Izgubio borbu za život

Dva mjeseca nakon nesreće preminuo riječki motociklist kojem je Švicarac oduzeo prednost na Ljubljanskoj cesti

Fiore Vežnaver

Foto: arhiva NL

Foto: arhiva NL

Božidar Bagadur, 49-godišnjak iz Rijeke, stradao je u prometnoj nesreći 24. svibnja, na ravnom dijelu ceste, na mjestu udaljenom nekoliko stotina metara od »riječkog zavoja« prema Matuljima. Švicarac se polukružno okretao na cesti



RIJEKA Božidar Bagadur, 49-godišnjak iz Rijeke, koji je prije dva mjeseca kao vozač motocikla teško nastradao u sudaru sa švicarskim automobilom koji mu je prepriječio put na Ljubljanskoj cesti, kod »riječkog zavoja«, izgubio je, nažalost, borbu za život. Nesretni motociklist je izdahnuo unatoč velikim naporima i nastojanjima liječnika da mu spase život.


Bagadur je stradao u prometnoj nesreći 24. svibnja, nešto poslije 18 sati. Teška nesreća dogodila se na ravnom dijelu ceste, na mjestu udaljenom nekoliko stotina metara od »riječkog zavoja« prema Matuljima. Do sudara je došlo nakon što se opel meriva, švicarske registracije, polukružno okretala na cesti. Švicarac, 73-godišnji Walter Lüsher, upravljajući »merivom« u smjeru Kantride – na mjestu gdje je uz desnu stranu ceste ugibalište, a na drugoj strani sporedna cesta (Minakov put) – odjednom je krenuo u polukružno okretanje autom. U tim trenucima je kawasaki, što je dolazio iz smjera Matulja, žestoko udario u lijevu, vozačevu stranu švicarske merive.


Tragovi na asfaltu nakon nesreće ukazivali su da je vozač snažnog kawasakija počeo kočiti 15-ak metara prije sudara. No, nije izbjegao žestoki sraz s merivom, koja se nakon toga sudarila i s automobilom hyundai, parkiranim na sporednoj cesti, i pritisnula ga o kameni zid. Nesretni motociklist je u međuvremenu odletio s kawasakija, smrskanog prednjeg kraja, i ostao ležati desetak metara od mjesta sudara, na sporednoj cesti. Još prije dolaska ekipe Hitne, prvu pomoć pružio mu je liječnik koji je igrom slučaja naišao na nesreću.




– Navigacija nas je preusmjerila, uputila nas da moramo praktički ići u suprotnom smjeru. Zato smo se i išli polukružno okretati, objašnjavao nam je nakon nesreće Walter Lüsher, vozač merive, s kojim je kao suvozačica u autu bila njegova supruga Ruth.


– Htjeli smo ići u kontrasmjeru. Provjerio sam da netko ne dolazi nama iza leđa, cesta se doimala praznom… No, odjednom je doletio na nas motocikl. Sve se dogodilo u trenu, pričao nam je sredovječni Švicarac koji je s partnericom tada praktički tek stigao u Hrvatsku, a namjeravali su, navodno, odsjesti kao turisti dva dana u pansionu nedaleko mjesta nesreće. Protiv Švicarca je u međuvremenu podignuta optužnica jer je skrivio tešku nesreću.


Nesretni Bagadur je hitno prebačen u riječki KBC, ali su već prve informacije kazivale da mu je život ugrožen, u besvjesnom stanju prevezen je za bolnicu. Na kraju je, nažalost, stigla i tragična, tužna vijest.