Čelnik »Zameta«

VEDRAN DEVČIĆ Zametu za novi iskorak nedostaje – novac

Igor Duvnjak

SANIRANI DUGOVI IZ PROŠLOSTI – Vedran Devčić / arhiva NL

SANIRANI DUGOVI IZ PROŠLOSTI – Vedran Devčić / arhiva NL

Govorimo o otprilike sto tisuća eura godišnje, s time bi se moglo i do većih rezultata, do gornjeg doma Premijerlige i do SEHA lige – tvrdi Devčić



U premijerligašu »Zametu« vodstvo kluba polako podvlači crtu na urađeno, idućeg mjeseca ističe četiri godine kako je na čelo Zamećana izabran Vedran Devčić, koji s najbližim suradnicima u tom razdoblju vodi klub bogate tradicije i zapaženih imena.


– Mislim da smo odradili veliki posao. Klub je prije četiri godine preuzet kada je praktički bio u predstečaju, u financijskim dubiozama od oko 2,3 milijuna kuna. Fokus našeg zanimanja je bio na financijskoj stabilizaciji, na realnom proračunu tako da na razini godine prihodovna strana pokriva onu rashodovnu – kaže Vedran Devčić, predsjednik rukometaša »Zameta«. – Sve to uz vraćanje starih dugova. To je ono što smo mi postigli u ove četiri godine. Iako smo možda i mogli, nismo ulazilio u nekakve angažmane, zadržali neke igrače koji su otišli za možda neku tisuću kuna više, no bili smo rigorozni u tome da ne dozvolimo da nam troškovi ne izmaknu kontroli. Tu smo bili uspješni.


Čelnik kluba se pritom osvrnuo na konstatnu kluba koji je nedavno proslavio 60. obljetnicu postojanja.




– Nastavili smo u ove četiri godine ono što je »Zamet« i bio sve ovo vrijeme, znači stabilan premijerligaš tijekom svih sezona, od prvih dana hrvatskog prvenstva, izuzev jedne sezone sredinom »devedesetih«. U niti jednom trenutklu nismo bili u grčevitoj borbi za ostanak, naprotiv, bili smo i na pragu ulasku u Ligu za prvaka, jednom smo u nju i ušli, izborili smo i igranje u Europi. Pritom smo u Europi odigrali značajnu ulogu, gdje smo pokazali da zaista vrijedimo u tim razmjerima.


Fluktuacija igrača


Devčić je kao i mnogi u riječkom rukometu svjedočio odlascima brojnih ovdašnjih imena u druge klubove, ali je zadovoljan pošto su praznine redovito popunjavane nadolazećim domaćim talentima, što svjedoči o zapaženom radu s mladima.


– U sve ovo vrijeme imali smo veliku fluktuaciju igrača. Činjenica je da smo opet na kompletno riječkoj ekipi, osim dolaska Kineza Zhao Chena i Quan Wanga. Istovremeno, gledajući klubove iznad nas, od »Dubrave«, »Umaga«, »Varaždina« i »PPD Zagreba«, gdje su Luka Mrakovčić i Tin Lučin, vidi se da tamo ključne uloge igraju baš igrači »Zameta« – Riječani. Ne bi se Hrvatskoj mogao pronaći klub koji ima u ekipi domaću djecu, a plus toga da ključne uloge u vodećim premijerligašima igraju dečki iz tog kluba.To je samo znak da se u »Zametu« i u riječkom rukometu dobro radi. Svi ključni klubovi u Rijeci dobro funkcioniraju, dobro rade s djecom, imaju velike uspjehe u mlađim kategorijama. Produciraju mlade rukometaše na kojima onda i »Zamet« živi, te je dugi niz godina stabilan premijerligaš.



I Devčić je pobornik »Opatijske inicijative«, kojom se želi poboljšati financiranje sporta.


