Odbojkašica Rijeke

Natalia Tomić uoči večerašnje utakmice: Uvijek može bolje

Kristian Sirotich

Moram priznati da nisam očekivala da ćemo prve sezone biti tako dobro plasirane, ali iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje – kaže Natalia Tomić



RIJEKA Prošlo ljeto postala je najmlađa hrvatska seniorska reprezentativka u povijesti. U zemlji koja se ima čime pohvaliti kada je ženska odbojka u pitanju to definitivno nije mala stvar. Naravno, riječ je o Nataliji Tomić, mladoj zvijezdi odbojkašica »Rijeke CO« i velikoj nadi hrvatske odbojke, koja igra svoju treću seniorsku sezonu, drugu u kojoj je neizostavni član prve postave. I to s tek navršenih 16 godina (rođena je 4. siječnja 2002. godine).


– Čast mi je što sam bila u seniorskoj reprezentaciji ovako mlada, treninzi jesu bili naporni, treniralo se svaki dan po pet sati, ali mislim da sam u tom razdoblju jako puno napredovala – prisjetit će se minuloga ljeta Natalija, jedna od djevojaka zaslužnih što su se odbojkašice Rijeke vratile u elitni odbojkaški razred, ali i što su u svojoj premijernoj »superligaškoj« sezoni na putu da naprave zaista odličan posao. Riječanke su trenutačno treće u Prvoj skupini Superlige i nadaju se da će na trećem mjestu i ostati kada završi posljednji krug natjecanja. Ključne će biti tri utakmice što im predstoje, prvo današnja s Marinom Kaštela (Dvorana mladosti, 18 sati), pa onda dvije s Kaštela Cemexom.



Odbojkašice Rijeke od 18 sati igraju važnu utakmicu protiv Marina Kaštela na Trsatu, a u isto vrijeme, dakle također od 18 sati, na drugom kraju grada, u dvorani Dinko Lukarić, još važnija utakmica slijedi djevojkama »Drenove«. Riječanke, koje se trude ostati u utrci za mjestom što vodi u Superligu, dočekuju Vukovar, trenutačno vodeću ekipu 3. skupine. Drenovljanke imaju šest bodova manje od Vukovarki (15-9) i pet manje od drugoplasiranih Splićanki i eventualna današnja pobjeda dovela bi ih u sasvim lijepu poziciju. Definitivno bi uhvatile priključak.




– Nama je u ovoj ligi svaka utakmica bitna – upozorit će Ilija Matić, trener Drenove. – Trenutačno nam je najvažnije da smo u Zadru odigrali odličnu utakmicu. A onda idemo iz kola u kolo. Ekipirani jesmo i očekujem da ćemo dobro odigrati. U Zadru je to sve lijepo izgledalo, ekipa je odlično funkcionirala i budemo li na toj razini, budemo li uspjeli odigrati kao u Zadru, vjerujem da neće biti problema – nastavlja Ilija Matić, djevojke kojega su Vukovar ove sezone jednom pobijedile na Kozali. Pa zašto to ne bi onda učinile još jednom?


– Vukovarke su odlična ekipa, jako iskusne djevojke. No, radili smo čitavu godinu i sada moramo pokazati najviše. I spremni smo za to. Definitivno protiv njih možemo igrati, a budući igramo na domaćem terenu, vjerujem da će to biti naša prednost. Ova i dvije utakmice s Brdima što nam slijede pokazat će gdje smo i što smo – zaključit će Matić.



Marina Kaštela


– Pripremamo se na to da u ovoj mini-ligi uzmemo što je moguće više bodova – započet će Natalija Tomić. – Marina Kaštela? Odlična ekipa, prošli put smo protiv njih na Trsatu odigrale odličnu utakmicu i izgubile u pet setova. Vjerujem da će ovoga puta sreća biti na našoj strani.


Riječanke su u posljednja tri kola upisale jednu pobjedu i dva poraza, ali su oba poraza stigla od »mladostašica«. Jednom u pet setova, kada su propustile meč loptu, drugi put je poraz bio uvjerljiv. Što su utakmice protiv »Mladosti« pokazale?


– Prvi put smo bile jako koncentrirane i nabrijane, ušle smo opušteno, ali smo igrale punom snagom bez obzira na to što znamo da su kvalitetnija ekipa. Tada je sve super izgledalo. No, drugi put nismo bile toliko opuštene pa je na kraju ispalo da smo utakmicu više odrađivale nego odigravale. No, kada nam funkcioniraju servis, blok i napad kao u prvoj utakmici, onda se možemo nositi s najjačima – dodaje Natalija, što je odlično saznanje uoči utakmica koje njoj i suigračicama predstoje, naročito onih dviju što protiv Kaštela Cemexa što bi mogle biti odlučujuće u borbi za treće mjesto.



Odbojkaši Rijeke večeras (19.45) su u Kaštel Starom, na programu je novi ogled s Mladosti Marina Kaštela. Riječani jako dobro znaju tko je favorit u ovoj utakmici, što ne znači da put Dalmacije kreću bez ikakvih ambicija. Ako ništa drugo, treba odigrati dobru utakmicu uoči dviju utakmica s Osječanima, što će odlučivati o trećem mjestu. Otegotnu okolnost uoči večerašnjeg susreta predstavlja saznanje da su imali jedan neplanirani dan odmora budući da su zbog koncerta Petra Graše ostali bez jednog treninga, a nije bilo zamjenske dvorane.



Treće mjesto


– Nadamo se da ćemo ostati na trećem mjestu, mislim da je drugo mjesto nama teško dostižno. Te dvije utakmice će nam biti presudne, protiv njih uvijek dobro igramo i uvjerena sam da ćemo pružiti maksimum. Moram priznati da nisam očekivala da ćemo prve sezone biti tako dobro plasirane, ali iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i nema razloga zašto ne bismo bile ovdje gdje jesmo i zašto tu ne bismo ostale.


Naravno da sam zadovoljna igrama ekipe, a i svojim igrama. Ima još prostora za napredak i znam da uvijek može bolje, ali jesam zadovoljna – nastavit će učenica drugog razreda Sušačke gimnazije, koja boje svoga kluba brani kao seniorka, ali i kao juniorka i kadetkinja. I tako već nekoliko sezona.


– Kada završi Superliga prvo me čekaju utakmice s reprezentacijom, a onda se spremamo za završnicu kadetskog prvenstva i obranu naslova prvakinja Hrvatske – zaključit će Natalia Tomić.