Finalist prije 55 godina

Nikola Pilić: ‘Ako Marin bude imao pravi dan, može biti svega’

Zlatko Horvat



Nikola Pilić bio je u loži Gorana Ivaniševića tog velikog ponedjeljka hrvatskog tenisa 2001. godine. Pokazivao je Goranu da se smiri, kada se u posljednjem gemu stisnula ruka, kada drugi ljevoruki Splićanin nije mogao ubaciti ni prvi, a niti drugi servis. Pilić dobro zna kako će se danas osjećati Čilić. Jutarnja nervoza, trema uoči ulaska na stadion.


– Lako za ložu, puno su važniji oni koji igraju. Kada izađeš na teren posljednjeg dana, osjećaš ponos, ali i odgovornost, veliku čast – kaže Pilić.


I 77-Godišnji Splićanin imao je tu čast, 1973. godine igrao je finale Roland Garrosa, ali nije mogao u miru pripremati nastup.




– Tri dana smo čekali da kiša stane, subotu, nedjelju, ponedjeljak… Padalo je i u utorak do 13 sati. U 16 smo izašli u – blato. Na takvom terenu nisam imao šanse protiv Nastasea. Da je bilo suho, možda bi i bilo nade. Međutim, finale Grand Slam turnira je velika stvar.


Dobar ždrijeb


Pilić se može pohvaliti i finalom Wimbledona, u paru s Borom Jovanovićem 1962. Došao je do završnice, u kojoj su u četiri seta slavili Australci Bob Hewitt i Fred Stolle. No, Pilić se Australcima osvetio 1970. Godine, u finalu US Opena u paru s Francuzom Pierreom Barthesom dobio je velikane Royja Emersona i Roda Lavera.


– Marin je imao dobar ždrijeb, nije igrao do finala ni sa jednim igračem iz velike četvorke. Imao je sreće što je Gilles Muller odigrao 15:13 u petom setu s Nadalom. Muller nije imao šanse Protiv Marina u petom setu, fizički je pao. Nadal je ispao, Andy Murray je bio ozlijeđen, mučio ga je kuk. No, Marinu zbog toga ne smijemo ništa uzeti, finale je tu. Puno toga ovisit će o danu. Ako Marin bude imao pravi dan, može biti svega. Ali neće mu biti lako. Federer je preskočio zemljani dio sezone, igrao je samo travu i – razbija. Odlično servira, tu su voleji, strašan forhend, bolji bekend. Ali to je finale, kada izađeš na teren, moraš skupo prodati svoju kožu. Marin ima solidnu igru, ima danas šanse.


Roger favorit


Kladionice veliku daju prednost Federeru (1.18) u odnosu na Marina (5.00).


– Da je Berdych slavio u polufinalu, Čilić bi bio favorit. Ovako je favorit Roger Federer. Međutim, favoriti ne pobjeđuju uvijek… Lani je Marin imao veliku prigodu u Wimbledonu, imao je tri meč lopte, dvije vezane, ali ovo je drukčiji, pravi Roger! Marin će morati jako, jako dobro servirati, jer Federer će ga napasti na drugom servisu, neće se Švicarac upuštati u duge izmjene. Federer igra puno bolje bekend nego prije, ne znam je li u pitanju reket ili nešto drugo, a jedan od faktora je i Ivan Ljubičić.


Na travi nema puno prigoda, zato treba ugrabiti ono što se pojavi na obzoru.


– Treba dobiti važne poene. Ja sam u osmini finala Wimbledona 1976. godine imao 16 »break« lopti Roscoeu Tanneru, a on četiri. Završilo je 6:3, 6:4, 6:4 za njega. Nisam iskoristio nijednu »break« loptu! On tri od četiri. Zabio mi je dva asa iz drugog servisa… – zaključio je Pilić i umjesto »sieste« poslije ručka otišao na trening.


Uskoro će 78. rođendan, a Splićanin s opatijskom adresom još uvijek četiri sata dnevno provede na terenu. Samo je nedjelja za odmor. Ova i za finale Wimbledona.