Izbornik hrvatskih vaterpolista

IVICA TUCAK Vjerujem u ovu ekipu i borbu za medalju

Igor Duvnjak

Vaterpolska reprezentacija završava kratke riječke pripreme / Foto Roni Brmalj

Vaterpolska reprezentacija završava kratke riječke pripreme / Foto Roni Brmalj

Sigurno je da imamo kvalitetu, spadamo u sam vrh svjetskog i europskog vaterpola. Nikada nismo bježali od uloge koju imamo. Tako nećemo ni sada - kaže Tucak



RIJEKA  Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas završava kratke riječke pripreme uoči skorašnjeg Europskog prvenstva u Barceloni. Već danas iz Venecije putuju u Francusku na turnir u Canet na kojem će od sutra do nedjelje igrati sa Španjolskom, Rusijom i Francuskom.  Izbornik Ivica Tucak, poznati specijalist za fizičku pripremu Pero Kuterovac, riječki trener Ivan Pezelj i ostali u reprezentativnom stožeru na raspolaganju imaju dvadeset igrača.


Izbornik Tucak u Francusku vodi 16 igrača, vratare Bijača, Marcelića i Anića, centre Lončara i Lozinu, bekove Buljubašića, Macana i Čagalja, napadače Jokovića, Zovića, Miloša, Bašića, Šetku, Marinića – Kragića, Fatovića i Vukičevića.Turnira u Francuskoj pošteđeni su Garcia, Vrlić i Bušlje.


– U Rijeci smo odradili završne pripreme za europsko prvenstvo. Ovoga ljeta nismo imali puno vremena. Po završetku klupske sezone nastupili smo na završnom turniru Svjetske lige, sve u  ovom suludom ritmu. To smo odradili odmarajući neke igrače – kaže Ivica Tucak, osvrčući se na pripreme.


Veliki apetiti




– Bez obzira što smo na budimpeštanskom turniru Svjetske lige ispali u četvrtfinalu i što smo na kraju peti, mogu biti zadovoljan igrama koje smo prikazali s obzirom da nismo bili kompletni. Sada su svi uključeni u rad, riječ je o glavom dijelu priprema za europsko prvenstvo. Nadam se da smo ih u velikom dijelu odradili na najbolji mogući način. Sve što smo htjeli, u Rijeci smo i napravili.Očekujem da ćemo potpuno spremni dočekati početak europskoga prvenstva.


Izbornik, nažalost, ne može računati na ozlijeđenog centra Ivana Krapića, a nastup na europskoj smotri je upitan za beka Hrvoja Benića.


– Ozljede su, nažalost, nešto što se uvijek mora očekivati. Nameće ih ovaj ritam utakmica, za igrače nevjerojatan. Taj im ritam donosi težinu, iz toga proizlaze i ozljede. No, što je, tu je. Krapić i Benić u ovome trenutku ne konkuriraju za Europsko prvenstvo, za Benića postoji još mala šansa da se oporavi, dok je Krapić definitivno otpao. Stanje Jokovićeve šake je bolje nego ranije, to nas sve zajedno raduje. Nadam se da ćemo manje-više imati reprezentaciju kakvu sam želio za nastup na europskom prvenstvu.


Hrvatski vaterpolisti su sportskoj javnosti nizom osvojenih medalja otvorili apetite. Na Europsko prvenstvo, što se igra u od 14. do 28. srpnja u Barceloni, odlaze kao aktualni svjetski prvaci.


Zahtjevan turnir


– Uvijek govorim da naša javnost od naše reprezentacije može očekivati da ćemo na najbolji mogući način predstavljati hrvatski vaterpolo i državu. To je za nas najbitnije, ta činjenica da ćemo svojim ponašanjem i u bazenu i izvan njega na dostojan način predstavljati Hrvatsku. Što se može očekivati? To je uvijek teško prognozirati. Sigurno je da imamo kvalitetu, reprezentacija smo koja je aktualni svjetski prvak i osvajači smo olimpijskog srebra.


Spadamo u sam vrh svjetskog i europskog vaterpola. Nikada nismo bježali od nekog tereta, od uloge koju imamo. Tako nećemo ni sada. Hoće li sve to biti dovoljno za osvajanje novog odličja, vidjet ćemo. Turnir je zahtjevan, tu je osam-devet reprezentacija od kojih svaka svaku može pobijediti. Vjerujem u ovu ekipu, vjerujem da imamo snage uključiti se u  borbu za medalje, a onda ćemo vidjeti.


Izbornik u momčadi ima Sandra Sukna koji nakon bolesti trenira po posebnom programu.


– Sandro je s nama od početka priprema, vježba po posebnom režimu koji, naravno, zahtijeva drugačiji tempo rada. On još nije u situaciji da može ispratiti treninge, to, naravno, i ne tražimo, a za tim niti nema nikakve potrebe. Kao što su i liječnici rekli, Sandro se polako vraća. Napravit će još jedan, najvjerojatnije posljednji pregled, nakon čega bi trebao dobiti dozvolu za bavljenje sportom nakon što ga je bolest bila diskvalificirala od bavljenja vaterpolom. Ponavljam, nema žurbe. S nama je, što je najbitnije, on je dio reprezentacije.