Bivši predsjednik ŽRK Zameta

LUKA DENONA: Ljudi koji su preuzeli Zamet nemaju viziju i snose odgovornost za istupanje iz lige

Igor Duvnjak

Luka Denona/Foto Arhiva NL

Luka Denona/Foto Arhiva NL

Koliko ja znam, ova ekipa nije pitala koliki je dug i slične stvari. Došli su u stilu »imamo plan kako ćemo nešto riješiti«. Preuzima se klub, a ne zna se kako riješiti dubioze, kojih ima svaki klub. Odluku je donijela predsjednica, ona će morati snositi i odgovornost - kaže bivši čelnik Zamećanki



RIJEKA Luka Denona je ime koje je u dugom razdoblju ispisivalo povijest Ženskog rukometnog kluba Zamet, dovoljno je kazati da je predsjednik Zamećanki bio čak 17 godina, skoro pa trećinu u 60 godina postojanja kluba, koji je sada, nažalost, odustao od Prve lige na što je riječka sportska javnost ostala zabezeknuta.


– Proveo sam dugo razdoblje u klubu, predugo. Nažalost, nisam otišao na vrijeme, kada je trebalo otići. Dao sam ostavku 2016. godine, a tri godine se potom ništa nije događalo. Tražio sam, govorio »dajte nekoga«, neka netko dođe kako bi taj klub imao glavu i rep – podsjeća Luka Denona. – Tako je bilo tri godine. Na koncu smo jedva nekako to »iskemijali«.


Kao što bi zapjevala Gabi Novak, poručujući »pamtim samo sretne dane«, on se mogao sa zadovoljstvom osvrnuti i na puno krasnih trenutaka, na činjenicu da je klub dva puta igrao u finalu Kupa, osvojena je i titula državnih viceprvakinja, igralo se u Europi, a Zamet je afirmirao čitav roj sjajnih igračica.




– Imali smo uspona i padova, bilo je promjena trenera, bilo je svega. Složili smo bili sustav da to super funkcionira. Bilo je uspjeha, dva puta smo igrali finale Kupa. Bili smo i drugi u Hrvatskoj, za dva gola su naše igračice trebale biti prvakinje Hrvatske. To je bilo prije samo četiri godine u Koprivnici. Imali smo i niz odličnih igračica, a one su odgojene u klubu. Sa strane je bila kasnija reprezentativka Ćamila Mičijević, ali mi smo je dogojili kao igračicu. Ovdje je stekla znanje.


Mnogi se sada u Rijeci nakon iznenadnog odustajanja od Prve lige pitaju »što se ovo dogodilo«, široj riječkoj javnosti je ovaj potez odjeknuo kao klasični »grom iz vedrog neba«. Međutim, pomniji pratitelji Zameta su znali da je u tijeku vrlo nepovoljan trend kojim ide ovaj klub.


– Događalo se nešto tri godine. Kao prijatelju kluba mi je nezgodno reći bilo što, u jako sam nezgodnoj situaciji. Tri godine sam »odlazio i dolazio« dok su se tražila rješenja. Više nisam mogao, »pukao sam«. Kucao sam, a nigdje se vrata nisu otvarala.


Čovjeku koji je toliko godina bio na čelu kluba ne može biti nimalo svejedno da Zamet samo tako usred prvenstva napusti prvoligaško natjecanje. Nije nimalo suglasan s ovakvim potezom koji je nezapamćen u riječkom vrhunskom sportu.


– Prvo, kao Riječanin te kao prijatelj sporta, smatram da ovo prije svega nije sportski. Pitanje je da li bismo ispali iz lige, vjerojatno bi. Trebalo je onda to podnijeti i ispasti kao gospodin čovjek, kao pravi klub, a ne izletjeti ovako van. Napravljen je udar. Prije svega ovo je nepristojno. To nije humano, odgojno dobro prema igračicama. Na što to sliči? Uštedjet ćemo 50 tisuća kuna i što? Ovo nije u duhu sporta i to me najviše žalosti, to da se nakon toliko godina na ovako brutalan način istupilo iz Prve lige. To se nikada nije dogodilo. Da li me tko konzultirao? Ne, zašto bi, ja sam bivši član.


Pogled iz sadašnjeg kuta na sutrašnjicu ne djeluje vedro, sve je puno neugodnih upitnika.


– Čini mi se jednostavno da ta ekipa, koja je preuzela klub, nema viziju. Kada sam ja preuzimao klub, došao sam se raspitati. Pitao sam koliki je dug, koliko stoji jedna sezona, od kuda se nabavlja novce, gdje su prihodi i rashodi i slično. Ponudio sam plan saniranja dugova. Našli smo sponzore i išli smo dalje. U tih 17 godina, u 15 godina smo bili »zaokruženi«. U tim godinama, kada smo počinjali sezonu, sredstva su bila osigurana do kraja sezone. Znali smo kasniti dva ili tri mjeseca, ali sve bi bilo na kraju isplaćeno. Bili smo stabilan klub koji je odgajao djecu. I sada ima »brdo« djece u klubu. Ovo je žalosno. Što će ta djeca misliti, te mlađe kadetkinje i kadetkinje, curice. istupilo se iz lige. Koja je to poruka sporta? Jednostavno, ne razumijem. Tužno. Kako ću sada doći na utakmice Druge lige, objasnite mi? Kada se negdje ulazi, mora se pitati gdje se ide, a koliko ja znam, ova ekipa nije pitala koliki je dug i slične stvari. Došli su u stilu »imamo plan kako ćemo nešto riješiti«. Preuzima se klub, a ne zna se kako riješiti dubioze, kojih ima svaki klub. Odluku je donijela predsjednica, ona će morati snositi i odgovornost.


U javnosti nema službenih podataka, govori se da je dug Zameta oko 500, 600 tisuća kuna, koliko će taj uteg onemogućavati dojučerašnje prvoligašice, sada već drugoligašice, vidjet će se.