Odgođeno suđenje

DRAMA U RIJECI Beograđanin optužen za šverc ljudi progutao bateriju i žilet

Slavica Kleva

Skupini državljana Srbije sudi se zbog pokušaja ilegalnog prebacivanja preko državne granice osmero Afganistanaca



RIJEKA Umjesto da se održi prva rasprava u sudskom postupku što se vodi protiv petero državljana Srbije optuženih za pokušaj ilegalnog prebacivanja preko državne granice osmero Afganistanaca, vijeće sutkinje Mladenke Paro Rudić odgodilo je raspravu jer je izostao posljednji na optužnoj listi, Dragan Radosavljević iz Beograda.


Progutao je bateriju i žilet pa mu je pružena liječnička pomoć u zagrebačkoj Bolnici za osobe lišene slobode.


Osim 46-godišnje Snežane Benić koja je puštena iz pritvora pa je na raspravu došla iz Beograda, preostalo troje optuženih tako je izgubilo mogućnost da se na prvoj raspravi eventualno uspiju i nagoditi s tužiteljem o visini sankcije, s obzirom na to da su u istražnom zatvoru više od šest mjeseci. Sljedeća rasprava zakazana je za kraj siječnja kad se očekuje i prisustvo peterooptuženog Radosavljevića koji će se u međuvremenu i oporaviti tako da može pratiti tijek rasprave.




Četvero njih, 38-godišnji Goran Jovanović iz Beograda, 53-godišnji Sabri Lipovica iz Novog Sada, 58-godišnji Dragoljub Jovanović, također iz Beograda, kao i posljednji na optužnom aktu ujedno i najmlađi, 21-godišnji Dragan Radosavljević, nalaze se u istražnom zatvoru od srpnja prošle godine, kad su i uhićeni.


Modus operandi kaznenog djela istovjetan je gotovo svim dosadašnjim uhićenim i procesuiranim osobama ili grupama – ukrcali bi u osobne automobile nesretne ilegalce željne da se na bilo koji način dočepaju zapadnih zemalja Europske unije i za novac budu prebačeni u obećano blagostanje. Od graničnog prijelaza Srbije s Hrvatskom pa autocestom do Slavonskog Broda, preko Zagreba do Rijeke i šumovitih predjela s graničnim prijelazima, u ovom konkretnom slučaju do Žejana, uobičajena je ilegalna ruta koja uglavnom biva presječena baš nadomak »slobode«. Petorka se sumnjiči za neutvrđen iznos novaca koji su uzeli od Afganistanaca, ali najmanje 500 eura.