Zajednica sportova

Proglašeni najbolji sportaši PGŽ: Sara Kolak, Ivan Krapić, mlakarice i primorjaši

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sara Kolak (AK Kvarner), Ivan Krapić (VK Primorje EB), Kuglački klub »Mlaka« i Vaterpolo klub »Primorje EB« najuspješniji u 2016. godini. Marina Barac i Lovro Paparić laureati kod juniora



MAVRINCI Sara Kolak, atletičarka »Kvarnera« i Ivan Krapić, bivši vaterpolist »Primorja EB«, najbolji su sportaši Primorsko-goranske županije u izboru Zajednice sportova PGŽ-a, čija je završena svečanost održana sinoć u sportskoj dvorani u Mavrincima. Sara je još jednu u nizu nagrada očekivano zaslužila kao atletska senzacija Olimpijskih igara te brončana s EP-a, dok je Ivan uspješnu 2016. godinu obilježio osvajanjem srebrnog odličja u Riju. Umjesto Sare i Ivana priznanja su primili trener Slaven Brkljačić te Ivanov sin Niko.


– Naši sportaši su izraziti ponos ne samo Rijeke, već i Hrvatske. Protekla godina bila je bogata, uživali smo u brojnim uspjesima. Posebno smo ponosni na usvojenu Strategiju sporta, prvu u Hrvatskoj koja daje smjerinice razvoja sporta u PGŽ-u – istaknuo je Veljko Karabaić, predsjednik ZS PGŽ-a.



Grobnička svečanost bila je i iznimna prigoda da se nagrade oni koji su svojim dugogodišnjim radom pridonijeli jačanju, kreativnosti i popularizaciji sporta na Kvarneru. Nagradne za životno djelo dobili su Nada Mezak, Josip Šarić i Slobodan Gračaković.




Nada Mezak rođena je 1933. u Rakovici, a u Rijeci je pohađala studij tjelesne i zdravstvene kulture na Pedagoškoj akademiji. Nakon rada u Zagrebu od 1962. do 1994. radila je kao vrstan pedagog u OŠ Josip Brusić, kasnije Brajda. Tijekom mladosti bila je aktivna rukometašica, članica prve ekipe Lokomotive i reprezentativka Jugoslavije s kojom je 1957. osvojila broncu na SP-u. Nada je bila i član stručnog odbora Gimnastičkog kluba Rijeka, a dobitnica je i priznanja za poseban razvoj rukometa povodom 50 godina ovog sporta u Rijeci.


Josip Šarić rođen je u Rijeci 1935., jedan je od utemeljitelja MRK Zamet i jedan od osnivača streličarske aktivnosti koja se 1960. razvila u današnji SK Rijeka čiji je dugogodišnji predsjednik. Bio je i prvi čovjek Streličarskog saveza Jugoslavije, a dobio je i priznanje za izniman doprinos u promicanju streličarstva u Hrvatskoj.


Slobodan Gračaković rođen je u Beogradu 1945., a od djetinjstva živi u Crikvenici. Nakon Studija tjelesne kulture u Zagrebu 37 godina radio je u Srednjoj školi u Crikvenici. Djelovao je u Nogometnom klubu Crikvenica, a 1975. utemeljio Košarkaški klub Crikvenica. Među širokom lepezom aktivnosti treba istaknuti da je bio član Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora od 2004. do 2016., a 2004. izabran je za predsjednika Zajednice sportova PGŽ-a na kojoj funkciji je proveo 12 godina.


– Moja je ideja da se nakon svih uspjeha u Rijeci otvori Muzej sporta, da budemo grad sjećanja, a ne zaborava. Jer medalja i pokala je jako puno i bila bi šteta da po nekima pada prašima i zaborav – rekao je nagrađeni Šarić.



Epitet najbolje ženske ekipe ponijele su kuglačice »Mlake« koje su osvojile državno prvenstvo te iznova briljirale na međunarodnom planu osvojivši bronce na Svjetskom kupu i u Ligi prvaka. Kod sportaša opet su zapaženi bili vaterpolisti »Primorja EB«, vitrine Kantride bogatije su za srebra s Prvenstva Hrvatske, Regionalne lige i Kupa Hrvatske.


Tradicionalno na svoje su došli i mladi pa je Marina Barac, članica Karate kluba »Zamet«, izabrana najboljom juniorkom nakon srebra na EP-u, a Lovro Paparić, vaterpolist »Primorja EB«, najboljim juniorom kao osvajač zlata s juniorskog SP-a. Klub sinkroniziranog plivanja »Primorje AM«, osvajač prvog mjesta s PH, najuspješnija je ženska juniorska ekipa, a četverac s kormilarom Veslačkog kluba »Jadran«, zlatni s PH, najuspješnija muška.


U kadetskoj konkurenciji nagrade su zaslužili Ida Štimac iz Ski kluba »Rijeka« (srebro na Topolinu, zlata na PH u slalomu i veleslalomu), Tin Lučin, rukometaš »Zameta« (srebro s EP-a), ekipa Streljačkog kluba »Lokomotiva« (zlato u zračnoj puški s PH) i momčad Rukometnog kluba »Kozala« (zlato na PH).


– Najsportskija smo županija i jedinstvena po tome što se deset posto populacije bavi sportom. Naš sport vode sportaši, a kroz dobre uvjete i infrastrukturu želimo mladima omogućiti da se što više i kvalitetnije bave sportom. Kao Županija preferiramo amaterski i školski sport – naglasio je župan Zlatko Komadina.



Damiru Jurčeviću iz Trkačko skijaškog kluba Ravnogorac i Seni Čusti iz Streljačkog kluba Lokomotiva dodijeljena su priznanja za najuspješnije sportske djelatnike u 2016. godini. Jurčević je predsjednik TSK Ravnogorac od 2013., bivši je olimpijac i jedan od najboljih skijaša trkača od 2002. do 2007., organizator natjecanja na ski rolerima i brojnih skijaških natjecanja. Čusto je poznati trener »lokosica« pod čijim je vodstvom prošle godine Snježana Pejčić osvojila prva mjesta na Svjetskom kupu i Grand Prixu Novi Sad te sedmo mjesto na Olimpijskim igrama.



Posebna priznanja kod ekipa dobili su seniori HNK »Rijeka«, osvajači drugog mjesta u PH, Šahovski klub »Liburnija«, osvajač srebra na juniorskom PH, MRK »Zamet«, zlatni na mlađekadetskom PH, Hrvatski akademski odbojkaški klub »Rijeka« i ŽRK »Zamet«, srebrni na mlađekadetskom PH. Posebna pojedinačna priznanja dobili su: Snježana Pejčić (SK Lokomotiva), Enrico Marotti (DSNM Volosko), Mislav Sever (PK Primorje), Bruno Kraljić (BK Vargon), Ira Benčinić (GK Rijeka), Klara Barnjak (AK Kvarner), Kristian Benedetti i Lorena Jurišić (Kickboxing klub Sušak) te Marko Skender (TSK Ravnogorac).


Školski sport dobio je svoje slavljenike u Osnovnoj školi Vladimira Nazora iz Crikvenice, odnosno Školskog sportskog društva »Kaštel«, Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, odnosno ŠSD »Gimnazijalac«, dok je najuspješniji školski sportski djeletnik Ljiljana Turina Bujanović iz ŠSD »Brajda«. Općina Čavle dobila je pak posebno priznanje kao jedinica lokalne samouprave za ulaganje u programe sporta i sportsku infrastrukturu.