Rukometna legenda

VALTER MATOŠEVIĆ Cindrić, Duvnjak i Karačić su u stanju sami riješiti utakmicu

Igor Duvnjak

L. STANZL/PIXSELL

L. STANZL/PIXSELL

To se i vidjelo kroz ove tri utakmice koje smo odigrali. Možda nemamo izrazitog šutera na lijevom vanjskom. Mamić je tu dosta rezerviran. Hrstić i Šarac su pak debitanti. Mislim da trebamo dobiti taj vanjski šut - kaže Matošević



RIJEKA – Valter Matošević, trener rukometaša Zameta i najtrofejniji riječki sportaš je u brojnoj armiji hrvatskih navijača koji prate nastupe Hrvatske na Europskom prvenstvu. Hrvatska je za konac svojih prezentacija u skupini zaokružila pobjednički niz nadigravši Srbiju u nastavku utakmice pokazujući tko je kvalitetniji u ovom trenutku.


– Mislim da smo igrali koliko je bilo potrebno. To je bila utakmica bez rezulatskog značaja – kaže Valter Matošević, svojevremeno najbolji vratar svijeta, dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, klupski viceprvak Europe, brončani na Europskom prvenstvu. – Naši igrači su možda na početku mislili da će puno lakše obaviti posao. Srbija je u utakmicu ušla bez motiva, demolirana, no ponavljam da su to posebni susreti te su se naši suparnici napalili. Pritom su nas malo iznenadili agresivnom obranom »5-1«.


redinom drugog poluvremena sve je leglo na svoje mjesto i s fenomenalnom obranom »5-1« i Duvnjakom na prednjem. Domagoj je ukrao nekoliko lopti i iz brze tranzicije smo zabijali golove. Tu smo se odvojili te smo tako utakmicu priveli kraju. Bilo je možda na početku rezultatski neizvjesno, ali na kraju se ispostavilo da smo puno kvalitetnija reprezentacija od Srbije.




Duel sa srpskim rivalima. koji u bilo kojem loptačkom sportu nosi specifičan naboj, je pritom ovog puta protekao dosta mirno. Igrači su se nadmetali korektno, tako su se ponašale i klupe, sve je bilo u fer i sportskom tonu.


– Sjetimo se da su to igrači koji igraju u velikim klubovima gdje praktički svakog tjedna igraju jedan protiv drugoga. Tu nema zle krvi. S druge strane postoje naboj.I nakon utakmice sa Srbijom su apostrofirani gromoglasni hrvatski navijači koji su dupkom ispunili dvoranu u Grazu.

– Ovako nešto viđamo već dugi niz godina. Gdje god igra hrvatska rukometna reprezentacija dvorane su pune. Graz je samo sat i pol od Zagreba, ispalo je da smo igrali na domaćem terenu.


Očekivane pobjede


Reprezentacija je u Grazu ostvarila rezultatski ono što je planirala i priželjkivala.


– Očekivali smo te tri pobjede. S druge strane, uz dužno poštovanje prema svim reprezentacijama koje su doputovale na Europsko prvenstvo: Crna Gora i Srbija nisu te kvalitete da nam mogu parirati. Eventualno, tu je Bjelorusija, koja se diže na klupskom i na reprezentativnom planu. Međutim, opet ne spada u sam vrh svjetskog rukometa. Bit svega je da smo rasli iz utakmice u utakmicu, da smo pokazali svoju snagu i fenomenalnu obranu te privrženost reprezentaciji.


Matošević je godinama bio zapaženi reprezentativac, sada svjedoči prezentacijama jednog novog vala hrvatskog rukometa.


– Ova reprezentacija mi izgleda stvarno dobro. Bit će oscilacija, ali prije svega treba reći da mi tu imamo tri individualca, tri top igrača kao što su Karačić, Duvnjak i Cindrić, koji mogu sami riješiti utakmicu. To se i vidjelo kroz ove tri utakmice koje smo odigrali. Možda nemamo izrazitog šutera na lijevom vanjskom. Mamić je tu dosta rezerviran, međutim s druge strane treba napomenuti da on malo igra u napadu u svom klubu u Njemačkoj. Hrstić i Šarac su pak debitanti.


Mislim da trebamo dobiti taj vanjski šut. Duvnjak naime nije izraziti lijevi vanjski igrač. On je polivalentan rukometaš, znači može pokriti sve tri pozicije izvana, ali treba nam baš izraziti lijevi bek. Kada budemo igrali s reprezentacijama koje će igrati pliću obranu one će nam sigurno zatvarati liniju kretanja lopte. Možda ćemo u tom spomenutom segmentu igre imati problema i jedino tu možda vidim neki deficit. Gledajući ove protekle utakmice to se nije toliko primijetilo s obzirom na to da imamo tri individualca koji su jaki »jedan na jedan«, koji stvaraju viškove praktički iz ničega. Možda će nam faliti vanjski šut. Jaki smo na cri s Marinom Marićem i Marinom Šipićem, te Željkom Musom.


Što se tiče ostalih pozicija Matošević reda povoljne ocjene.


– Sve ovo drugo je pokriveno na vrhunskoj razini. Od vratara Šege i Ašanina pa do iskusnog Zlatka Horvata na desnom krilu, koji igra stvarno dobro, kao i na drugom krilu Mandić. Odlično smo pokriveni. Uz to, jako mi je drago da igrači koji ulaze iz drugog plana i odmaraju ove glavne karike dobro nadopunjavaju te igrače i da se ne vidi pad u igri.


