Conor Dwyer

Američki plivač, dvostruki osvajač olimpijskog zlata, suspendiran zbog dopinga

Hina

Conor Dwyer/Foto REUTERS

Conor Dwyer/Foto REUTERS



NEW YORK Američki plivač Conor Dwyer, dvostruki osvajač olimpijske zlatne medalje, suspendiran je na 20 mjeseci zbog dopinga, nakon što je u njegovoj krvi pronađen testosteron, objavila je Američka antidopinška agencija (USADA).


Odmah nakon USADA-inog priopćenja, Dwyer je na Instagramu objavio kako prekida karijeru.


USADA je najprije tražila suspenziju u trajanju od četiri godine nakon što je Dwyer bio pozitivan na dopinškim kontrolama izvan natjecanja provedenim 15. i 27. studenog te 20. prosinca 2018.Međutim, neovisni panel od tri suca arbitražnog povjerenstva je ocijenio da je suspenzija u trajanju od 20 mjeseci primjerenija u ovom slučaju u kojem se plivač samo liječio onako kako su mu savjetovali vanjski liječnici. Prema mišljenju panela, Dwyer »je mislio da se radi o liječenju koje je u skladu s njegovim psihološkim stanjem i da to neće imati nikakve posljedice na na sportsku izvedbu jer mu je to tako predstavljeno«.

Suspenzija za Dwyera, koji je osvojio zlatne medalje u štafeti na OI u Londonu 2012. i na OI u Rio de Janeiru 2016. kao i broncu na 200m slobodno u Riu, počinje teći od 21. prosinca 2018. kada mu je dosuđena i privremena suspenzija.




On se povukao iz američke reprezentacije za SP 2019. i neće moći sudjelovati na kvalifikacijama za OI u Tokiju 2020. s obzirom da mu suspenzija ističe u kolovozu iduće godine.