Stigla presuda

Čavjanski dimnjačar oslobođen krivnje za smrt trovanjem dvoje mladih na istarskom agroturizmu

Marica Košta

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



Četiri godine nakon tragične smrti Patrika Blaška (27) iz Poreča i Lare Nikolić (22) iz Vrvari koji su 25. listopada 2015. preminuli od trovanja ugljičnim monoksidom u agroturizmu Milena u Bačvi kod Višnjana, na Općinskom sudu u Puli nepravomoćnom je presudom dovršen postupak protiv dimnjačara, 26-godišnjeg Đina Tomića iz Čavli, javlja Glas Istre.


Nakon izmjene optužnice i završnih govora stranaka vijeće kojim je predsjedala sutkinja Vera Glasnović Gjoni oslobodila je mladog dimnjačara, zaposlenog u trgovačkom društvu D.I.M.Š.O., optužbe da 18. srpnja 2015. u agroturizmu Milena, u vlasništvu Đorđa Stefanova, iz nehaja nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama i time izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, čime je prouzročena smrt dvoje mladih ljudi.


U kratkom obrazloženju oslobađajuće presude sutkinja Vera Glasnović Gjoni kazala je da je u ovom kaznenom postupku vijeće jednoglasno donijelo odluku osloboditi okrivljenika krivnje i kaznene odgovornosti.




“Ovaj kazneni postupak je izazvao veliku pažnju javnosti. Potpuno razumljivo jer je u pitanju tragedija, na tragičan način izgubio je život mladi par, a ovo vijeće je u prvom redu zbog pijeteta prema njima željelo rasvijetlili sve okolnosti slučaja.


Nije sporan uzrok smrti. Bilo je to trovanje plinom zbog nepravilnih plinskih instalacija. To je na prvi pogled nesretni slučaj, ali svakako postoji ljudski faktor, propust određene osobe, koji je u uzročnoj vezi s tragedijom.


Vijeće je još prije nekog vremena steklo uvjerenje da okrivljeni ne može biti odgovoran. Međutim, nastavilo se s postupkom zbog dva razloga: ljudskog i profesionalnog.


Sudu je bilo važno da u detalje ispita sve momente vezane za ovu tragediju. Namjera je bila pomalo i izvan osnovnog zadatka ovog konkretnog postupka (utvrđivanje krivnje okrivljenog) kako bi se došlo do nekih konkretnih činjenica koje bi ukazivale na mogućnost odgovornosti nekih drugih osoba koje u ovoj sudnici nisu bile u svojstvu okrivljenika”, rekla je sutkinja Glasnović Gjoni.