Darovi za nadzor

AFERA LANČIĆ Do kraja tjedna presuda inspektorima za mito

Fiore Vežnaver

Nitko mi nije ništa obećao – Bojan Kuprešanin / Foto Roni BRMALJ

Nitko mi nije ništa obećao – Bojan Kuprešanin / Foto Roni BRMALJ

USKOK drži da je primanje mita dokazano, obrana traži oslobađajuću presudu za suspendirane inspektore Državnog inspektorata, optužene da su dobili darove za obavljene nadzore zlatarnica



RIJEKA – Kao službena osoba ništa nisam zahtijevao ili tražio, niti mi je tko išta obećao. Obavio sam inspekcijski nadzor u zlatarskoj radnji Vivi te utvrdio dvije povrede propisa, za koje nije bilo osnova za pokretanje prekršajnog postupka. Dar koji sam dobio tri tjedna nakon nadzora doživio sam kao poklon djetetu za rođendan, a to nije prvi dar koji sam dobio od bivše kolegice Biserke Gregorović. Nikad prije ni poslije nisam razgovarao s vlasnicom te zlatarnice. Tada nisam imao nikakvih saznanja da se njih dvije poznaju.


Izjavio je to jučer u svojoj obrani 40-godišnji Bojan Kuprešanin, suspendirani inspektor Državnog inspektorata, optužen za primanje mita u »aferi lančić«, uz kojega na optuženičkoj klupi, zbog iste inkriminacije počinjene na istoj funkciji, sjedi 42-godišnji Marko Gašperov.


Marko Gašperov ponovio je da nije učininio kazneno djelo / Foto Vedran KARUZA


Marko Gašperov ponovio je da nije učininio kazneno djelo / Foto Vedran KARUZA





Suđenje njima dvojici – kojima se sudi iznova nakon što je Vrhovni sud proljetos ukinuo prvostupanjsku presudu riječkog Županijskog suda – stiglo je jučer do samog kraja, ostala je još samo presuda, koja će biti objavljena krajem tjedna.



– Obrane optuženika neživotne su i neuvjerljive. Neživotno je da netko primi nakit, a da ne zna od koga potječe. Jasno je da je to bio dar vlasnika objekata u kojima su obavili nadzore. Primili su dar i znali od koga ga primaju – naglasila je u svojoj završnoj riječi zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković Kralj. Zastupnica optužbe navela je i niz tajno snimljenih telefonskih razgovora Biserke Gregorović koji, po njoj, potvrđuju inkriminacije. Za Kuprešanina je rekla da je morao znati od koga prima dar (Gregorović mu ga je ostavila na radnom stolu, kao i suoptuženom) jer je nakit bio u kutijici s vrećicom na kojoj je bio logo zlatarnice. Tužiteljica USKOK-a kazala je i da Kuprešanin nije podnio prekršajni nalog protiv vlasnice zlatarnice, iako je to trebao.


– Vrhovni sud je u svojoj odluci jasno rekao da nadzirani telefonski razgovori nisu čvrsti dokaz da su oba optuženika primila dar u vezi sa službenim radnjama koje su obavili. Za donošenje osuđujuće presude nedostaje subjektivni element, koji se sastoji u činjenici da je Gašperov trebao znati da je dar bio u vezi s njegovom službenom radnjom – istaknuo je u svojoj završnoj riječi odvjetnik Saša Jelušić. – Zašto bi, uostalom, državni službenik s najvišim ocjenama ugrožavao uspješnu karijeru zbog tričavih 100 kuna – zapitao se Jelušić, pledirajući za oslobađajuću presudu Gašperovu.


Branitelj Kuprešanina, odvjetnik Slavko Milardović, kazao je da USKOK nema ni jedan čvrsti dokaz za optužbe, da nije dokazana svijest optuženika ni njihov motiv, da optužba nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu između darova i obavljenih nadzora.



Tada će se saznati je li sudsko vijeće prihvatilo tvrdnje USKOK-a koji smatra da je i novim sudskim procesom dokazano da su dvojica optuženih počinila koruptivno kazneno djelo, ili se složilo sa stajalištem obrane koja drži da je jedini pravičan i zakoniti ishod suđenja oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza.


Lančić od 150 kuna


Temeljna tvrdnja obrane, s kojom je i uspjela žalbama na Vrhovnom sudu, jest da nema pouzdanih pokazatelja iz kojih bi se mogao izvesti nedvojbeni zaključak da su optuženici darove – koje su primili od svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu – dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili.


