Pilot projekt

Godinu dana nakon uvođenja elektroničkog nadzora zatvorenika jedno je jasno – treba mijenjati i zakone

Slavica Kleva

snimio Boris Šćitar / PIXELL

snimio Boris Šćitar / PIXELL

Pilot-projekt je pokazao da je EN vrlo koristan i učinkovit način kontrole osuđenika, pri čemu su svi dionici suglasni da bi ga trebalo trajno implementirati u Republici Hrvatskoj. Model je prihvaćen kao vrlo realan i trajno provediv, a time je i probacijska služba dokazala da je uz dodatno kadrovsko jačanje spremna trajno implementirati EN u rad.



RIJEKA – Točno se navršilo godinu dana od realizacije pilot projekta elektroničkog nadzora osuđenika i osumnjičenika u Republici Hrvatskoj  koji je financirala Europska unija kroz prijelazni instrument pomoći za našu zemlju kao dio projekta pod nazivom »Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj« koji provodi sektor za probaciju. Godina dana je prošla, rezultati sumirani, a zaključci i rezultati o provedenom projektu prikazani u travnju na 11. Međunarodnoj konferenciji o elektroničkom nadzoru (EN), najvažnijem okupljanju stručnjaka s područja EN osuđenika i osumnjičenika.


Pilot-projekt je pokazao da je EN vrlo koristan i učinkovit način kontrole osuđenika, pri čemu su svi dionici suglasni da bi ga trebalo trajno implementirati u Republici Hrvatskoj. Model je prihvaćen kao vrlo realan i trajno provediv, a time je i probacijska služba dokazala da je uz dodatno kadrovsko jačanje spremna trajno implementirati EN u rad.


Zaključak konferencije održane pod nazivom »Nedefinirane granice« jest da bi u budućnosti trebalo izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se omogućila šira primjena EN-a, na primjer za ranije otpuštanje s izdržavanja kazne zatvora kao zamjena za kratke zatvorske kazne i slično.


Najbolja praksa


Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović  prilikom otvaranja konferencije između ostalog je kazao da mogućnosti koje pruža EN pred praktičare stavljaju nove izazove, a to je i definiranje načina i granica njihove primjene u radu s osuđenicima. No, naglasio je da se u razvoju tehnologije ne smije iz fokusa izgubiti osuđenika sa svim njegovim specifičnostima kao ni službenika koji s njim radi.Prije nego li se uopće pristupilo realizaciji ovog vrijednog projekta educirani su probacijski službenici za rad s počiniteljima kaznenih djela, a potom je prikupljena najbolja europska praksa o EN-u. Provedene su i brojne radnje, osigurala se koordinacija u radu svih tijela uključenih u proces, sudova, državnog odvjetništva, zatvorskog sustava, probacije i policije, ali i poštivanje najviših europskih standarda EN-a. Pod EN-om su sto dana bile osobe na uvjetnom otpustu i u istražnom zatvoru u domu.

Tijekom pilot projekta uz pomoć EN-a obavljan je nadzor nad pet osoba – četiri osobe bile su na uvjetnom otpustu s EN-om, a jedna je osoba bila u istražnom zatvoru kući s EN-om.


Osobe na uvjetnom otpustu prema standardnom rasporedu, kako doznajemo u Ministarstvu  pravosuđa, mogle su se iz doma udaljiti svakoga dana u vremenu od jutarnjih šest do 10 večernjih sati, dok je osoba kojoj je određen istražni zatvor u domu s EN-om ostajala kući 24 sata dnevno. Tijekom realizacije pilot projekta nije se dogodilo niti jedno kršenje uvjeta elektroničkog nadzora. Za osobe koje su tijekom uvjetnog otpusta bile pod EN-om odluku je donio sudac izvršenja, a kod istražnog zatvora u kući odluku je donio sudac istrage. Probacijski službenici su dežurali u nadzornom centru te instalirali i potom deinstalirali opremu, a policijski službenici obavljali preprate.


Narukvica na nogu


Tijekom provodenja pilot-projekta korištena je oprema za nadzor osuđenika putem takozvanog RF modula, odnosno riječ je o uređajima koji rade putem radio frekvencije i koji omogućavaju nadzornoj službi da nadzire prisutnost osobe na određenoj lokaciji. Konkretno, za potrebe nadzora postavlja se prijemnik u domu osobe pod nadzorom koji putem radio frekvencije komunicira s RF odašiljačem koji se postavlja na gležanj osobe i koji neprekidno šalje signale prema prijemniku koji podatke šalje nadzornom centru. Kada se oprema instalira i narukvica postavi na nogu osobe pod elektroničkim nadzorom, istu nije moguće skinuti do kraja nadziranog razdoblja.


U okviru ovog projekta napravljena je i analiza troškova i koristi od mogućeg uvođenja EN-a u Hrvatsku. Po jednoj osobi jedan dan zatvora u Hrvatskoj državu košta 400 kuna, jedan dan probacije iznosi 10 kuna, a jedan dan elektroničkog nadzora koštao bi 100 kuna! Razlika očigledna, kada se gleda s aspekta troškova, no kako su nam potvrdili u Ministarstvu pravosuđa, za trajnu implementaciju EN-a potrebno je poduzeti niz predradnji, izmijeniti zakonsku regulativu, izraditi podzakonske akte kojim se reguliraju međusobni odnosi i postupanja svih sudionika uključenih u provedbu EN-a, nabaviti opremu za EN putem natječaja te zaposliti službenike koji bi radili u nadzornom centru.


Probacijska služba odgovorna je za elektroničku komponentu nadzora osobe koja se nalazi pod EN-om. Osumnjičenik kojem je određen istražni zatvor u domu s EN-om u domu je 24 sata dnevno. A što u slučaju ako se dogodi nešto nepredvidivo? Ako osoba pod takvim nadzorom zatraži hitnu medicinsku pomoć?


