EP vaterpolo

BULJUBAŠIĆ PRIJE ČETVRTFINALA: Naše šanse? Cilj je otići do kraja

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Došli smo na ovaj turnir kako bismo otišli do kraja, ali idemo utakmicu po utakmicu. Sada je pred nama samo utorak, četvrtfinale i to je sada za nas jedino važno – tvrdi Ivan Buljubašić



Za hrvatske vaterpoliste na plovidbi Europskim prvenstvenom u Barceloni vlada poželjna utiha. Izabranici Ivice Tucaka su bez problema u skupini C izborili izravni ulazak u četvrtfinale, a jučer su osim, uobičajenog treninga i razgovarali. Na sastanku se poslovično osvrće na prijeđeni put, sve sa željom da nastavak bude što uspješniji i sa čim manje pogrešaka.


– Početak utakmice s Grcima bio je nešto kasnije, ostali smo potom pogledati susret Španjolske i Crne Gore – kaže iskusni trofejni bek hrvatske vrste Ivan Buljubašić, jedan od najtrofejnijih igrača u sastavu izbornika Ivice Tucaka, čovjek koji je sve osvojio u ovom sportu.


Navikao se na uobičajeni ritam treninga i utakmica na ovakvim najvećim turnirima.




– Imali smo stoga nakon utakmice slobodno jutro i onda poslijepodnevni trening. Što se sastanka tiče, nije bilo nekih posebnih stvari, kada smo na turniru kao što je ovaj, sastanci su svaki dan. Normalno je da komentiramo prethodnu utakmicu i da već počinjemo pripremu za idući susret. S Grcima smo igrali jako dobro, ali nema se što posebno za kazati jer nas već čeka priprema za novu utakmicu.


Nagrada 


Čekamo boljeg iz dvoboja Rumunjske i Crne Gore te se praktički već počinjemo pripremati za Crnogorce.


Hrvatska je do sada djelovala na svojoj visokoj kvalitetnoj razini. Očekivano je nadmašila autsajdere Nizozemsku, a pogotovo Tursku, dok je s Grčkom, koja je na višoj stepenici kvalitete ostvarila visoku pobjedu.


– Za nas je bilo dobro što smo na početku turnira igrali dvije lakše utakmice, koje smo odradili na dobar način. S Grčkom smo imali prvi pravi test koji smo također dobro položili. Pokazali smo da smo na turniru prisutni i s glavama i fizički, a za nagradu smo dobili četiri dana slobodno od utakmica pripremajući se za četvrtfinale – dodaje Biljunašić.


U napornom ritmu igranja nakon teške klupske sezone igračima svaki dan bez nastupa dosta znači.


– Ritam je inače takav da se utakmica igra svakog drugog dana, ali i prošle godine nam je bilo tako te očito da nam odgovaraju četiri dana slobodno poslije igranja u skupini, dobro nam dođu kako bismo se maksimalno pripremili za nastavak natjecanja.


Biti ili ne biti


U svakom susretu su naravno moguća iznenađenja, prognoze su da će Hrvatska u svom prvom nokaut susretu na Europskom prvenstvu igrati s Crnom Gorom.


– To nam je, ajmo reći, prvi najbitniji ogled na turniru. Ispada da je to »biti ili ne biti« utakmica, prvi susret u kojem se nema pravo na pogrešku. O Crnogorcima kao najvjerojatnijim suparnicima već sve znamo. Posljednjih godina oni su imali dosta promjena u reprezentaciji, sada imaju jednu mladu ekipu uz još par starijih igrača. Znamo koji su im najopasniji igrači, na njih ćemo posebno obratiti pozornost. Mislim da ćemo biti potpuno spremni za tu utakmicu – tvrdi Buljubašić.


Bez obzira na kvalitetu suparnika Hrvatska s obzirom na silne osvojene medalje proteklih godina ne mora zazirati od bilo kojeg suparnika bez obzira na njegovu kvalitetu.


– Naše šanse? Mi znamo da smo aktualni svjetski prvaci i osvajači Europa kupa. Došli smo na ovaj turnir kako bismo otišli do kraja, ali idemo utakmicu po utakmicu. Sada je pred nama samo utorak, četvrtfinale i to je sada za nas jedino važno – poručio je Ivan Buljubašić.