Novi oblik trgovine drogom

Droga stigla poštom: Mladić iz Bakra uhićen nakon što je preuzeo pošiljku s 57 grama ecstasyja

Slavica Kleva

Mladićima je droga oduzeta, a branit će se sa slobode / Arhiva NL

Mladićima je droga oduzeta, a branit će se sa slobode / Arhiva NL

Dvojica mladića zatečena su na širem bakarskom području, a u njihovim domovima i prostorijama koje koriste pronađena je vaga, ali i drugi predmeti koji ukazuju na to da bi se mogli baviti dilanjem



Policijski službenici Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 26 i 27 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene zlouporabe droga.


Obojica su zatečena u utorak na širem bakarskom području, a nakon što je 27-godišnjak preuzeo poštansku pošiljku s 57 grama ecstasyja (MDMA). Droga je oduzeta, a u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga doma i drugih prostorija u kojima ova dvojica mladića borave. Pretragom je pronađena i oduzeta digitalna vaga, ali i drugi predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelom. Zbog sumnje da je drogu posjedovao u namjeri daljnje prodaje, 27-godišnjak je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a 26-godišnjak za pomaganje u počinjenju navedenog kaznenog djela. Nakon što su ispitani u Općinskom tužilaštvu, obojica su puštena da se u daljnjem tijeku sudskog postupka brane sa slobode.


Ovaj riječki slučaj podizanja »pošiljke« na pošti nije usamljen, štoviše, policija je uvjerena da je riječ o novom obliku trgovanja drogom na ilegalnom tržištu. Postoje razne »dark net« prodajne internetske stranice s kojih se može naručivati i kupovati droga. Prije gotovo mjesec dana identičan slučaj dogodio se u Dubrovniku. Tamo su također policijski službenici Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske proveli kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama. Njega se sumnjičilo da je od početka srpnja do 24. kolovoza ove godine putem ilegalnih internetskih stranica kupio najmanje 130 grama amfetamina za koju je dogovorio da se putem pošte u dvije odvojene pošiljke dostavi na područje Dubrovnika. No, od strane policijskih službenika zatečen je prilikom preuzimanja jedne od pošiljki.




Za razliku od riječkog slučaja gdje su osumnjičenici pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode, 31-godišnjak iz Dubrovnika je pritvoren.