Blaža kazna

AFERA LANČIĆ Željka Marković se ne miri s godinu i pol zatvora, traži novo suđenje

Fiore Vežnaver

Željka Marković traži blažu kaznu zbog zdravstvenih problema / Foto Silvano JEŽINA

Željka Marković traži blažu kaznu zbog zdravstvenih problema / Foto Silvano JEŽINA

Bivša ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke je Vrhovnom sudu podnijela zahtjev za obnovu postupka, a od Ustavnog suda traži da njen slučaj vrati na ponovno suđenje



RIJEKA – Bivša ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, 65-godišnja Željka Marković – kojoj je proljetos Vrhovni sud potvrdio kaznu riječkog suda od godinu i pol dana zatvora zbog primanja mita u »aferi lančić« – preko odvjetnika je Vrhovnom sudu podnijela zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, odnosno, po novom nazivu, zahtjev za obnovu postupka, a istodobno je ustala ustavnom tužbom tražeći od Ustavnog suda da njen slučaj i pravomoćnu presudu vrati na ponovno suđenje.


– U zahtjevu za obnovom postupka plediramo za to da joj Vrhovni sud Republike Hrvatske izrekne blažu kaznu od one koja joj je izrečena pravomoćnom presudom, a to tražimo zbog zdravstvenih problema, nje i u obitelji – objašnjava branitelj Željke Marković, riječki odvjetnik Goran Marjanović, koji ju je zastupao i na suđenju u Županijskom sudu u Rijeci. Procedura je takva da prvostupanjski sud treba dati mišljenje o ovom zahtjevu obrane, a onda konačnu odluku donosi Vrhovni sud.


– Tužbu Ustavnom sudu podnijeli smo jer, po našem mišljenju, Vrhovni sud nije na ispravan i potpun način riješio prigovore obrane na prvostupanjsku presudu – obrazlaže odvjetnik Marjanović. – Smatramo da je Vrhovni sud presudio na način protivan kriterijima Europskog suda za ljudska prava – napominje odvjetnik Željke Marković, koji drži da Vrhovni sud neka bitna pitanja i točke na koje je ukazivala obrana nije uopće razmotrio prilikom donošenja zaključaka i odluke kojom je potvrđena prvostupanjska osuđujuća presuda.


Potvrđena presuda




Željka Marković jedna je od četvero okrivljenih kojima je Vrhovni sud krajem ožujka ove godine potvrdio presudu riječkog Županijskog suda koji im je u prosincu 2013. godine izrekao kazne za više koruptivnih kaznenih djela u »aferi lančić«, dok je ukinut dio presude za dvojicu okrivljenih i za njih je određeno ponovljeno suđenje. Željki Marković – koja je formalno bila pretposljednja, petooptužena, ali zapravo prva figura ove afere i suđenja – potvrđena je kazna od 18 mjeseci zatvora koju joj je vijeće riječke sutkinje Jesenke Kovačić odmjerilo za dva kaznena djela primanja mita. Po ovoj pravomoćnoj presudi, Marković će morati odslužiti praktički cijelu zatvorsku kaznu izrečenu joj presudom: uračunava joj se vrijeme provedeno u pritvoru, no to je samo sedam dana, odležanih na početku istrage. Osim zatvorske kazne, potvrđena joj je i mjera zabrane obavljanja dužnosti ravnatelja direkcije u jedinici lokalne samouprave na pet godina, a računa se od pravomoćnosti presude.


Suci Vrhovnog suda zaključili su da je vijeće riječke sutkinje Jesenke Kovačić pravilno utvrdilo da je Željka Marković, kao ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, svjesno postupala kako bi kćeri suoptužene Biserke Gregorović omogućila javiti se na natječaj kao jedinom zainteresiranom natjecatelju za gradski poslovni prostor u Ciottinoj ulici u Rijeci te tako izbjeći nadmetanje s drugima, odnosno postići povoljniju cijenu zakupa. Došlo je do dopune natječaja, ali ona nije objavljena u Novom listu, gdje je trebala, a za to nije ni postojala suglasnost Odjela za poduzetništvo.


Interes druge osobe


Željka Marković nije postupala u interesu službe, već u interesu druge osobe, obavljajući radnje koje ne bi smjela, zaključili su i suci Vrhovnog suda, napominjući da je naložila dopunu natječaja tekstom »osim frizerskog salona«, iako je bilo zainteresiranih frizera za taj prostor. I nakon što je poslovni prostor izlicitirala kći Biserke Gregorović, Željka Marković se i dalje osobno angažirala. Tražila je angažman svojih zaposlenika i suradnika sa čijim tvrtkama Grad Rijeka surađuje, kako bi se izveli radovi u prostoru, od kojih dio i na trošak Grada, iako je u objavljenom natječaju bila odredba da se prostor izdaje u viđenom stanju, a zakupnici su dužni urediti ga o vlastitom trošku.


Riječki sud pravilno je utvrdio da je dar (novčanik i narukvica), koji je Željka Marković primila od Biserke Gregorović, bio u vezi s radnjama koje je obavljala oko prostora u Ciottinoj ulici, kako bi ga dobila kći Biserke Gregorović, zaključilo je vijeće Vrhovnog suda, podvlačeći da je dar primljen u tijeku punog angažmana Željke Marković, dan nakon provedene dražbe kojom je poslovni prostor dodijeljen u najam kćeri Biserke Gregorović, nakon čega se Marković i dalje angažirala oko izvođenja radova. Ni suci Vrhovnog suda nisu prihvatili tvrdnje Marković i suoptuženog Klasa Grdića da joj je umjetnik dao dvije slike zbog promocije svojih radova, a ne kao mito radi omogućavanja dobivanja novog poslovnog prostora.


Prihvaćene žalbe


Osim Marković, Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu 64-godišnjoj Biserki Gregorović, umirovljenoj inspektorici Državnog inspektorata iz Rijeke, kaznu od godinu dana zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita. Rad za opće dobro (odslužiti 50 radnih dana) kazna je definitivno određena 59-godišnjoj Neviji Miščak, nekadašnjoj voditeljici pisarnice Državnog inspektorata, krivoj za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i 54-godišnjem akademskom slikaru Klasu Grdiću zbog davanja mita.


No, suci Vrhovnog suda su, s druge strane, prihvatili žalbe suspendiranih inspektora Državnog inspektorata, 42-godišnjeg Marka Gašperova i 40-godišnjeg Bojana Kuprešanina te za njih odredili ponovno suđenje (prvi put su osuđeni na rad za opće dobro, 50 radnih dana, zbog primanja mita). U slučaju njih dvojice nedavno je u riječkom Županijskom sudu održano pripremno ročište i određeno da im novo suđenje počinje krajem kolovoza. U novoj poziciji, kao svjedokinje, saslušat će se umirovljena inspektorica Biserka Gregorović.