Završeno suđenje Ivici Plehandžiću

Bizarni “trofeji” medicinskog tehničara: “Sakupljač spolovila” osuđen na godinu dana zatvora

Siniša Kožul

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Od 2012. do 2014. godine ovaj bivši medicinski tehničar sa šest mrtvih obduciranih tijela odrezao je pet dijelova muških spolovila, dva testisa i jedno žensko spolovilo te ih spremljene u staklenke s formalinom odnio kući



Sudac Vedran Pavelić je prije izricanja presude još jednom ispitao Antu Lovrića i njegovu suprugu Mariju, koji su kupili kuću u kojoj su pronađeni odrezani dijelovi tijela. Ispitan je i policajac Jozo Štuc, koji je privatno pomagao Lovriću oko uređenja kuće. Policajac je ponovio da je u staklenkama vidio muške spolne organe dok je Ante bio odsutan. Ante Lovrić ponovio je da je vidio staklenke kada se vratio iz nabavke građevinskog materijala, kada mu ih je pokazao Štuc.


Sudac Vedran Pavelić kazao je kod izricanja presude da je Plehandžiću kao olakotna okolnost uzeta činjenica da mu je  kao sudioniku Domovinskog rata narušeno fizičko i psihičko zdravlje.


– Kao otegotne okolnosti u obzir su uzete činjenice da je optuženik do sada pet puta kažnjavan, te da je kod građana koji su u to vrijeme imali pokojnike na patologiji izazvao nemir te ih doveo u situaciju proživljavanja tjeskobnih situacija – kazao je obrazlažući presudu sudac Pavelić. Nepravomoćno osuđeni mora platiti i 3800 kuna sudskih troškova.


Ivica Plehandžić je na početku suđenja izjavio da se ne osjeća krivim za kazneno djelo za koje ga se tereti, a jučer, iako se to očekivalo, nije se odlučio iznositi svoju obranu. Obzirom da se branio šutnjom, sudac Pavelić je naložio da se pusti audio-videozapis Plehandžićevog prvog ispitivanja. Iz zapisa je bilo vidljivo da je optuženi, između ostaloga, rekao: »Žao mi je. Nisam znao kako je to kažnjivo. Tek mi je kasnije to rekao šef…«. 


Obrana optuženog Brođanina najavila je žalbu na presudu.