Novo vještačenje

BITKA JOŠ NIJE GOTOVA Miroslavu Maškarinu će se ponovo utvrđivati radna sposobnost

Slavica Kleva

Miroslav Maškarin je tužio državu i KBC

Miroslav Maškarin je tužio državu i KBC

Iako je u većem dijelu potvrđena presuda Općinskog suda na ime naknade štete, ponovo će se saslušati vještak na okolnosti radnih sposobnosti Miroslava Maškarina, ali i bivši ministar Dragan Primorac na okolnosti dodjeljivanja stipendije



RIJEKA – Nakon nešto više od dva mjeseca kada je Županijski sud u većem dijelu potvrdio prvostupanjsku presudu sutkinje građanskog odjela Općinskog suda Katarine Bajčić Ivančević, u slučaju 31-godišnjeg Miroslava Maškarina koji je radi naknade štete tužio državu i KBC zbog činjenice da mu je prilikom operativnog zahvata, odstranjenja upaljenog crvuljka, amputirana lijeva potkoljenica, jučer su se svi akteri našli u sudnici radi ponovnog utvrđenja činjeničnog stanja u jednom dijelu parnice, kako je naložio Županijski sud.


Županijski sud je naložio prvostupanjskom sudu da se ponovo preispitaju okolnosti preostale radne sposobnosti Miroslava Maškarina. Vještaci su u prvom suđenju kazali da Maškarin ima radnu sposobnost i da može obavljati jednostavne poslove uz slobodan ritam rada i to efektivno 2 do 3 sata dnevno tijekom osmosatnog radnog vremena. Istodobno, vještaci su rekli da je trajno nesposoban za obavljanje poslova za koje se školovao, a to su zanimanja zidar i skelar u zidarstvu i brodogradnji. I stoga je jučer sutkinja Katarina Bajčić Ivančević prihvatila da se ponovo usmeno ispita vještakinja dr. Marija Zavalić koja je dala vještački nalaz u sklopu cjelokupnog vještačenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tek nakon njezina ponovnog ispitivanja odlučivat će se o eventualnom novom provođenju vještačenja na okolnosti Maškarinove radne sposobnosti.


Sutkinja je prihvatila i prijedlog Maškarinove odvjetnice Ingrid Barić da se na sljedeću raspravu pozove i da se sasluša prof. dr. Dragan Primorac, bivši ministar znanosti i obrazovanja, s obzirom na to da je u njegovom mandatu Maškarinu odobrena stipendija koja mu je i isplaćivana od 1. listopada 2008. do 1. svibnja 2011. godine. U županijskoj presudi je sporno treba li Maškarin vratiti 31 tisuću kuna stipendije, s obzirom na to da nije završio fakultet, no iz potvrde Ministarstva obrazovanja vidljivo je da dokumentom, Odlukom o dodjeli stipendije, Maškarin ne mora vratiti dobiveni novac.




Također, na jučerašnjem prvom ročištu građanske parnice koja se u spomenutom dijelu ponavlja, sutkinja je utvrdila i da je Maškarin, odnosno njegova zastupnica Ingrid Barić, zatražila reviziju na odluku drugostupanjskog suda, što znači da se cjelokupan spis Općinskog suda od 1.300 stranica mora preslikati jer original spisa odlazi na Vrhovni sud. Tužitelj Jakov Nakić koji zastupa državu, kao i zastupnik KBC-a odvjetnik Goran Gatara, kazali su da su i država i KBC isplatili Miroslavu Maškarinu ono što mu je po pravomoćnoj sudskoj odluci pripalo, na ime neimovinske štete bez kamata iznos od 1.380.000 kuna.