Najbolji strijelac SEHA lige

Halil Jaganjac: ‘U Skoplju sam kao kod kuće, a Metalurg je klub s dušom’

Igor Duvnjak

U SKOPLJU SE RAD ISPLATI! – Halil Jaganjac / arhiva NL

U SKOPLJU SE RAD ISPLATI! – Halil Jaganjac / arhiva NL

Kada se spoje Liga prvaka i SEHA liga, ovo mi je daleko najbolja sezona u životu, sezona za pamćenje i ogroman napredak – kaže Jaganjac



 Mladi izdanak riječke rukometne škole Halil Jaganjac, nekadašnji topnik »Kozale«, postao je najbolji strijelac prestižne SEHA lige za sezonu 2017./2018. Odnedavno hrvatski A reprezentativac, koji je ljetos iz PSG-a došao u skopski »Metalurg« na nagovor izbornika Lina Červara, za svoj makedonski klub postigao je stotinu golova, te je s 19 godina postao najmlađi najbolji strijelac u povijesti ovog natjecanja, ujedno i prvi debitant koji je golgeter SEHA lige.


Drugi iza njega, također Hrvat, Bruno Butorac iz slovačkog »Tatran Prešova« postigao je 95 golova uz činjenicu da ih je dvadesetak zabio iz sedmeraca, dok je svih 100 Jaganjčevih golova iz igre, a od toga je čak 81 gol postigao izvan crte od devet metara uz prosjek golova od gotovo 60 posto. Varijanta »Pariz via Skoplje« se za njega iz dana u dan pokazuje punim pogotkom pri čemu je zapanjujuća mladićeva brza adaptacija na novi klub.


Veliki ponos


– Dobro sam se naspavao, odradio sam i trening – kaže Halil Jaganjac jednog svog uobičajenog skopskog jutra u kojem mu je kao i obično rukomet na prvom mjestu. Ova se jutra razlikuju od prethodih jer se budi sa saznanjem da je najbolji strijelac SEHA lige. Nagrada za stalne treninge, putovanja, utakmice, nadmudrivanja sa snažnim suparničkim obranama.




– Stvarno sam jako ponosan na to što sam ostvario, što sam postigao kao jedan devetnaestogodišnjak, zbilja je zadovoljstvo i ponos postići takvo nešto. Sretan sam i ispunjen jer znam da se iz dana u dan nekim novim napretcima i novim stvarima isplaćuje ono za što sam radio. Prvo je to bio moj dolazak u »Metalurg«, potom igranje u Ligi prvaka, onda ulazak u A reprezentaciju, a sada eto i nova stepenica. Kao devetnaestogodišnjak i debitant zabiti 100 golova u SEHA ligi je za mene baš veliki ponos.



Vodstvo SEHA/Gazprom lige promijenilo je raspored utakmica na ovogodišnjem završnom turniru koji se igra od 13. do 15. travnja u Skoplju zbog obaveza prema televizijskoj kući koja prenosi turnir. Vremena igranja utakmica su ostala ista, samo je promijenjen raspored igranja polufinalnih parova. Tako će turnir u petak otvoriti aktualni prvak Europe i pobjednik SEHA lige skopski Vardar i bjeloruski prvak Meškov Brest s početkom u 17.45 sati, dok će PPD Zagreb i Celje PL odigrati drugu polufinalnu utakmicu s početkom u 20.15 sati. Poraženi polufinalisti će u nedjelju, 15. travnja, od 17.45 sati igrati utakmicu za treće mjesto, dok će finalni okršaj započeti u 20.15 sati.



Sličan mentalitet


Kod Jaganjca »kiši na mokro«, uoči ovih 100 golova za sobom najbolji strijelac »Metalurga« ima 52 pogotka u Ligi prvaka, drugi je najbolji Hrvat iza Zlatka Horvata, koji je dao 54 gola s time da su Makedonci završili ovo natjecanje prije Zagrepčana.


– Igrali smo Ligu prvaka, to je za mene bilo ogromno iskustvo, tu sam također bio najbolji strijelac »Metalurga« sa 52 gola. Kada se spoje Liga prvaka i SEHA liga, ovo mi je daleko najbolja sezona u životu, sezona za pamćenje i ogromni napredak za mene.


Jaganjac u sportu slijedi model nezaboravnog »košarkaškog Mozarta« Dražena Petrovića, na veliki talenat nadodaje isto tako veliki rad. U Skoplju mu je to omogućeno. Stanuje nedaleko dvorane, kada želi može doći na dodatne samostalne treninge. Domar mu rado usključi svijetlo i grijanje, po potrebi se nađe i par kadeta »Metalurga« da mu dodaju lopte.


– U »Metalurgu« se stvarno osjećam kao da sam kod kuće. Udaljen sam tisuću kilometara od svog kraja, ali stvarno ne vidim nikakvu razliku između našeg i njihovog mentaliteta. Zbilja sam blizu svim tim dečkima po karakteru i svi se dobro slažemo. U klubu je obiteljska atmosfera, svatko poznaje svakoga, svi se međusobno uvažavaju. Svatko radi svoj posao. I kada smo u teškoj situaciji i kada je sve super uvijek funkcioniramo onako kako je to dostojno jednog kluba. Najbolji izraz je da taj klub stvarno ima dušu.



Uvijek se ugodno vratiti na početke, na dane u kojima je Halil Jaganjac u »Kozali« igrao pod vodstvom trenera Alena Tomaša.


– Toliko puta sam spominjao moj klub i uvijek ga spominjem kada dostignem neki novi uspjeh. »Kozalu« nikada neću zaboraviti i isticati je. Možda sam subjektivan, ali neka mi netko drugi pokaže neki drugi klub u Hrvatskoj, koji je kvalitetniji za razvoj mladog igrača i koji je takav rasadnik talenata kao »Kozala«. Dat ću svoje argumente, a onaj drugi neka da svoje pa da vidimo tko će pobijediti. Mislim da je »Kozala« sigurno najbolji klub u Hrvatskoj za razvoj mladoga igrača koji želi raditi – tvrdi Jaganjac.



Reprezentacija


Jaganjac je bio u reprezentaciji na nedavnom Europskom prvenstvu, dobio je poziv izbornika Lina Červara i za skorašnje nastupe reprezentacije sa Švedskom u gostima, 5. i 7. travnja.


– Dobio sam poziv za tu akciju. Ne znam još što će i kako će biti, to je na izborniku Červaru da odluči. Ne znam kakvi su planovi, hoće li biti uigravanja i hoće li priliku za dokazivanje dobiti mlađi igrači koji je do sada nisu toliko dobijali. Znam da ću kao i do sada dati sve od sebe i da ću se truditi kako bih od tih igrača naučio što više i napredovao. Svaki od njih mi sigurno može pokazati dvije-tri »cake« koje do sada ne znam. Uistinu se veselim svakom novom okupljanju reprezentacije dok sam ovako mlad jer znam da ću svaki puta nešto naučiti – rekao je Jaganjac.