Ustupak slabijima

Australian Open povećao novčane nagrade natjecateljima koji ranije ispadnu

Hina

Ovom odlukom trebalo se umiriti igračko vijeće, na čelu s osvajačem 17 grand slam turnira Rogerom Federerom, koje je tražilo od četiri elitna turnira da osiguraju veće prihode za tenisače koji ispadaju u ranijim fazama natjecanja

SYDNEY – Organizatori Australian Opena povećali su nagradni fond za tenisače koji budu eliminirani u ranijoj fazi natjecanja tog grand slama.Australian Open će sada plaćati veće nagrade u svakom kolu za razliku od svih ostalih turnira, s tim da se povećanje odnosi i na na parove i na kvalifikacije, dok je kod miješanih parova nagrada zamrznuta.

Najveće povećanje nagrade dobili su gubitnici u prvom kolu kod tenisača i tenisačica koji će sada dobijati 27.600 australskih dolara, odnosno 29.000 američkih dolara, što je za 32.7 posto više u odnosu na 2012.. Tenisači koji budu eliminirani u drugom kolu odnijet će sa sobom 45.500 američkih dolara, odnosno 36.6 posto više nego ove godine.


Ovom odlukom trebalo se umiriti igračko vijeće, na čelu s osvajačem 17 grand slam turnira Rogerom Federerom, koje je tražilo od četiri elitna turnira da osiguraju veće prihode za tenisače koji ispadaju u ranijim fazama natjecanja.


»Naša je motivacija pomoći u tome da se osigura profesionalonim tenisačima pristojniji život«, izjavio je direktor Australian Opena Craig Tiley.




U listopadu je Tileyov tim objavio da će se tenisači i tenisačice na Australian Openu boriti za raspodjelu rekordnih 30 milijuna australskih dolara, ali nije rekao kako će biti raspodijeljen taj novac.


Srpski tenisač Novak Đoković i Bjeloruskinja Victoria Azarenka zaradili su svaki 2.3 milijuna australskih dolara za svoj uspjeh na tunriru koji počinje 14. siječnja i ako uspiju to ponoviti idući mjesec dobit će 2.43 milijuna australskih dolara.