Valter Matošević / Foto: D. ŠKOMRLJ


Valter Matošević / Foto: D. ŠKOMRLJ



Drugačiji rukomet


Spomenuti Karačić i Cindrić su priototipovih modernih rukometaša, brzih i inventivnih bekova koji uživaju u uspješnim nadmudrivanjima s obranama ne stavljajući u prvi plan snagu i visinu nego brzinu, tehniku, čak i duhovita rješenja u šutevima i asistencijama.


– U svakom slučaju rukomet se promijenio već samim time što je uveden taj brzi cenar isto kao i brzo dizanje ruke kod pojedinih sudačkih parova. Tu posebno dolazi do izražaja ta njihova brzina i njihova agresivnost prema golu te odlična suradnja s krilima putem dijagonalnih dodavanja, te odlična suradnja s pivotom.


Domagoj Duvnjak je pak u ova protekla tri nastupa samo još jednom zorno dokazivao već mnogo puta dokazanu činjenicu koliko znači igri reprezentacije u obrani i u napadu.– Duvnjak je lider ove reprezentacije, to se vidi kada je on na terenu, pokazuje koliko mu je stalo do rezultata, do pobjede. Gladan je uspjeha, to je itekako vidljivo, svaki njegov govor tijela to pokazuje. Pritom stvarno igra tu zonu »5-1« toliko jednostavno da ponekad imam osjećaj da se on igrajući isturenog u toj zoni uopće ne umori, a toliko problema zadaje suparničkom napadu i toliko usporava taj protok lopte između bekova da je to strašno. Uz to tu je ta njegova krađa lopti, a na kraju krajeva i tranzicija, upošljavanje loptama krila. Mislim da je riječ o jednom vrhunskom igraču već dugi niz godina i da je on pravi lider ove reprezentacije. Šego raste iz utakmice u utakmicu. Sjetimo se tako prve utakmice kada je imao, recimo, skroman učinak, u drugoj s Bjelorusijom opet skroman ali za moje mišljenje vrlo dobar. Te ključne lopte koje je obranio su nam omogućili da prestignemo Bjeloruse i da se odvojimo. Za utakmicu sa Srbijom nemam što reći, ono njegovo izdanje je bilo stvarno fenomenalno.

Nijemci i Španjolci


Hrvatska je u Grazu ispričala svoj prvi dio priče, sada ju čeka onaj još teži u drugoj fazi natjecanja u kojem će loviti željeno mjesto za ulazak u polufinale.


– Možemo se nadati nečemu dobrome, pogotovo gledajući ovo Europsko prvenstvo gdje su rezultati dosta čudni. Recimo, jedna Francuska je otišla kući, Danska je na korak do toga, a Švedska možda uđe u drugi krug bez bodova. Prvenstvo je stvarno zanimljivo, dosta reprezentacija se poboljšalo, izbilo je u neki bliži plan od ničega. Recimo, iznenadila me Mađarska koja je protiv Danske vodila pet minuta prije kraja tri gola razlike. Na koncu je završilo neriješeno. Znači možemo svašta očekivati. Što se naših suparnika tiče očekujem Austriju. Ona je jedan jako ozbiljan suparnik, igra pred svojom publikom.


Igraju agresivnu obranu, imaju brzu tranziciju. Gro njihovih igrača igra u Bundesligi. Tu utakmicu stoga moramo shvatiti ozbiljno, ona nam puno znači. Što se Nijemaca tiče oni nisu na nekoj prijašnjoj razini. Nedostaje im par igrača, ali to je ipak Njemačka, to su igrači koji dolaze iz najjače lige na svijetu. Jako su opasni. Ovvdje su se provukli s Latvijom pobjedom od jedan razlike, što me začudilio. Nešto im ne štima, ali imaju stravičnu individualnu kvalitetu. Sigurno da će ući protiv Hrvatska jako motivirani i sa željom za dokazivanjem. To bi nam bile dvije ključne utakmice tako da se nadam da nam posljednja utakmica sa Španjolskom neće ništa značiti, da ćemo biti u polufinalu te da ćemo igrati za prestiž i spremiti se za ono što nas čeka u završnici u Stockholmu – rekao je Matošević.


Možda se neke reprezentacije čuvaju za Olimpijske igre


Europsko prvenstvo je poslalo zapanjujuću vijest kladioničarima da je Portugal pobijedio Francusku. Nastavak priče je bio šokantan, svjetska sila Francuska je na koncu eliminirana već u prvom krugu. Muku mući i Danska, aktualni svjetski prvak i olimpijski pobjednik. Danci ne ovise o sebi. Ukoliko Mađari pobijede ili samo remiziraju s Islandom Danci će ispasti. Ne pomaže im ni pobjeda nad Rusijom!


– Ovo je Europsko prvenstvo stvarno čudno. Ne znam da li se neke reprezentacije čuvaju za Olimpijske igre… Danska je naime siguran putnik za Tokijo. S druge strane Francuska, Njemačka i Norveška su domaćini kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre, te možda Danci i Francuzi kalkuliraju. U svakom slučaju rezultati su čudni. To je samo pokazatelj da se u Europi igra odličan rukomet. Posebno me iznenadio Portugal, ali s druge strane, ima i oko njih nekih pozitivnih pokazatelja. Digli su im se klubovi. Prije im je broj jedan bila Braga, sada su tu odjednom Porto, Sporting, koji su manje-više nogometni klubovi.


Recimo, Porto je dobio Kiela u Kielu, stoga ovaj rezultat na EP-u nije slučajan. Portugalci su u mlađim dobnim skupinama stalno u polufinalu ili pak osvajaju Svjetska ili Europska prvenstva. Portugalci su dobro krenuli. Fizički izgledaju moćno, dragi su mi njihovi uspjesi za dobrobit europskog rukometa – kaže Matošević.