Rastanak

Valter Matošević postao Pedro u reprezentaciji: ‘Da nije vratara, ne bismo vidjeli Rio”

Igor Duvnjak

Rastanak – Valter Matošević, Filip Ivić i Ivan Pešić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Rastanak – Valter Matošević, Filip Ivić i Ivan Pešić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Ako se radila rošada, onda je bilo najbolje da su u Savezu za izbornika postavili Petra Metličića jer Željko Babić jest radnik, ali još nije kapacitet za reprezentaciju – kaže Valter Matošević



RIJEKA – Valter Matošević, najtrofejniji riječki rukometaš, više nije trener vratara hrvatske rukometne reprezentacije, umjesto njega taj će posao sada raditi Venio Losert. To je posljednja u nizu čudnih ljetošnjih i jesenskih epizoda HRS-a, emitiranih nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama. Prvo je izbornik Željko Babić dao ostavku da bi je kasnije povukao, a koordinator za muški rukomet Ivano Balić je pritom stao iza njega.


Sada je odlukom izbornika Željka Babića smijenjen Matošević, netko bi poslije ovog poteza mogao pomisliti da su vratari u reprezentaciji najveći krivci za poraz u četvrtfinalu od Poljske, premda su bili na razini ostatka momčadi. Osim toga, navijači se sjećaju blistavih partija Ivana Stevanovića zimus na Europskom prvenstvu u Poljskoj i osvajanja “bronce”, kada je riječki vratar postao nacionalni junak. Uskoro se ponovio i u kvalifikacijama za Olimpijske igre pri čemu mu je Ivan Pešić bio itekako dobra zamjena.


Sramotan način


– Žalosno je da sam za ovo saznao prije od drugih, nego od onoga koji mi je to trebao kazati. S druge strane, to je njegov izbor, on ima pravo na to, izbornik je – rekao je Valter Matošević. Iza njega je dugotrajna reprezentativna saga, vratar svjetske klase jedan je od pionira od dana nastanka hrvatske reprezentacije, još od Europskog prvenstva u Portugalu davne 1994. godine. Uz ostalo branio je kada su osvojena dva olimpijska i jedno svjetsko zlato te svjetsko srebro, bio je treći u Europi. Bio je potom u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji, koja je bila viceprvak svijeta.




Kasnije je postao član reprezentativnog stožera na brojnim velikim natjecanjima od Europskog prvenstva u Danskoj, preko Svjetskog prvenstva u Kataru, Europskog prvenstva u Poljskoj zaključno s ljetošnjim Olimpijskim igrama. – Mogao je sa mnom normalno popričati i sve bi bilo OK. Ovako je ispalo ružno, saznao sam za ovo desetak dana prije nego me Željko Babić nazvao. Kada me je zvao i priopćio mi odluku samo sam mu odgovorio da već sve znam i da me obrazloženja niti ne zanimaju, niti mi trebaju.



ZAGREB – Hrvatska muška rukometna reprezentacija do 6. studenog će odrađivati treninge u Umagu, u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Na popisu izbornika Željka Babića nalazi se dosta novih imena, a isto vrijedi i za njegov stručni stožer.


– Vjerujem da ćemo svi zajedno dati novu energiju, pozitivan duh i kvalitetu za bolji rezultat. Venio Losert nam se priključio kao trener vratara, a tu su kondicijski trener Mirko Krolo i psiholog Igor Čerenšek. Imamo dosta rezervi po pitanju mentalne čvrstoće i nadam se da će nam Čerenšek pomoći u tom segmentu. Losert radi već neko vrijeme u “Veszpremu”, a bio je i u našim mlađim reprezentacijama. Puno smo razgovarali i odlučili mu pružiti šansu. Apsolutno vjerujem Losertu – rekao je Babić.


U iduća četiri dana bit će odigrana i prijateljska utakmica s “PPD Zagrebom”, koja bi trebala dati sliku stanja mladih igrača.


– Igrat ćemo tri puta po pola sata kako bi svi dobili određenu minutažu. Želimo stvoriti što veću bazu za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. – zaključio je izbornik. (D. P.)



Što se promjena tiče Valter misli da bi bilo bolje da se sadašnjeg izbornika zamijenilo njegovim pomoćnikom Petrom Metličićem.


– Ako se radila rošada, onda je bilo najbolje da je HRS napravio rošadu Babića i Petra Metličića jer smatram da Željko Babić jest radnik, ali još nije kapacitet za reprezentaciju. To govorim s obzirom da je tu Petar Metličić, koji je bio veliki profesionalac i veliki čovjek. Metličić je trebao biti izbornik, a Babić trener. Mislim da bi bolje funkcioniralo kada bi Perina bila posljednja, a ne njegova.


Hvala dečkima


Matošević poslije svega misli da je trebao sam ranije odstupiti.


– Možda mi je krivo što se nisam povukao kada je došlo do smjene Slavka Goluže i Silvija Ivandije. Oni su bili smijenjeni, a ja sam ostao. Povukle su me sportske ambicije, htio sam pomoći.


Sada već bivši trener vratara reprezentacije ističe dobro obavljeni posao.


– Zadovoljan sam kako su golmani obavili svoje, jer na kraju krajeva da nije bilo vratara, mislim da ne bismo vidjeli Rio de Janeiro. S obzirom na sve ova smjena čudno zvuči. Drago mi je da sam imao uz sebe takve osobe, vratare Ivića, Pešića i Stevanovića, tri prava profesionalca, tri prava, velika dečka. Želim im svu sreću već za dva mjeseca na Svjetskom prvenstvu. U rukometu sam i svi ovdje koji smo u rukometu trebaju navijati za Hrvatsku. Želim reprezentaciji da ostvari što bolji rezultat, to je dobro za sve nas.