Uložio žalbu

Daruvarac već u nedjelju izlazi iz zatvora. Majka brutalno pretučene tinejdžerice u šoku: ‘Ovo je cirkus’

P. N.

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Naravno da se bojimo. Po svemu sudeći on može slobodno šetati po Kalelargi za razliku od moje kćeri. Očito ćemo biti četvrta obitelj koja će zbog njega morati iseliti iz Hrvatske – rekla je za Slobodnu Ana Gurlica



Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnoga premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju izlazi na slobodu.


Kovačević uskoro izlazi na slobodu jer su, kako piše Slobodna Dalmacija, istekli svi maksimalni rokovi u kojima može biti pritvoren za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, za koje je zapriječena kazna do maksimalnih pet godina. Daruvarac je nakon zločina bio uhićen te mu je istražni zatvor trajao sve do 14. prosinca prošle godine, što je činilo maksimalnih šest mjeseci, koliko netko može za nanošenje teških tjelesnih ozljeda biti pritvoren a da mu se ne izrekne nepravomoćna presuda. Mjesec dana kasnije, 10. siječnja, takva presuda mu je izrečena te je dobio maksimalnih pet godina zatvora. Zakon o kaznenom postupku propisuje da se za kazne od 5 ili više godina zatvora odmah određuje istražni zatvor do pravomoćnosti, uz određene iznimke.


– Nitko me o tome nije obavijestio, no malo je reći da sam zbog toga utučena i iscrpljena. Ako se to ipak dogodi nakon svega, toliko o našoj državi. Ovo je cirkus. Što se više tu uopće može reći, sve je suvišno. U strahu za život sama brojim dane i strepim. Naravno da se bojimo. Po svemu sudeći on može slobodno šetati po Kalelargi za razliku od moje kćeri. Očito ćemo biti četvrta obitelj koja će zbog njega morati iseliti iz Hrvatske – rekla je za Slobodnu Ana Gurlica, majka pretučene djevojke. 




Iako nije vjerovala da bi se to moglo dogoditi, ipak, kako je rekla, od njegova odlaska u pritvor, zbog straha i traume kroz koju je prošla njezina obitelj, “broji dane”.


– Ne treba mi nitko ništa reći.  – poručila je Gurlica.


Daruvarac je, podsjetimo, dobio četiri i pol godine zatvora za napad, a deset mjeseci za prijetnju. Kod takvih slučajeva ZKP predviđa da se taj istražni zatvor može produljiti samo za 1/6 kod djela za koje je predviđena kazna do 5 godina. Također, premda su postojale pravne nedoumice da li se ova odredba treba primijeniti kod tzv. obligatornoga pritvora, odnosno slučajeva kada se pritvor produljuje po sili zakona zbog kazne od 5 godina ili veće, postoji i pravno shvaćanje Vrhovnoga suda iz 2016. prema kojem se ove odredbe nedvosmisleno primjenjuju i na ove slučajeve. Dakle, Kovačević je u istražnom zatvoru mogao provesti najviše još mjesec dana nakon nepravomoćne presude, a jedini način da se boravak iza rešetaka produlji bio je da se protiv njega u roku od tih mjesec dana donese pravomoćna presuda, uslijed čega bi on bio poslan na odsluženje petogodišnje kazne zatvora, piše Slobodna Dalmacija.