Napad na Maju Škorjanec

Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske zbog neučinkovite istrage rasno motiviranog napada

Hina

Reuters

Reuters

Europski sud je podnositeljici dosudio 12.500,00 eura na ime neimovinske štete, kao i troškove postupka u iznosu od 2.200,00 eura



ZAGREB Europski sud za ljudska prava (ESLJP) nepravomoćno je presudio da je Hrvatska povrijedila pravo žrtve zločina iz mržnje koja je napadnuta jer je njen partner bio Rom, izvijestio je ured hrvatske zastupnice pred tim sudom.


Još u lipnju 2013. Maja Škorjanec i njen njezin partner Š.Š. prvo su se verbalno sukobili s dvjema osobama, a zatim su ih te osobe fizički napale. Podnositeljičin partner je Rom, a podnositeljica nije Romkinja, ali su ih napadači vrijeđali na rasnoj osnovi – zbog romskog porijekla. Podnositeljica je u napadu pretrpjela lake tjelesne ozljede (kontuzija).


Sud u Strasborugu je utvrdio da hrvatsko zakonodavstvo pruža dovoljan stupanj zaštite u ovakvim predmetima budući da Kazneni zakon predviđa tjelesnu ozljedu počinjenu iz mržnje kao kvalificirani (teži) oblik kaznenog djela tjelesne ozljede, pojašnjavaju u uredu.




»Međutim, sud je utvrdio da su hrvatska tijela kaznenog progona koncentrirala istragu zločina iz mržnje na napad na podnositeljičinog partnera. Propustili su ispitati jesu li napadači i podnositeljicu percipirali kao Romkinju, kao i moguću povezanost između njezine partnerske veze sa Š.Š.-om i rasno motiviranog napada na njih.


Sud je naglasio kako je to, zajedno s činjenicom da su domaća tijela ustrajala na tome da je bitno da sama podnositeljica nije romskog porijekla, dovelo do manjkave istrage i ocjene njezinog slučaja«, navode u priopćenju.


Europski sud je podnositeljici dosudio 12.500,00 eura na ime neimovinske štete, kao i troškove postupka u iznosu od 2.200,00 eura.


U uredu pojašnjavaju da je riječ o presudi koja nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred velikim vijećem.