Četvrto izdanje

TOUR OF CROATIA Biokovo i Učka odlučuju o pobjedniku

Kristian Sirotich

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Ako slučajno Biokovo ne odredi pobjednika ili nakon Biokova ostanu kakve nedoumice, one će na Učki sigurno biti riješene. Naime, peta etapa u svojih 155 kilometara krije 3300 metara visinske razlike, a pritom će se karavana dva puta penjati na Učku. Prvo s istarske, a potom s Kvarnerske strane

RIJEKA Još su dva dana ostala do početka jednog od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja starta u utorak u Osijeku i završava 22. travnja u Zagrebu i koja je od ove godine unaprijeđena u 2. HC kategoriju Međunarodnog biciklističkog saveza. Po treći put Tour of Croatia starta u Osijeku, a uvodna etapa dužine 227 km je zahtjevnija od prethodnih, i bit će obogaćena prolascima kroz gradove Našice i Kutjevo.

Uspon na Park prirode Papuk iznenadio je i organizatore prilikom planiranja i obilaska etapa, a biciklistima će predstavljati novinu što će fizički otežati put ka Koprivnici, ali 130 km od jedinog brdskog cilja u etapi i konačnog cilja etape u Koprivnici dovoljno je da se manje kvalitetni »brdaši« vrate u glavnu skupinu biciklista koji će se u finalnom sprintu boriti za pobjedu u etapi i prvu majicu vodećeg u ukupnom poretku.


Ulazak u Koprivnicu razlikuje se od prošlogodišnjeg, ali omogućuje biciklistima da dva puta prođu završnih sedam kilometara etape i dobro pripreme posljednjih 1200 metara utrke koji su identični prošlogodišnjim. Zrinski trg u Koprivnici bit će cilj prve etape četvrtog izdanja.


Biokovo


Druga etapa je sa 235 kilometara ujedno i najduža na ovogodišnjem Touru i ona će startati u Karlovcu. Na njoj će biciklisti preko Rastoka doći do Plitvičkih jezera, a organizatori su na oba lokaliteta pripremili bonifikacijski cilj. Uspon od Gračaca na Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi.




Nakon brdskog cilja uslijedit će spust prema Zrmanji, a budući da nije tehnički prezahtjevan pružit će prigodu zaostalim biciklistima uhvatiti priključak s najboljima. Preko starog Masliničkog mosta ući će u Zadar s istočne strane i spojiti se na završni krug tri kilometra do prvog prolaska kroz ciljni luk. Prolaz kroz gradske zidine na 600 metara do prvog prolaska kroz cilj izdužit će grupu, a prolaz kroz Fošu će onima koji budu iza polovice grupe gotovo pa potpuno onemogućiti borbu za pobjedu.


Treća etapa startat će u Trogiru. Prolazak preko Čiova i Okruga Gornjeg do Omiša neće biti prezahtjevan, kao što pretjerano zahtjevan neće biti i dio što ide uz Cetinu s njezine desne strane, Radmanovim mlinicama i Zadvarju. Spust prema Brelima i prolaz kroz Bašku Vodu bit će posljednja prilika biciklistima da predahnu na toj etapi jer će nakon Baške Vode uslijediti tehnički zahtjevan prolaz kroz centar Makarske te borba za pozicije kroz Tučepe i početak uspona na vrh Biokova iz Podgore.


Uspon je dugačak 29 kilometara, a visinska razlika je 1800 metara s tim da je posljednjih 10 kilometara posebno naporno, a posljednja tri i izuzetno zahtjevna. Bit će to prava gladijatorska Arena i uopće nije nemoguće da upravo treća etapa odrediti pobjednika ovogodišnjeg Toura. Prošle godine na zbog vremenskih neprilika skraćenom usponu na Biokovo slavio je Kristijan Đurasek, ali mu je ozljeda idućeg dana odnijela priliku za ukupnu pobjedu.


Četvrta etapa već na startu prolazi pored ulaska u Nacionalni park Paklenica i to će biti mješovita etapa u kojoj će pozornost trebati obratiti na prolazne ciljeve u Senju i Novom Vinodolskom nakon kojih slijedi prvi prolazak kroz Crikvenicu i uspon na Grižane. Biciklisti će ponovo proći kroz Novi Vinodolski i na samo 10 kilometara od cilja etape moći ugrabiti dodatne bonifikacijske sekunde na putu do cilja u Crikvenici.



Osijek – PP Kopački rit – Našice– Kutjevo – PP Papuk – Koprivnica18. travnja – 235 kmKarlovac – NP Plitvička Jezera – PP Velebit – Zadar19. travnja – 134 kmTrogir – Okrug – Brela – Baška Voda – Makarska – Tučepi – Podgora – PP Biokovo (Sv. Jure)20. travnja– 171 kmStarigrad (NP Paklenica) – NP Sjeverni Velebit – Senj – Novi Vinodolski – Crikvenica21. travnja– 156 kmRabac – Labin – Kastav – Viškovo – Rijeka – Opatija – Poklon (PP Učka)22. travnja – 151 kmSamobor – PP Žumberak-Samoborsko gorje – Sv. Nedelja – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina – PP Medvednica – Zagreb (Trg sv. Marka)


Kraljevska etapa


Peta etapa je kraljevska etapa ovogodišnjeg Toura. Ako slučajno Biokovo ne odredi pobjednika ili nakon Biokova ostanu kakve nedoumice one će na Učki sigurno biti riješene. Naime, peta etapa u svojih 155 kilometara krije 3300 metara visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start utrke. U ovoj etapi je teško pronaći dio gdje će biciklisti moći predahnuti.


Etapa nakon prolaznog cilja u Labinu odlazi preko Gračišća do Pazina te se spušta u Boljunsko polje i penje s istarske strane Učke na Poklon, što je ujedno biciklistički gledano najteži uspon na ovogodišnjem Touru. Nakon prvog prolaska ispod ciljnog luka na Poklonu biciklisti se spuštaju do Veprinca te riječkom zaobilaznicom odlaze do Jurdana i prolaznim ciljem u Viškovu. Lujzijanom se spuštaju u centar Rijeke, gdje prolaze preko riječkog Korza i prolaznog cilja na njemu i nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15 kilometara i 922 metra visinske razlike od Ičića do Poklona.



Za tehnički dio prijenosa koji će obići svijet angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa, a izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu te brojnim televizijskim postajama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Ukupno, sliku s hrvatskog Toura, što u direktnom prijenosu, što u bilo kojem drugom obliku, vidjete će kućanstva u 180 zemalja svijeta. Ima li od toga bolje promocije za Hrvatsku kao turističku desetinaciju? Teško.



Završna etapa starta u Samoboru a nakon samo četiri kilometra prolazni je cilj u Svetoj Nedelji nakon koje etapa prolazi Novim Zagrebom i odlazi do Velike Gorice gdje je drugi prolazni cilj etape koja se nastavlja do Dugog Sela nakon kojeg biciklisti odlaze do Svetog Ivana Zeline. Nakon prolaska kroz Sv. Ivan Zelina pruža se prilika biciklistima predahnuti do posljednjih 15 kilometara u kojima će odmjeriti snage na završna dva kruga koja će imati cilj na Trgu sv. Marka. Nakon prvog izdanja TOC-a organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku.