SP u motociklima s prikolicama

NOVI OKTANSKI SPEKTAKL Na Grobniku pada odluka o svjetskim prvacima

Miroslav Krpan

U tri dana najznačajnije svjetske moto utrke na Automotodromu Grobnik, u 38 treninga i 21 bodovnoj utrci, očekuje se nastup blizu 150 motociklista



RIJEKA Automotodrom Grobnik na najljepši način, organizacijom najznačajnije motociklističke utrke svjetskog ranga, obilježit će značajan jubilej – 40 godina od prve utrke održane 17. rujna 1978. godine. Ovoga vikenda Moto klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o. organiziraju utrku Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom »FIM Sidecar World Championship«, a najboljim svjetskim prikoličarima, u sadržajnom i bogatom programu, priključit će se i motoristi na dva kotača u okviru bodovanja FIM Europe Vintage Championship, International Grand prix 125 GP i 250 GP, Alpe Adria Championship classic i oldtimer, te Prvenstva Hrvatske za sve sportske i povijesne klase. U tri dana blizu 150 motociklista iz 15-tak zemalja odvest će 38 trening vožnji i 21 bodovnu utrku.


Pohod na rekord


– Nakon uspješne rekonstrukcije staze i polaganja novog asfaltnog sloja zadovoljstvo nam je najaviti prvu utrku svjetskih prikoličara na novoj podlozi, koju svi željno očekuju nadajući se novim rekordima. Pokazalo se prije mjesec dana da su i motociklisti i automobilisti izuzetno zadovoljni, što očekujemo i od svjetske elite na utrci koja je programski jedan od sadržaja obilježavanja našeg velikog jubileja – kazao je Ivica Čatoš, tajnik Moto kluba Kvarner, na redovnom susretu s novinarima u riječkom Grand hotelu Bonavia.


Svaka manifestacija traži značajna organizacijska sredstva, a niti ovako velike priredbe ne bi bilo da svoj obol nisu pokroviteljstvom dali Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, te Općine Čavle i Matulji. Direktor Automotodroma Grobnik Zdenko Šantić zahvalio je i glavnim sponzorima INA Industrija nafte d.d., Privrednoj banci Zagreb, Vulkalu, te još nizu gospodarskih subjekata koji prepoznaju nastojanja da na grobničku stazu stižu najbolji motociklisti.




– Svjetski prikoličari stižu na Grobnik, u ovom novom ciklusu 14. put za redom. Ranije je još održano pet utrka krajem 70-tih i nešto kasnije. Natjecanje svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom šesto je od sedam u ovogodišnjem kalendaru, a po svemu sudeći u dvije bodovne utrke, kraćoj »sprint« i duljoj »gold«, u nedjelju možemo dobiti nove svjetske prvake. Interes za nastup na novom asfaltu u svijetu je izuzetan. Uvjereni smo da, iako se sada vozi klasa 600 ccm, može biti oboren i apsolutni rekord za prikolice, što bi bila kruna na naš jubilej – kazao je vodeći hrvatski stručnjak i član FIM tijela Igor Eškinja.


Stari znanci


Organizatorima predstavlja zadovoljstvo da je počasna pokroviteljica svih programa obilježavanja 40 godina Automotodroma Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja će ove dane primiti delegaciju MK Kvarner i Automotodroma Grobnik povodom ovog značajnog jubileja. Utrka će ovog vikenda imati i humanitarni karakter. Cijena ulaznica za dva dana je 50 kuna, a prihod će biti namjenska donacija Dječjoj bolnici Kantrida.


Iako poslije osam bodovnih utrka u Francuskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Nizozemskoj na Grobnik kao lider prvenstva stiže britanski tandem Tim Reeves i Mark Wilkes, teoretske šanse za naslov najboljeg još imaju njihovi sunarodnjaci braća Ben i Thomas Birchall, te Finci Pekka Päivärinta i Jussi Veräväinen. Svi su oni višestruki svjetski prvaci i česti pobjednici utrka na Grobniku kojeg izuzetno dobro poznaju pa je tim više njihov troboj krajnje neizvjestan.


Prvi dan, petak, rezerviran je za niz treninga, a prve su bodovne utrke u subotu od 14 sati. Drugi ciklus utrka za bodove šest različitih konkurencija je u nedjelju od 11 sati.