– Dajemo podršku »Opatijskoj inicijativi« jer problemi u financiranju sporta, iskazani već godinama, vode prema gašenju sporta, klubova. Neću reći amaterizaciji jer mi amaterizam živimo već dugo. Hoće li ona zaživjeti u potpunosti, ne znamo, ali dajemo joj veliku podršku, u to polažemo nade. Zaživi li ta inicijativa, »Zamet« bi mogao obećati da će biti u vrhu hrvatskog rukometa.



Odlični uvjeti


U klubu spominju cikličku regeneraciju momčadi iz ovdašnjeg kadra igrača.


– Od četiri-pet komponenata potrebnih za iskorak imamo sve osim jedne. Rijeka ima najbolju rukometnu infrastrukturu u Hrvatskoj, imamo četiri dvorane sa pet rukometnih terena. S tim da je centar na Zametu po izgledu, funcionalnosti i svemu ostalom zaista reprezentativni objekt, zaslužuje velike manifestacije. Imamo tradiciju, što ne treba elaborirati. Dosta je spomenuti tolike naše olimpijce, koji igraju i sada po Europi, osvajaju medalje, tako je od dana bivše države. Imamo široku bazu. S mladima radi »Zamet« kao i »Kozala«, »Trsat«, »Pećine«, »Kvarner«… Dugi niz godina se jako dobro radi s djecom, kojih ima jako puno i koja postižu dobre rezultate. To pogoni »Zamet« sve ove godine da funkcionira i bude stabilan premijerligaš sa vlastitim igračima. Uz to imamo veliki broj stručnih, licenciranih trenera. U to klub je organizacijski sa sposobnim ljudima, dokazao da je spreman i za iskorake u Europu.


»Zamet« bi htio i više, spominje se SEHA liga, za što je potrebno poboljšati financiranje.


– Ona komponenta koja nam nedostaje jest kontinuitet stabilnog financiranja na nešto malo većoj razini od sadašnje. Govorimo o otprilike 100.000 eura godišnje, s time bi se moglo i do većih rezultata, do gornjeg doma Premijerlige i do SEHA lige. Mogu pohvaliti Grad Rijeku i pročelnicu za sport Veru Begić. Uspjelo se u proračunu za 2018. godinu nešto pojačati financiranje za nositelje kvalitete. Očekujem i od Primorsko-goranske županije da se uključi u ovu priču.


Kineska pojačanja


U posljednje vrijeme se priča kako je »PPD Zagreb« bacio oko na nade »Zameta«, Martinovića, Načinovića, Starčevića, Lučina, Majića.


– Mislimo da dolaskom novog trenera neće biti grčevite borbe za ostanak te smo se okrenuli prema slijedećim sezonama. Počeli smo razgovor s našim igračima i razmišljamo o pojačanjima. Možda prvi puta razmišljamo da iduće sezone imamo jaču ekipu od sadašnje. Tu su kostur i okosnica naši kadeti, reprezentativci na koje su oko bacili drugi klubovi. Ključna bi trebala biti procjena tih mladića i njihovih roditelja, bez obzira na financijske uvjete o kojima će se razgovarati, da li je bolje da iduće sezone igraju u »Zametu«, u svojoj sredini i sa svojom ekipom, gdje imaju status i značajnu minutažu ili otići u zvučni klub gdje će vjerojatno cijelu sezonu biti bez utakmice. To bi trebali imati na umu kod odluke da li otići iz »Zameta« ili ne u idućoj sezoni.


Dvojica kineskih reprezentativaca Zhao Chen i Quan Wang su digli veliku prašinu dolaskom u Rijeku a brzo su se pokazali pojačanjima.


– To nije komercijalna priča, oni nisu došli zato što smo im mi ponudili neke uvjete. Poklopila se naša otvorenost pa i potreba za nekim zvučnim imenima, koja bi povećala atraktivnost. To se već događa, s posljednim »Metalcem« smo imali najveći broj gledatelja u sezoni baš zahvaljujući tim Kinezima. S druge strane je projekt kineske države, ulaganja u rukomet. Kinezi počinju ispitivati kako je igrati u Europi, koja je kolijevka rukometa. S druge strane, našem klubu se otvaraju neke mogućnosti o kojima ne bih sada govorio – kaže Devčić.