Marko Gašperov pod optužbom je da je mito primio u travnju 2011. godine, kao viši gospodarski inspektor u Odsjeku za nadzor prometa i usluga Državnog inspektorata. Optužnica USKOK-a tereti ga da je, nakon što je shodno zaduženju, 4. travnja obavio inspekcijski nadzor u obrtu »Zlatarnica i gift shop Vera« u središtu Rijeke te nije utvrdio nepravilnosti, »za obavljenu radnju od Biserke Gregorović preuzeo« srebrni lančić s privjeskom, vrijedan 150 kuna, koji mu je darovala vlasnica zlatarnice.


Manje nepravilnosti


Bojan Kuprešanin je optužen da je koruptivno kazneno djelo počinio također u travnju 2011. godine, nakon što je Biserka Gregorović obavijestila vlasnicu zlatarnice Vivi o budućem nadzoru, a potom i da će ga obaviti upravo Kuprešanin, koji će sačiniti uredan nalaz. Kuprešanin je 5. travnja i obavio inspekcijski nadzor u zlatarnici, a tada su utvrđene manje nepravilnosti u radu zlatarnice, otklonjene odmah ili u zadanom roku. Kuprešanina se optužuje da je »za obavljenu radnju« od Biserke Gregorović preuzeo zlatni lančić s privjeskom, vrijedan 1.200 kuna, koji mu je darovala vlasnica zlatarnice. USKOK navodi da je vlasnica zlatarnice lančić predala Biserki Gregorović na ručku u jednom riječkom restoranu.


Kao i Kuprešanin, i Marko Gašperov ostao je jučer pri svojoj ranijoj obrani, tvrdnjama da nije počinio kazneno djelo, ponovio je tek glavne misli.


– Nisam imao nikakvih saznanja ni primisli da je lančić od vlasnice zlatarnice. Na kutijici i lančiću nije pisalo čiji je, a primio sam ga od Biserke Gregorović – napomenuo je Gašperov.


Svjedočile vlasnice


U sudnici su jučer svjedočile obje vlasnice zlatarnica koje se spominju u slučaju.



Inspektori Gašperov i Kuprešanin bili su među šestero okrivljenika u »aferi lančić« o kojima je u proljeće arbitrirao Vrhovni sud koji je za četvero optuženika potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine. Među ostalima, potvrđena je presuda bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željki Marković, kazna od godinu i pol dana zatvora za dva kaznena djela primanja mita. Vrhovni sud je odredio da definitivno godinu dana zatvora mora odslužiti Biserka Gregorović, umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita. No, određeno je novo suđenje Gašperovu i Kuprešaninu, kojima je riječki sud kao kaznu za primanje mita odmjerio rad za opće dobro.



– Da je bilo nepravilnosti, riješila bih to na licu mjesta. Ne bih nekoga ponižavala s lančićem koji vrijedi 100 kuna. To sam darovala bez ikakvih misli i primisli – izjavila je vlasnica obrta »Zlatarnica i gift shop Vera«. Sada umirovljenica, Riječanka se podsjetila da ju je Biserka Gregorović, koja joj je prijateljica, nazvala i rekla joj da će joj sutradan doći inspekcija. U nadzoru se ispostavilo da joj nedostaje samo jedna carinska deklaracija. Prema riječima svjedokinje, 15-ak dana nakon toga našla se na kavi s Gregorović pa je sama predložila mali dar za inspektora, lančić koji nema veliku vrijednost, »nešto za njegovu djevojku«. Svjedokinja je napomenula da joj je Biserka Gregorović dala 100 kuna za taj lančić, koliko je bila i njegova nabavna cijena, da je izdala i račun, ali ga Gregorović nije uzela.


– Čovjek koji je došao u inspekcijski nadzor nije pokazivao da zna da mi ga je najavila Biserka Gregorović. Bio je strog. Rekao je što treba ispraviti, i ja sam to učinila. Nismo razgovarali ni o kakvim darovima – kazala je u svom svjedočenju druga zlatarka. Pročitan je i njen raniji iskaz u kojem je objasnila da je nakon nadzora Biserki Gregorović rekla da bi htjela nešto darovati inspektoru, odužiti mu se, a radilo se o lančiću s privjeskom u obliku bubamare.


– Nekoliko dana kasnije srela sam ga u gradu, iznenadila sam se jer me nije ni pozdravio – rekla je zlatarka.