Dvojac iz Kine

Vratar Wang Quan i lijevi bek Zhao Chen pojačali RK »Zamet«

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Dolazak u hrvatski rukomet mi je sportski izazov – kaže lijevi bek Zhao Chen. Pun sam motiva, nastojat ću dati svoj puni doprinos – veli vratar Wang Quan



RIJEKA I to se dogodilo! Mjesecima najavljivani dolazak dvojice kineskih rukometnih reprezentativaca, vratara Wanga Quana i lijevog beka Zhao Chena u »Zamet« jučer se konačno dogodio.


Za dvojicom visokih rukometaša, asova njihove zemlje, bio je let do Zagreba koji je s prekidima trajao dvadesetak sati. Dočekali su ih direktor kluba Vedran Babić i član stručnog stožera Boris Konjuh, na treningu je bio predsjednik kluba Vedran Devčićm dok se s inozemnim pojačanjima upoznavao trener Drago Žiljak i njegov pomoćnik Marin Mišković. Wang i Zhao su samo gledali trening svojih budućih suigrača, nisu vježbali umorni od puta, privikavajući se na vremensku razliku. Na početku sinoćnjeg treninga Zamećana na Kozali bilo je, naime, jedan sat ujutro po kineskom vremenu.


Dvojac iz daleke Kine je mogao biti u dobrom raspoloženju uz više razloga, kako radi dolaska u inozemni rukomet, tako i zbog toga što je 16. siječnja Kineska Nova godina.




– Prvi dojmovi su dobri – rekao je lijevi bek Zhao Chen kojemu je 28 godina. – Sviđa mi se ovdje u Hrvatskoj, barem prema ovome što sam do sada uspio vidjeti. Odlazak iz Kine u hrvatski rukomet mi je sportski izazov, želim napredovati u ovom sportu. Želja mi je da se što više dokažem i da svojom igrom doprinesem uspjesima naše nove momčadi.


Njegov prijatelj vratar Wang Quan je slušao riječi svojega kolege, gledajući skorašnje suigrače koji su se spremali na trening. Kada su se dvojica Kineza spustila na parket dvorane »Dinko Lukarić« rukovati se i pozdraviti sa Zamećanima – stršali su! Uz daljine je bilo vidljivo da su najviši u momčadi.


– Drago mi je što smo konačno stigli, iza nas je dugi let, malo sam umoran, a i privikavamo se na novu sredinu – rekao je Wang kojemu je 27 godina. – Pun sam motiva, nastojat ću se uklopiti što bolje u novu sredinu i dati svoj puni doprinos. Jedva čekam našu prvu utakmicu, da istrčim na teren. Inače, kod nas se itekako zna za hrvatski rukomet, imate izvrsnu, izuzetnu, strašnu reprezentaciju.


Dvojica Kineza, višestruki prvaci svoje zemlje s »Liang Suom«, došli su u Rijeku uz pomoć ovdašnjeg asa Valtera Matoševića koji ih je uočio prilikom boravka u Kini, te Nenada Zvonareka, hrvatskog trenera koji radi u toj zemlji. Ovaj je transfer povijesni za hrvatski rukomet, koji još nikada nije angažirao igrače iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu.


Danas će Kinezi će putovati sa svojom novom ekipom u Sesvete, najavljeno je da će biti u momčadi trenera Drage Žiljaka na prvoj idućoj domaćoj utakmici Zamećana, onoj sa zagrebačkim »Metalcem«.