Pripreme u Delnicama

Rukometna reprezentacija gluhih za obranu zlata u Brazilu više nego spremna

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

S ovim je dečkima zadovoljstvo raditi jer imaju iskustva i željni su sportskih uspjeha,  kaže kondicijski trener Jakov Previšić



DELNICE Nakon devetodnevnih priprema jučer su iz Delnica otišli igrači hrvatske rukometne reprezentacije gluhih koji su u najvišem hrvatskom gradu boravili u okviru priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje će od 4. do 24. srpnja, biti održano u Brazilu i na kojem Hrvatska brani – zlatnu medalju! Pod vodstvom izbornika Marija Sirotića u Delnicama je do ovog trenutka najobimnije pripreme za to veliko svjetsko natjecanje boravilo 18 igrača koji su, ističe Sirotić, radili vrlo kvalitetno.


– Imali smo do sada dva vikenda priprema u Jastrebarskom te prije nove godine jedno okupljanje kojem je cilj bio upoznavanje. Delnički dio je do sada najobimniji i najzahtjevniji pri čemu je rad koncipiran tako da u prijepodnevnim satima radimo na fizičkoj i tehničko-taktičkoj pripremi, a u poslijepodnevnim satima na uigravanju. Nakon Delnica odmorit ćemo se nekoliko dana te potom u Jastrebarskom odigrati dvije pripremne utakmice da bismo 4. srpnja krenuli za Brazil gdje ćemo prije samog početka prvenstva odigrati jednu pripremnu utakmicu – kaže Sirotić.


Željni uspjeha


Kondicijski trener Jakov Previšić ističe kako se radilo vrlo kvalitetno i odgovorno što je logično jer je reprezentacija sastavljena od igrača koji igraju prvu i drugu hrvatsku ligu, odnosno nastupaju u stranim ligama poput, primjerice, talijanske ili austrijske.




– S ovim je dečkima zadovoljstvo raditi jer imaju iskustva i željni su sportskih uspjeha što se vidi i iz činjenice da su bez problema prihvatili pojačani rad i trening dva puta dnevno. Uvjeti rada su, a to smo znali i prije dolaska, odlični. Smještaj u hotelu »Risnjak« je vrhunski, hrana još i bolja, a dvoranu imamo na raspolaganju dva puta dnevno pa na nama ostaje samo da se u tim odličnim uvjetima kroz što kvalitetniji rad što bolje pripremimo za nastup u Brazilu – rekao je Previšić.


Kapetan momčadi Oliver Lušić zadovoljan je odrađenim pripremama i uvjeren da Hrvatska može obraniti naslov svjetskih prvaka.


– Najveći konkurenti su nam Rusija i Turska koje imaju vrlo kvalitetne ekipe i s kojima ćemo se sigurno susresti. No, uz dobar rad i kvalitetu koju imamo uvjeren sam da možemo biti bolji te obraniti naslov prvaka svijeta osvojen 2014. godine. Radimo jako dobro, raspoloženje u ekipi je odlično i puni smo motiva, posebno kad je riječ o susretu s Rusima kojima žarko želimo uzvratiti za poraz na prošlogodišnjoj Olimpijadi gluhih kad su nas pobjedili tek nakon dva produžetka – rekao je Lušić zahvalivši Hrvatskom sportskom savezu gluhih i predsjedniku Kauzlariću koji su im omogućili ove pripreme i kvalitetnu opremu.


Znakovni jezik


Mario Sirotić trener je u Rukometnom klubu u Buzetu gdje igra i kapetan reprezentacije Oliver Lušić, a Jakov Previšić je zaposlen u »Hajduku« gdje posljednje tri godine radi i to kao prvi kondicijski trener. Jakov je bivši rukometaš kojeg je ozljeda zaustavila u razvoju karijere pa se odlučio, budući da jako voli sport, završiti fakultet i ostati u sportu kao kondicijski trener. To mu, očigledno, ide jako dobro, a koliko ozbiljno pristupa svom poslu vidi se i iz činjenice da je nakon što je počeo raditi s rukometnom reprezentacijom gluhih, naučio i znakovni jezik zahvaljujući čemu se lakše sporazumijeva s igračima. Naravno, svaki reprezentativac itekako cijeni taj Previšićev čin.


Igrači rukometne reprezentacije gluhih iz raznih su dijelova Hrvatske – Splita, Slavonije, Istre, Zagreba… Najpoznatiji igrač je Bošnjak koji igra u prvoj talijanskoj ligi, a članovi hrvatskih prvoligaških klubova su Teo Glumac (Ivanić), Pero Jukić, Ilija Perak i Mario Baša (Solinj) i Ivan Pajić (Vidovec).