Novo riječko čudo

Povijesna pobjeda RK Zamet: Golik upalio fitilj slavlja

Igor Duvnjak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Zamet – Bukurešt 27:21 (13:15). Matija Golik 26 sekundi prije kraja sjajnom solo akcijom zabio za 27:21, a Marin Đurica svojom 16. obranom sačuvao prednost Riječana koji su se plasirali u treći krug kvalifikacija



Uzvratna utakmica drugoga kola kvalifikacija rukometaša za Kup EHF-a: Zamet – Bukurešt 27:21 (13:15). Centar Zamet. Gledatelja: 600. Suci: Konstantinos Katsikis i Michalis Michaloidis (Grčka). Delegat: Vladimir Jović (BiH).


ZAMET: Đurica, Hrvatin 4, Martinović 2, Načinović, Uzelac, T. Lučin 7 (2), Stipčić, Stojanović 1, F. Lučin, Grozdek 1, Golik 2, Kružić 6, Valković 1, Miličević, Majić 3.


BUKUREŠT: Iancu, Bernatonis, Milošević 3, Georgijevski 5, Saurina, Stavrositu 1, Gaminde 3, Ciobanu, Novanc 4, Somlea, Marijanac 3, Negru 1 (1), Rosu, Rotaru, Aslanyan, Manesu.




Isključenja: Zamet 4, Bukurešt 6 minuta. Sedmerci: Zamet 2 (2), Bukurešt 4 (1).


Kada je Matija Golik 26 sekundi prije kraja sjajnom solo akcijom zabio za 27:21 upalio je fitilj slavlja u dvorani na Zametu. Detonacija je stigla nakon što je sjajni Marin Đurica svojom 16. obranom sačuvao razliku. Uskoro je počelo slavlje na tribinama i na terenu budući da su se rukometaši »Zameta« plasirali u treći krug kvalifikacija za Kup EHF-a. Dugo su trajale čestitke i pozdravljanje s navijačima nakon najvećeg međunarodnoga klupskog uspjeha koji ostvaruje generacija na čelu s trenerima Marinom Miškovićem i Valterom Matoševićem. Nije je pokolebao ni poraz 23:29 u Bukureštu, kao ni činjenica što su iskusni gostujući internacionalci na poluvremenu vodili 15:13. Furioznim nastavkom i čeličnom, fanatičnom obranom Riječani su nakon »Creteila« izbacili još jedne europske ugledinke došavši na prag plasmana u Kup EHF-a. Publika je vidjela još jedno malo zametsko rukometno čudo.



Golik: Nisam znao gdje ću s loptom pa sam dao gol


Valter Matošević, trener »Zameta«: – U nastavku smo se posložili u obrani, gosti su nam u prvih petnaest minuta nastavka dali samo dva gola, uz svu tu njihovu napadačku kvalitetu i iskustvo. Ovo je blistav uspjeh, svaka čast svima. Sada trebamo ovako nastaviti i u prvenstvu.Vedran Devčić, predsjednik »Zameta«: – Pokazali smo da se na europskoj sceni možemo ravnopravno nositi i s klubovima koji su financijski i igrački znatno moćniji od nas. Napravit ćemo sve kako bismo ušli u ovo ugledno natjecanje. Ovi naši uspjesi nisu slučajni.Matija Golik: – Dogovorili smo određenu akciju u posljednjem napadu, ali nismo uspjeli. Nisam imao izbora i pucao sam. U šali rečeno, nisam znao gdje ću s loptom pa sam je bacio u rumunjsku mrežu. Ovo je povijesna pobjeda, a naravno da mi je ovo najznačajniji i najdraži pogodak u karijeri, dugo ću ga se sjećati.Ivan Majić: – U prvom poluvremenu nismo odigrali kako treba u obrani, dozvolili smo njihovim opasnim pucačima da se razmašu. Primili smo nekoliko nepotrebnih golova. U poluvremenu smo se sabrali, zaigrali smo jače poneseni publikom. Uspjeli smo, hvala navijačima na podršci koju su nam pružili.


Rumunji su pred zametski napad postavili isturenu zonu »3-2-1«, koju je prvi iz »otpatka« matirao Jadranko Stojanović za prvo izjednačenje, a ubrzo s krila i Mateo Hrvatin za prvo vodstvo domaćina. Prve uspješne intervencije obrane domaćinima su omogućile početnu prednost (3:1) golom Marina Kružića, ali »Bukurešt« je uzvratio munjevitom serijom 5:0 kažnjavajući napadačke i obrambene pogreške »crvenih«. U 12. minuti Novanc i Gergijevski su je zaključili za vodstvo 6:3, nakon čega su domaćini uveli u igru Tina Lučina. Kao i u prvoj utakmici u Bukureštu Ciprian Iancu je počeo skupljati relativno lake obrane što je omogućavalo njegovim suigračima lako održavanje od dva-tri gola razlike. U 17. minuti Hrvatin je vratio nadu u sustizanje rezultata realiziravši kontranapad, da bi ubrzo mladi Paulo Grozdek poslije Đuričine obrane u polukontri izborio drugo izjednačenje (8:8). Rumunji su, međutim, potom dvama golovima realizirali igračku prednost zbog isključenja Milana Uzelca i opet su počeli odmicati nagovještavajući nove nevolje po Zamećane nakon skorašnjeg realiziranog sedmerca Negrua. Raznovrsni napad iskusnih majstora Riječanima je kvario planove u željenom sustizanju i pretjecanju suparnika koji se bližio odlasku na odmor mirnim čuvanjem stečenoga. Novi riječki reprezentativac Tin Lučin je efektno smanjio na 13:15.



Priznanje Černeki i Juriši


Uoči utakmice uručena su priznanja za dugogodišnji doprinos Williamsu Černeki, nekadašnjem igraču i dugogodišnjem tehniku, te tajnici Danijeli Juriši. Priznanje im je u ime igrača i stručnog stožera uručio kapetan momčadi Milan Uzelac.



Odmah početkom nastavka Ivan Majić, Tin Lučin te Matija Golik su uz jednu obranu Đurice nanizali seriju 3:0 vrativši Zamećane u vodstvo 16:15, poslije čega je Đurica obranio sedmerac Negruu, da bi mladi Patrik Martinović »doppietom« u 37. minuti povećao razmak na 18:15. Kod 18:16 priliku je dobio Raul Valković, odmah je postigao pogodak. Deseta Đuričina obrana omogućila je kontru Majića kojom su Zamećani izborili najveću prednost (21:17) 18 minuta prije kraja. U 45. minuti Marin Kružić je sveo bukureštanski zaostatak na minimum golom za 22:17, a Tin Lučin ga je uskoro i anulirao (23:17). Đurica je među vratnicama činio čuda oduševljavajući navijače, a Tin Lučin je golom iz sedmerca najavio vatrenu završnicu. U 53. minuti Milošević je smanjio na 24:19, ali mu je odmah odgovorila Kružićeva ljevica. Tri minute kasnije Gaminde je zapucao sedmerac preko gola, ali je u 58. minuti Aslanyan realizirao najstrožu kaznu za 25:20, a uzvratio mu je sjajni Tin Lučin. Kada je u pretposljednjoj minuti Novanc smanjio, domaći su pozvali minutu odmora koja je urodila plodom. Matija Golik je pogodio za 27:21, a Marin Đurica sačuvao vizu za plasman u treće kolo kvalifikacija za Kup EHF-a.