Gospodarski kriminal

Četvorka osumnjičena za kriminal u Jadranskoj banci bez jamčevine puštena na slobodu

Hina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik šibenskog Županijskog suda potvrdio je da sudac istrage nije donio rješenje o zadržavanju u pritvoru, ali je izrekao mjere opreza, prema kojima se osumnjičenici ne smiju približavati točno određenim svjedocima u slučaju gospodarskog kriminala u Jadranskoj banci



ŠIBENIK Svih četvero osumnjičenika za gospodarske zlouporabe u šibenskoj Jadranskoj banci – Ivo Šinko, bivši predsjednik Uprave, njegova zamjenica Marija Trlaja i član Uprave Mirko Goreta branit će se sa slobode, kao i Nikola Žnidarić kojeg se tereti za poticanje na to kazneno djelo – potvrdila je u četvrtak Ankica Giljanović, odvjetnica koja brani Mariju Trlaju.


»Svi su odlukom istražnog suca pušteni iz pritvora, a jamčevina nije određena«, izjavila je Giljanović za Hinu.


Predsjednik šibenskog Županijskog suda potvrdio je da sudac istrage nije donio rješenje o zadržavanju u pritvoru, ali je izrekao mjere opreza, prema kojima se osumnjičenici ne smiju približavati točno određenim svjedocima u slučaju gospodarskog kriminala u Jadranskoj banci.




Osumnjičena četvorka, koja je prema kaznenoj prijavi šibenske policije Jadransku banku oštetila za 42,5 milijuna kuna, uhićena je u utorak rano ujutro, a sinoć su privedeni u Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega i istražnom sucu koji ih je nakon saslušanja pustio na slobodu.


Osumnjičeni su da su – znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni te ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost, a protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa), i iako su znali da trgovačko društvo ima kreditnu sposobnost manju od propisane te manji koeficijent likvidnosti – s tom tvrtkom iz Čakovca sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu, kao i veći broj dodataka tim ugovorima te ugovor o faktoringu.


Županijsko tužiteljstvo osnovano sumnja da su odmah nakon toga odobravali isplate, a po dospijeću kredita, premda nisu vraćane mjesečne rate, svojim odlukama neosnovano odobravali odgodu vraćanja kredita. Za dane kredite i faktoring sklapali su dugoročne ugovore o kreditu, iako su znali da je zabranjeno odobravanje, prolongiranje i reprogram kredita s jednokratnim dospijećem svih klijenata banke.


Ujedno, znali su da banka ima pravo otkazati plasman te ga proglasiti u cijelosti dospjelim ukoliko klijent ne podmiruje svoje obveze prema banci u roku dužem od tri mjeseca. Temeljem sklopljenih ugovora, dodataka ugovorima i faktoringa, na opisani su način spomenutoj tvrtki pribavili protupravnu imovinska korist za isplaćeni iznos od 35,3 milijuna kuna, a banci prouzročili štetu za iznos isplaćenih kredita i kamata u ukupnom iznosu od 42,5 milijuna kuna.


Očekuje se da će se šibensko tužiteljstvo žaliti na odluku suca istrage, s obzirom da su pritvor predložili »zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke«.