Nedostupan hrvatskom pravosuđu

Apsolutna zastara: Bivši talentirani riječki boksač neće u zatvor zbog nasilništva u Selcu

Fiore Vežnaver

Nekada talentirani član riječkog boksačkog kluba, najpoznatiji po šokantnom slučaju »žigosanja« dječaka na Lošinju, prije 12 godina s desetoricom lokalnih kompanjona napao je trojicu mladića u Selcu



RIJEKA » Nekadašnji talentirani član riječkog boksačkog kluba Jovan Lončarić (30), s posljednjim poznatim prebivalištem u Selcu, nikad neće morati odslužiti godinu dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja, ekscesa u Selcu prije 12 godina.


Naime, kaznu mladiću godinama nedostupnom hrvatskim policijsko-pravosudnim tijelima, »pojela« je apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora. Gdje se Lončarić sada točno nalazi nije sa sigurnošću poznato, no dosad se spekuliralo da je najprije izbjegao u Srbiju, a onda otišao za Kanadu i Njemačku, gdje je i rođen.


   Lončarić je vjerojatno najpoznatiji po šokantnom, u riječkoj regiji neviđenom slučaju zlostavljanja štićenika malološinjskog Doma za odgoj 2004. godine, petnaestogodišnjaka kojeg je s nekoliko kompanjona na prevaru namamio u šumu na Čikatu pa su mu na leđima žarom cigarete utisnuli riječ »druker«, no za taj delikt mu zastara izvršenja kazne nastupa tek za četiri godine.




Za »slučaj žigosanja« Lončarić je osuđen na godinu i pol dana zatvora, a zastara izvršenja zatvorske kazne stupa na snagu u lipnju 2019. godine, tako da će vrijeme pokazati hoće li izdržati sankciju za taj događaj.


Slučaj zbog kojeg mu je zastara »pojela« kaznu zbio se u Selcu 30. kolovoza 2003. godine, oko 2 sata, kada je Lončarić, tada s tek navršenih 18 godina, s desetoricom lokalnih kompanjona fizički napao trojicu mladića. Presreli su trojicu, no teže posljedice spriječio je nailazak policije. Malo kasnije se isto društvo napadača vratilo na mjesto događaja, ali sada s drvenim palicama i metalnim šipkama. Nasilnici su svoj bijes sada iskalili na kafiću i inventaru, dok je mladić koji je u prijašnjem napadu najgore prošao, skočio u more kako bi našao spas od napadača. Zbog nasilničkog ponašanja, Lončarića je riječki Općinski sud pravomoćnom presudom iz prosinca 2008. godine osudio na godinu dana zatvora.


   U ožujku sljedeće godine pokrenut je postupak izvršenja zatvorske kazne, ali ništa od toga jer se Lončarića nisu mogli pronaći, pa je izdana tjeralica. No, ona nikad nije dala rezultata. Na kraju je nastupila zastara izvršenja kazne jer je proteklo šest godina od pravomoćnosti presude.


   – Riječki Županijski sud je zato morao donijeti rješenje da se obustavlja izvršenje kazne zatvora, objašnjava riječki odvjetnik Ljubo Kostič, koji je ranije zastupao Lončarića u kaznenim postupcima.


   Da odbjegli Jovan Lončarić odsluži kaznu od godinu i pol dana zatvora za neviđeni slučaj brutalnog zlostavljanja domskog štićenika, postoji mogućnost do prvih dana lipnja 2019. godine. Kraće vrijeme bio je u pritvoru, ali većinu kazne nije odležao.   

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…