoj podružnici, kazao je pak u svom svjedočenju da je o posebnim provizijama isplaćenim Durasu saznao tek naknadno. No, potvrdio je knjiženje tih provizija u poslovnim knjigama tvrtke, a iz njih je razvidno da su s računa tvrtke Zollern obavljene uplate provizija Atiliju Durasu.


Sutkinja Kovačić naglasila je kako optužbu da je Duras primao mito potvrđuje i dokumentacija, posebno kretanja na njegovom deviznom računu otvorenom u talijanskoj Banci Intesa Sanpaolo, što se poklapa s izvodima s računa tvrtke Zollern u Deutsche Banku, te naloga za plaćanje. Iz njih proizlazi da su od prosinca 2004. godine do siječnja 2008. godine Atiliju Durasu nakon realizacije svakog ugovorenog posla, narudžbe šalica ležajeva, doznačeni iznosi u visini od dva posto ukupne vrijednosti pojedinačno ugovorenog posla.



Prema podacima Sudskog registra, dioničko društvo »Uljanik strojogradnja« d.d. brisano je u siječnju 2017. godine, što je proveo Trgovački sud u Pazinu. Tvrtka je prestala postojati nakon pravomoćno okončanog postupka spajanja s firmom »3. maj motori i dizalice« u poduzeće »Uljanik strojogradnja diesel« d. d. Pula.


Podaci Sudskog registra kazuju da su svojedobno među članovima Nadzornog odbora »Uljanik strojogradnje« bili i ljudi koji su okrivljeni i privedeni u aktualnoj aferi »Uljanik – 3. maj«.



Star i bolestan


Vještakinja za računovodstvo i financije svojim je nalazom nakon ekspertize utvrdila da je na Durasov račun, otvoren u Banci Intesa Sanpaolo, u inkriminiranom razdoblju doznačeno s računa Zollerna oko 22.144 eura. Indikativno je i da je kod svake doznake naveden i broj računa kojeg je Zollern izdao Uljaniku strojogradnja. Uplate se odnose na provizije po računima, a obračunate su u visini od dva posto na vrijednost svih prikazanih računa, podvukla je sutkinja Kovačić.


Odmjeravajući visinu kazne Durasu, sud mu je olakotnim cijenio dosadašnju neosuđivanost, činjenicu da je starije dobi i lošije zdravstveno stanje. Sud mu nije našao posebne otegotne okolnosti. Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, tako da će u slučaju na kraju vrlo vjerojatno arbitrirati Vrhovni sud.