Osuda

Četvorica otmičara Makedonca nagodila se s USKOK-om i dobili šest godina

Ico Mikuličić

Optuženi su se nagodili s USKOK-om pa su trojica dobila po godinu i pol, a četvrti godinu i dva mjeseca zatvora; to je polovica od  minimalne kazne koju bi dobili ako bi u sudskom postupku bili proglašeni krivim



RIJEKA  Kiro Stojanoski (43) iz Prilepa, hrvatski državljanin Blagoj Saša Gorgiev (30) s prebivalištem u Zagrebu, Makedonac Andrej Petejchuk (29) iz Prilepa i Kiril Markovski (53), državljanin Makedonije i Bugarske, u četvrtak su priznali da su prošle godine u Rijeci oteli svog poznanika Makedonca koji se krio u Rijeci.


Iako su ranije poricali krivnju,  predomislili su se i odlučili priznati  u zamjenu za manju kaznu. S USKOK-om su se nagodili i Markovski je dobio godinu i dva mjeseca, a ostali po godinu i pol dana zatvora. To je polovica od predviđena minimalne kazne koju bi dobili ako bi u sudskom postupku bili proglašeni krivim. Nakon što su na suđenje došli s potpisanim izjavama o nagodbi, vijeću sutkinje riječkog Županijskog suda Ike Šarić  jučer je preostalo samo da provjere je li nagodba u skladu sa zakonom i da objave tu presudu. Ovo je jedno od prvih suđenja po novim zakonskim odredbama. Zanimljivo je da se u pozadini slučaja otmice krije velika pljačka Stopanske banke u Makedoniji iz koje  je ukradeno  oko 450.000 eura. Optuženi su u više navrata dolazili u Hrvatsku,  tragajući za svojim »zemljakom« koji je nestao nakon pljačke, a s njim i golem novac. Po nekim informacijama, shvatili su da bi mogao biti u Hrvatskoj, no nisu znali gdje je. Na koncu su angažirali i detektivsku agenciju iz Zagreba, kojoj naravno nisu rekli pravi razlog potrage. Tako su došli do podataka da čovjek kojeg traže živi u unajmljenom stanu u elitnom dijelu Pećina. U više  navrata su iz Makedonije dolazili  u Rijeku i  pratili svoju metu,  promatrali njegov stan i tražili najpovoljnije mjesto otmice. Tako je bilo i kritičnog dana, u studenom prošle godine,  kada su po Rijeci pratili BMW riječkih registracija koji je vozio Makedonac kojega su tražili.  U kasnim večernjim satima svojim vozilom presreli su njegov auto u Cambierijevoj ulici, nedaleko riječkog željezničkog kolodvora. Uspjeli su ga uguratiu  vozilo i, uz udarce, vikali da pola onog što je uzeo pripada njima. Tko zna kako bi sve završilo da nije naišla policija i sve ih uhitila… S obzirom na to da su zatečeni na djelu, u istrazi su morali priznati zaustavljanje poznanika. Poricali su namjeru otmice i priču o vezi s pljačkom banke. Tvrdili su da je napadnuti jednom od njih zbog kocke dužan 2.000 eura i da su to htjeli utjerati. Jedno vrijeme je izgledalo da će se tako braniti i na sudu i da će tvrditi da sve ono što se ranije događalo nije otmica, već  da su samo htjeli doći do svojih kockarskih potraživanja.

No, čini se da je na koncu baš obrana iz istrage o tih 2.000 eura bila slaba točka, poslije se otkrilo angažiranje privatnih detektiva, brojni i vrlo skupi dolasci  i boravci u Hrvatskoj, pa je priča o 2.000 eura postala šuplja. Shvatili su da je bolje iskoristiti priliku nagodbe, nego se s neizvjesnim ishodom navlačiti po sudu i na koncu dobiti još  veću kaznu.


Georgiev, koji je hrvatski državljanin nastanjen je  Zagrebu, jučer je pušten iz pritvora do pravomoćnosti presude, dok je za ostalu trojicu pritvor produžen jer su stranci pa bi mogli pobjeći. Većina njih je već skoro godinu dana u pritvoru.