Svečanost u Splitu

Otvoreno Europsko prvenstvo za rukometaše, predsjednica Grabar-Kitarović nosi dres s brojem 10

Hina



Simboličnom ceremonijom, uz nazočnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, u splitskoj Spaladium Areni je i službeno otvoreno Europsko prvenstvo za rukometaše. 


Kako nije bilo klasičnog otvaranja, gledateljima u Areni su se putem video-ekrana obratili predsjednik Europskog rukometnog saveza Michael Wiederer i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, a potom je Indira Levak izvela himnu prvenstva. 


Predsjednica Grabar-Kitarović je u dresu rukometne reprezentacije s brojem 10 među gledateljima. 




Uz predsjednika Vlade RH Plenkovića, utakmicu prate i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević. 


U narednih 16 dana šesnaest reprezentacija borit će se u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču za europski tron. Naslov prvaka brane Nijemci, najviše naslova, njih četiri, imaju Šveđani, a hrvatska rukometna reprezentacija u lovu je na jedini naslov koji nema u kolekciji. U dosadašnjih 12 nastupa na europskim smotrama Hrvatska ima dva srebra i tri bronce. 


Hrvatska je jedina zemlja koja po drugi puta organizira EURO i to nakon 2000.godine, a utakmice će se igrati u dvoranama koje su sagrađene za Svjetsko prvenstvo 2009. godine. 


U skupini A u Splitu igrat će Hrvatska, Srbija, Švedska i island, u skupini B u Poreču Francuska, Norveška, Austrija i Norveška, u skupini C u Zagrebu Njemačka, Crna Gora, Makedonija i Slovenija te u skupini D u Varaždinu Španjolska, Danska, Češka i Mađarska.