Sumnjivi poslovi s vjetroelektranama

Bivši direktor HEP-a Ante Ćurković i njegova obitelj prijavljeni USKOK-u

Bojana Mrvoš Pavić

USKOK je 14. ožujka ove godine primio je kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, ali i protiv njegove obitelji - sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćeri Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića te Vladimira Matjačića - doznaje portal Energetika-net



ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) 14. ožujka ove godine primio je kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, ali i protiv njegove obitelji – sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćeri Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića te Vladimira Matjačića – doznaje portal Energetika-net.  


Antu Ćurkovića kaznenom prijavom USKOK sumnjiči da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu, ili vlasništvu njegove uže obitelji, pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura. Projekti koji su imali te suglasnosti mogli su računati na uvrštavanje na listu proizvodnih pogona čiju energiju će operator energetskog tržišta (HROTE) otkupiti i platiti, pa se može reći da je riječ o dobivanju svojevrsne koncesije. 


Ante Ćurković 30. rujna 2009. otišao je iz HEP-a, a od 7. rujna 2011. član je Nadzornog odbora Dalekovoda, piše energetski portal. U prijavi USKOK-u navodi se da je Ćurković kao glavni u HEP-u za strategiju, investicije i razvoj, raspolagao svim razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama vjetropolja, što je iskoristio za sebe, odnosno tvrtke koje su osnovali on ili članovi njegove obitelji. Ostalih petero prijavljenih u to su umiješani kao osnivači ili vlasnici velike mreže tvrtki kroz koje su vjetroenergetski projekti realizirani. Svih šestero prijavljeni su pak zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti – zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, odnosno nezakonitog pogodovanja, djela za koja je predviđena  zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. 




USKOK Energetici-net nije, sukladno zakonu, mogao potvrditi primitak kaznene prijave kao ni pokretanje postupka, dok je Ante Ćurković u telefonskom razgovoru kazao kako o kaznenoj prijavi ne zna ništa. Prijavu je podnijela, doznaje portal, njemačka tvrtka MCI iz Hamburga, koja je zatim o cijelom slučaju informirala i monitoring komisiju Europske unije. MCI razvija projekte u obnovljivim izvorima energije s tehničke, pravne i komercijalne strane za naručitelje iz Njemačke, Austrije i Italije, koji su u Hrvatskoj prisutni pet godina s nekoliko projekata, no ni jedan projekt još nije dovršen. “Ne optužujemo nikog, ali smatramo da postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina, i koju bi vrijedilo provjeriti. Konglomerat Ćurković poznat je svim klijentima s kojima smo razgovarali i u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji , i moram vam reći da imaju vrlo loš imidž. To što oni rade smeta našim partnerima i nama, a ako je to javna tajna, onda smatramo da bi bilo dobro da se njome i USKOK pozabavi, ako ne samoinicijativno, onda na osnovu podnesene prijave. Smatramo da je Hrvatska dosegla određene pravne standarde i jako nas zanima što će se dogoditi s našom kaznenom prijavom”, kazao je Michael Hermann iz MCI-ja za Energetika-net.