Od pobjede do ponora

Neuspješna generalka odbojkaša Rijeke i poraz od Osječana

Denis Frančišković

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Utakmica 8. kola Superlige odbojkaša: Rijeka – Mursa 2:3 (25:19, 26:24, 27:29, 23:25, 20:22). Dvorana mladosti. Gledatelja: 100. Suci: Poropat (Rovinj) i Miškulin (Sv. Lovreč). Delegat: Miroslav Medač (Rijeka).


RIJEKA: Pavlović 3, Šćulija 6, Ličina 2, Jurišić 14, Osojnak 8, Čule 6, Đorđević 14, L. Lasić 11, Janjanin 13, Sušanj, Smiljanić, Jurčević, Martić, Banko.


MURSA: Vojak, Ilić 2, Brandić 5, Jakovac 1, K. Šućur 3, Oršolić 19, Stanković 16, J. Šućur 3, Mujić, Matoković 22, Odobašić.




Napad poeni: Rijeka 57, Mursa 58. Blok poeni: Rijeka 8, Mursa 9. Servis poeni: Rijeka 9, Mursa 4. Servis pogreške: Rijeka 13, Mursa 22.


Odbojkaška poslastica na Trsatu, pet setova uzbudljive igre i nakon 132 minute velike borbe pobjeda gostiju iz Osijeka nad izmorenim Riječanima. Uzvratili su tako gosti s Drave bijelo-plavima s Trsata za identičan poraz u prvom kolu, ali svakako za pobjedom više imaju žaliti domaćini. Imali su sve u svojim rukama, vodstvo od 2:0 u setovima i dvije meč lopte, ali odlični gosti vratili su se u susret i na kraju im se ništa ne može prigovoriti na slavlju. Istina, imali su domaći i podosta primjedbi na suđenje, dojam je opravdano, koje im je oduzelo nekoliko važnih poena, ali kao da su posustali i kao da ih je malo demoralizirala ozljeda Stipe Šćulije sredinom trećeg seta kada je loše doskočio nakon čega se prolomio bolan krik. Suigrači su ga iznijeli na rukama, stradali su križni ligamenti i igrač koji je zapaženo odradio susret izgubljen je za uzvrat s Crnogorcima.


U odlučujućem petom setu gosti su poveli 2:5, a potom došli i do 9:13. Činilo se da je već tada sve riješeno, no serijom 5:0 Riječani su se vratili potpuno u susret (14:13) za novu meč loptu (ukupno ih nisu iskoristili šest), nakon čega je sve otišlo u dramatičan rasplet. Gosti su iskoristili četvrtu meč loptu, Oršolić je smečom pogodio za 20:21, a Osojnak zapucao zadnju loptu koja je završila u outu za veliko slavlje »Murse«.


U prvom setu Đorđević je trima poenima odveo momčad na 9:5 nakon čega su domaći rutinski održavali prednost sve do završnice. U drugoj dionici nakon Lasićeve lopte u out, domaći su bili zaleđeni na minus tri (9:12), no ubrzo je stiglo poravnanje (15:15), razigrao se Janjanin i proradio je riječki blok što je rezultiralo preokretom (21:19), a u samoj završnici seta dvojni blok Šćulije i Đorđevića donio je vodstvo od 2:0. U trećoj dionici gosti su se počeli buditi, bili su sve kompaktniji i pokretljiviji u polju, a nošeni razornom napadačkom igrom Matokovića i Oršolića izvukli su se iz poraza i Brandićevim poentiranjem na mreži vratili se potpuno u susret. Četvrti set gosti su poveli 1:5, popravili prijem, ali Riječani su se opet vraćali (12:10). Preokret za preokretom donio im je i vodstvo od 22:20 i 23:22, ali odlični gosti su se izvukli i iz tog minusa i iskoristili prvu set loptu za poravnanje.