Riječani poraženi

Odbojka se vratila na Trsat, Bemaxov zid ipak previsok

Denis Frančišković

Rijeka – Jedinstvo Bemax 0:3 (22:25, 18:25, 19:25). Gosti iz Crne Gore pokazali su se prevelikim zalogajem za sastav Velimira Liverića na europskoj premijeri poslije punih dvanaest godina



RIJEKA Prva utakmica 1. kola Kupa CEV-a: Rijeka – Jedinstvo Bemax 0:3 (22:25, 18:25, 19:25). Dvorana mladosti. Gledatelja: 1.000. Suci: Dominik Biegajlo (Engleska) i Miklos Horvath (Mađarska). Delegat: Heinz Hofstetter (Austrija).


RIJEKA: Pavlović 2, Šćulija, Ličina 2, Jurišić 8, Martić, Osojnak 14, Krmpotić, Čule 2, Đorđević 3, L. Lasić 4, Banko, D. Lasić, Janjanin, Cibić 1, Sušanj, Smiljanić, Jurčević.


JEDINSTVO BEMAX: Kuburović 2, Vukić, Delić 14, Dizdarević, Popović, Kojović, Bulatović 4, Rudić 3, Bulatović, Bugarin 1, Đuretić, Tomić, Magdelinić, Mađunkov 6, Bojić 15.




Napad poeni: Rijeka 28, Jedinstvo Bemax 31. Servis poeni: Rijeka 3, Jedinstvo Bemax 5. Blok poeni: Rijeka 4, Jedinstvo Bemax 6. Servis pogreške: Rijeka 14, Jedinstvo Bemax 4.


Na refule


Odbojka se vratila na Trsat u punom smislu, no odbojkaši Rijeke nisu uspjeli do mini senzacije, gosti iz Crne Gore pokazali su se prevelikim zalogajem za sastav Velimira Liverića na europskoj premijeri poslije punih 12 godina i za manje od sat i pol igre slavili bez izgubljenog seta.


Riječani su se trudili, uložili maksimum, ali podosta je bilo propuha na prijemu i pogrešaka na servisu, što u ovakvim utakmica jednostavno ne prolazi. S druge strane, kompaktna i visoka družina iz Bijelog Polja bila je probojnija u napadu, puno je manje griješila i djelovala puno uigranije.


Domaći »bijelo-plavi« igrali su na refule, imali nekoliko bljeskova i zapaženih dionica, no zid crnogorskih »građevinara« bio je previsok i čvrst. Kad se sve zbroji, poraz je bio neizbježan, no nije još sve gotovo…



Velimir Liverić, trener Rijeke: – Ne bih rekao da smo izgorjeli, odigrali smo ok, bilo je malo lošeg prijema servisa, malo smečeva u aut i izgubili smo od kvalitetnije ekipe. Od ekipe koja više radi i viša je od naše. Odigrali smo zadovoljavajuće, zadovoljan sam, a vjerujem i publika. Igrala se kvalitetna odbojka. U drugom setu imali smo sedam promašenih servisa, pet smečeva u aut… U uzvratu idemo igrati. I to kvalitetno, vjerujem da će biti dobra utakmica. Mi idemo na pobjedu, kao i uvijek.Marko Ličina: – Cijeli smo dan odbrojavali kad će početi utakmica i možda smo malo izgorjeli. »Pojeo« nas je ovaj ritam srijeda-subota, pali smo malo fizički, ali opet držali koncentraciju. Presudila je njihova konstanta na servisu. Mi smo dosta griješili, oni su bili sigurniji i odmicali. Imali smo manje opcija u napadu i dosta su dobro čitali našu igru.Darko Prebiračević, trener Jedinstva Bemax: – Prvi set je bio presudan za cijelu utakmicu, bio je jako neizvjestan. Kad smo ga riješili sve poslije je bilo puno lakše. Imamo neku individualnu kvalitetu više, ali i više iskustva dok je Rijeka mlada momčad i neiskusnija u ovakvim utakmicama što se kasnije i osjetilo. Mislim da Rijeka nije loša ekipa i uopće ne mislim da će nam biti lako u uzvratu.Vladan Rudić: – Napadali smo servisom, imali dobar prijem i ostalo je došlo samo po sebi. Čestitke i Rijeci, mladi su dečki i imaju kvalitetu. Očekuje nas još jedan uzbudljiv susret u Bijelom Polju. Prezadovoljni smo gostoprimstvom i publikom.


Domaćima su impuls davale solidno popunjene tribine, ali očito su mladost i nedostatak iskustva, kao i neosporna kvaliteta više na strani gostiju učinili svoje. Bilo je to itekako vidljivo u trenucima kad su domaći možda i mogli prelomiti susret, ali jednostavno gosti su brzo vraćali prednost u svoju korist.


U riječkom sastavu standardno dobri bili su Jurišić i napadački raspoložen Osojnak, kod gostiju izvrsni Delić i na servisu zapažen Bojić.


Puno grešaka


Najviše neizvjesnosti ponudio je prvi set, Riječani su krenuli s minusom od 1:4, ali nakon nekoliko greški protivnika sredinom seta poveli 11:8. Dva Bojićeva servisa dovela su do preokreta (15:16), igralo se potom poen za poenom sve do 22:22 kada je Delić ubojito pogodio dva smeča, a Mađunkov završio set asom za 22:25.


U drugom setu Riječani su dobro startali, serija 5:0 odvela ih je na 7:4, no kako je vrijeme odmicalo popuštala je koncentracija u domaćim redovima, gosti su brzo preokrenuli na 12:16. Uslijedio je posljednji povratak u set, domaća serija 4:0 za poravnanje, ali i greška za greškom koje su zaledile Riječane na minus šest (16:22) da bi kapetan Rudić završio set efektnim smečem.


U trećem setu Liverićevi igrači dobro su se držali do 6:6, serija gostiju od 1:6 odvela ih je na 7:12 i povratka nije bilo. Bijelopoljci su iskusno održavali razliku do kraja, a trener Liverić šansu za prve europske minute pružio i riječkoj mladosti, Pavloviću, Janjaninu, Cibiću…