Telefonska dozvola


Protokol je i takve događaje predvidio pa u slučaju hitnog medicinskog interveniranja ili više sile, osumnjičenik mora telefonski zatražiti privremenu dozvolu Probacijske službe za izlazak iz doma. Od osumnjičenika se u tom slučaju traži dostupnost mobilnim telefonom te ga se upućuje do najbližeg sigurnog mjesta ili liječničke ustanove, a izvanredni događaj žurno se dojavljuje nadležnoj policijskoj postaji kako bi se osiguralo kretanje i pratnja osumnjičenika, dok Probacijska služba o tome podnosi izvještaj sucu istrage.


Osim toga, ako osumnjičenik mora ići na sud, u policijsku postaju ili ima unaprijed zakazani liječnički pregled, sudac istrage o tome će obavijestiti Probacijsku službu, a Probacijska služba o tome će obavijestiti nadležnu policijsku postaju i osumnjičenika kako bi na odobreni datum osumnjičenik imao policijsku pratnju.


A takvih je situacija bilo i tijekom provođenja pilot projekta, došlo je do izvanrednih okolnosti. Osoba pod nadzorom kontaktirala je nadzorni centar i navela da ima jake bolove u bubregu, zbog kojih treba medicinsku pomoć. Kontaktirana je nadležna policijska postaja te su djelatnici policije prepratili osumnjičenika liječniku pa je nakon liječničke obrade  vraćen na adresu prebivališta, što je policija javila u nadzorni centar, ali se nadzornom centru javio i osumnjičenik, koji je tada upućen da dostavi liječničke nalaze putem e-pošte, što je i učinio.


Izvanredna situacija nastupila je i u slučaju kad je osumnjičenik javio nadzornom centru zbog jake boli u zubu i zatražio dozvolu za odlazak zubaru. Kontaktirana je policijska postaja s kojom je dogovorena preprata, koja je također prošla uredno.


Muškarac u dobi 35 godina temeljem rješenja o uvjetnom otpustu s elektroničkim nadzorom Županijskog suda u Velikoj Gorici izdržavao je kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci i 22 dana zbog počinjenog kaznenog djela krađa. Osuđenik je surađivao s probacijskom službenicom i pridržavao se dogovorenih termina i aktivnosti te je ispunio sve obveze određene rješenjem o uvjetnom otpustu, kao i opće obveze koje proizlaze iz elektroničkog nadzora.


»Pokusni kunići«


Tijekom trajanja elektroničkog nadzora došlo je do nekoliko situacija u kojima je nadzorni centar reagirao prema osuđeniku u kasnim večernjim satima zbog pojave alarma »Body Temper«, došlo je do odvajanja elektroničke nanožnice od tijela. Osuđenik je odgovorio na svaki upućeni poziv nadzornog centra te je utvrđeno da je do alarma koji dojavljuje o prekidu kontakta došlo zbog »labavijeg« postavljanja elektroničke nanožnice. Probacijski su službenici promijenili opremu i više nije bilo alarma.


Druga je osoba, 51-godišnjak, pod EN-om tijekom uvjetnog otpusta stavljena temeljem rješenja o uvjetnom otpustu s elektroničkim nadzorom Županijskog suda u Velikoj Gorici. Izdržavao je kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela davanja lažnog iskaza.



Nema sumnje, tehnologija stvara nove društvene mogućnosti, finacijski pritisci ponekad stimuliraju pronalaženje maštovitih rješenja starih društvenih problema, premda uštede mogu smanjiti kvalitetu usluga pružanih ljudima.


Hoće li niski troškovi elektroničkog nadzora neizbježno biti privlačni kretorima politika, ne samo kao direktna alternativa zatvorskoj kazni već i način skraćivanja vremena provedenog u zatvoru, pri čemu elektronički nadzor omogućava i raniji otpust nego inače?


Ili, kako je napisao profesor emeritus kaznenog prava s glasgovskog Pravnog fakulteta Mike Nellis u studiji »Standardi i etika u elektronskom nadzoru«, ne treba zaboraviti da postoje i penološki argumenti za stvaranje alternativa i primjenu ranijeg otpusta, zbog procesa ponovnog ulaska i integracije u društvo kad god je to moguće, a u situacijama kad to jeftina tehnologija može omogućiti na način na koji to prije nije bilo moguće, postoji moralna obveza da se ona i primjeni. Smanjivanje troškova može se lako opravdati ukoliko se taj ušteđeni novac koristi u bolje svrhe, za nove projekte i radna mjesta u zajednici ili unapredenje kvalitete zatvorskog sustava



Nije bilo problema


Muškarac u dobi 28 godina izdržavao je kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog počinjenog kaznenog djela neovlaštene proizvodnja droga i prometa drogama. Tijekom cijelog vremena provjeravanja uredno je izvršavao obveze iz rješenja o uvjetnom otpustu, ali i primao  posjete probacijske službenice u domu, i one najavljene i one nenajavljene. Nije bilo nikakvih problema glede instalacije opreme, nošenja elektroničke nanožnice, niti je bilo kršenja elektroničkog nadzora.


Nije bilo nikakvih problema niti sa 31-godišnjakom koji je izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela krađe. Tijek nadzora nad uvjetno otpuštenim osuđenikom protekao je uredno bez teškoća s opremom za elektronički nadzor.U istražnom zatvoru u domu pod EN-om bio je i 27-godišnjak kojega se teretilo zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe tuđe pokretne stvari te zbog počinjenja kaznenog djela krađe. Sud je prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora u domu uz primjenu EN-a te je provedena procedura propisana Protokolom.