Zov Camp Nou

Spreman napustiti Ukrajinu: Srnu čekaju završni pregovori s Barcelonom

Marko Cvijanović

USKORO SUIGRAČI? – Darijo Srna u duelu s Lionelom Messijem prije pet godina / Reuters

USKORO SUIGRAČI? – Darijo Srna u duelu s Lionelom Messijem prije pet godina / Reuters

Kapetan »Šahtara« spreman je poslije trinaest i pol godina napustiti Ukrajinu



Darija Srnu po svemu sudeći očekuju završni pregovori s »Barcelonom«! Iako mnogima od prvoga dana nevjerojatno zvuči priča da je slavni katalonski klub odlučio angažirati tridesetčetverogodišnjeg hrvatskog braniča, transfer je, navodno, vrlo blizu realizacije. Neizvjesno je jedino gdje će se odvijati završni pregovori, u Donjecku, Barceloni ili negdje na pola puta, u Švicarskoj ili čak u Hrvatskoj.


Sportski direktor Robert Fernández i najbolji pregovarač »Barce« Raül Sanllehí već su izvjesno vrijeme u kontaktu s bivšim kapetanom hrvatske reprezentacije, obje strane su postigle načelni dogovor o duljini ugovora što bi trebao potrajati do ljeta 2018. godine, predstoji tek dogovoriti Srnina primanja koja u »Šahtaru« uopće nisu mala (4 milijuna eura godišnje). Olakotna okolnost i za »Barcu«, i za Srnu je činjenica da ga je »Šahtar« spreman pustiti bez odštete. Srna je, uostalom, tijekom trinaestogodišnje avanture u ukrajinskom prvoligašu razvio prisan odnos s vlasnikom i predsjednikom Rinatom Ahmetovom, koji Srni nikad nije zaboravio što u najtežim ratnim danima nije napustio »Šahtar« i spreman je na sve ustupke.


Kad je »Barcelona« u pitanju, Fernandez ni u jednom slučaju nije zanijekao obostrane interese, kluba i igrača, ali u svakoj službenoj izjavi dosad se pravdao činjenicom da postoje i neka alternativna rješenja kad je u pitanju osjetljiva pozicija desnoga braniča. Budući da Srna nema agenta, pregovore će u ulozi savjetnika voditi Igor Štimac, njegov dugogodišnji prijatelj i bivši hrvatski izbornik.




Među španjolskim novinarima već padaju oklade. Budući da je »Šahtaru« ždrijeb šesnaestine finala Europske lige donio sraz sa »Celtom«, a da »Barcu« otprilike u isto vrijeme čeka prvenstvena utakmica protiv istog protivnika, treba pričekati i vidjeti hoće li Srna protiv momčadi iz Viga igrati u dresu »Šahtara« ili »Barcelone«.