Sveučilišno SP

Hrvatski rukometaši ostali bez samokontrole i svjetskog zlata

David Čarapina

Hrvatski rukometaši izgubili su živce u završnici utakmice/M. GRACIN

Hrvatski rukometaši izgubili su živce u završnici utakmice/M. GRACIN

Južna Koreja je na kraju slavila 36:31, a finiš finala obilježila brojna nepotrebna isključenja hrvatskih rukometaša.



RIJEKA Hrvatska rukometna reprezentacija ipak nije uspjela doći do toliko željenog zlata nakon što ih je u finalu Svjetskog sveučilišnog prvenstva u rukometu porazila reprezentacije Južne Koreje rezultatom 31:36 (15:16). Bila je to utakmica puna dubioznih sudačkih odluka te frustracija naših igrača koji su svojim nesportskim ponašanjem obilježili kraj svjetskog sveučilišnog prvenstva. Južna Koreja od prve minute je nametnula (suludo) brzi ritam koji je rezultirao serijom 1:6 u prvih pet minuta susreta. Hrvatska obrana izgledala je potpuno izvan ritma te se su je Korejci s lakoćom “secirali” u gotovo svakome napadu. Cijelom kaosu u obrani su pridonijeli i vratari – Marin Sorić i Filip Cvetković kombinirano su sakupili četiri obrane. Korejci su Hrvatsku iznenadili i s visoko postavljenom obranom koja je naše napade svela na individualne proboje. Hrvatska se stabilizirala tek polovinom poluvremena kada je prihvatila korejsku igru te je počela brže kombinirati u napadu od čega je najviše profitrao pivot Ivan Majić za kojeg Korejci nisu imali riješenja na crti. Uskoro se probudio i naš najbolji strijelac na turniru Davor Ćavar s nekoliko pogodaka u mreži korejskog vratara Donguka Kima. Međutim, to je bilo dovoljno samo da se zaustavi krvarenje – Koreanci su se i dalje poigravali s hrvatskom obranom.


Izbornik Marijanović ispremiješao je što je mogao, ali lijek za korejski napad nije uspio naći te se u svlačionice otišlo s rezultatom 16:20. Početak drugoga dijela nije nam donio bitne promjene – Korejci su nastavili gospodariti terenom, dok su se hrvatski rukometaši nastavili mučiti u obrani. No, kako se utakmica primicala svojemu kraju, tako je korejska taktika polako počela pokazivati svoje drugo lice – igra je postala sve sporija, bilo je sve više prekide te su se počele redati greške u napadu. Korejci su se umorili. Hrvati su nanjušili krv te su počeli igrati sve žustrije što su deset minuta prije kraja uspjeli doći na samo dva gola razlike (30:32). I onda je uslijedio kaos – hrvatski rukometaši zaredali su s nekoliko vitalnih promašaja u napadu što Korejci koriste za bijeg na plus četiri  (30:34), te tada hrvatski reprezentativci, frustrirani sudačkim odlukama i za zapadne standarde neukusnim korejskim slavljima, poslije svakog prekida, gube samokontrolu.


Ono što je počelo unošenjem u lice korejskim igračima te raspravljanjima sa sucima, kulminiralo je dvije minute prije kraja kada Ivan Majić (nepotrebno) ulazi u fizički obračun s Kwangsoon Parkom nakon što se isti zabio u hrvatski blok. Nakon kratke intervencije s klupe crveni karton dobiva Ivan Majić, dok je s dvije minute “nagrađen” Marin Vrpoljac. Do kraja susreta isključenja dobivaju još Filip Vučelić i Toni Pehar, te tako Hrvatska susret završava sa samo dva igrača u polju. Jedna lijepa priča dobila je tako nesportski i izuzetno ružan kraj koji se ne može opravdati, kako lošim suđenjem, tako ni korejskim provokacijama. Treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Japan koji je nadigrao Portugal rezultatom 29:24, dok je u ženskoj konkurenciji broncu osvojila Južna Koreja. Pobjedom nad Urugvajom rezultatom 39:17 (19:12) hrvatske rukometašice uspjele su osvojiti osmo mjesto.