Rukometni Nipper

Halil Jaganjac: ‘Poziv Line Červara velika je čast za mene’

Ivana Vaupotić

Halil Jaganjac / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Halil Jaganjac / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Svi me pitaju jesam li svjestan što sam sve napravio prije dvadesetog rođendana, ali ja na to ne gledam na taj način. Ne želim si stvarati tu vrstu pritiska. Moram ostati smiren i staložen jer samo tako mogu još više napredovati – kaže Jaganjac



ZAGREB – Generacije dječaka ispunjenih snovima o nogometnoj karijeri hranile su svoju maštu stripom Nipper, što je počeo izlaziti sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a i danas se može naći na kioscima u Hrvatskoj. U tom uratku glavni lik, dječak Nipper Lawrence, svojim talentom uspješno zaobilazi prepreke na putu od anonimnosti do slave na nogometnom terenu.


Sličan strip s temom rukometa ne postoji, no u ovoj zemlji nije ni potreban. Naime, razvoj karijere devetnaestogodišnjeg Riječanina Halila Jaganjca je rukometni Nipper. Jedina je razlika u tome što u slučaju ovog hrvatskog reprezentativca nije bilo potrebe za angažiranjem scenarista i crtača.


Jaganjac se rukometom počeo baviti u »Kozali« i nikada nije nastupio u najvišem rangu ligaškog natjecanja u Hrvatskoj. Jednostavno, za to nije bilo vremena. Preciznije, u ljetnim mjesecima 2016. godine dobio je poziv koji se ne odbija, veliki »Paris Saint-Germain« htio je imati nadarenog dvometraša u svojim redovima.




– Odlazak iz Rijeke u Pariz teško mi je pao. Morao sam otići u drugi grad, daleko od obitelji, djevojke i prijatelja. Tada sam tek završio školu i nije mi bilo lako preseliti iz domaćeg okruženja u tako veliki grad i brinuti sam o sebi. No, na to gledam jako pozitivno jer mi je pomoglo da postanem zreliji i počnem drugačije gledati na neke stvari – kaže Jaganjac.


Zvijezde u svlačionici


Što se sportskog aspekta tiče, i tu je došlo do velike promjene. Nakon suigrača iz »Kozale«, u novoj svlačionici dočekali su ga Nikola i Luka Karabatić, Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Thierry Omeyer i ostale zvijezde koje je do tada gledao samo na televiziji.


– Na početku sam osjećao tremu, ali kasnije mi je sve to postalo normalno. Trenirao sam s prvom momčadi i to mi je dosta pomoglo. Međutim, to se ne može usporediti s utakmicama, koje su najvažnije za razvoj mladog igrača. U Parizu sam dosta naučio, ali htio sam igrati – dodaje Jaganjac. Stoga je na kraju prošle sezone odlučio promijeniti sredinu.


– U »PSG-u« nisam dobio pravu priliku, ali tako nešto je teško očekivati u klubu koji ima najviše ambicije i pregršt dokazanih rukometnih zvijezda. Naš izbornik Lino Červar me na početku ove sezone pozvao u »Metalurg« i ispostavilo se da je odlazak u Skoplje bio odličan potez – tvrdi Jaganjac.


Statistika govori da je u prvih pet utakmica skupine D Lige prvaka na svoj konto upisao impresivnih 35 golova. Štoviše, u ogledima s »Čehovskim medvjedima« (32:26) i »Bešiktašem« (27:31) Jaganjac je zabio po devet komada.


– Stalno igram i zbog toga sam presretan. Momčad »Metalurga« je mlada, suigrači su me odlično prihvatili, a s Linom Červarom se kvalitetno radi. Odlično sam se snašao i napredujem iz dana u dan. Karijera mi se stvarno razvija brzinom svjetlosti – objašnjava devetnaestogodišnjak čije je primarna pozicija lijevi vanjski.


Reprezentacija


Suvišno je isticati da je zadnjih osamnaest mjeseci donijelo neopisivo veliku promjenu u njegovom životu.


– Svi me pitaju jesam li svjestan što sam sve napravio prije dvadesetog rođendana, ali ja na to ne gledam na taj način. Ne želim si stvarati tu vrstu pritiska, maksimalno sam koncentriran na stvari koje dolaze. Moram ostati smiren i staložen jer samo tako mogu još više napredovati – rezonira Jaganjac na kojem se vidi da je potpuno posvećen rukometu.


Logičan slijed događaja predstavlja poziv u reprezentaciju koja se priprema za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj.


– Iza mene je najbolja godina u mojoj karijeri. Krajem prošle sezone dobio sam prvi poziv izbornika Line Červara za reprezentaciju, a sada je stigao i drugi. Za mene je to velika čast. Neizmjerno je zadovoljstvo trenirati s našim reprezentativcima i nadam se da ću biti među igračima za Europsko prvenstvo. Tamo svi želimo najviše pokazati, ali ne smijemo razmišljati o onome što bi moglo biti. Moramo ići korak po korak prema svom cilju – zaključuje Jaganjac.