Izbor

NASTAVAK TRADICIJE Jednoglasnom odlukom žirija odlučen dobitnik 25. Trofeja Ivica Jobo Kurtini

Marko Cvijanović

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Uz dužno poštovanje prema ostatku konkurencije, u godini što se bliži kraju posebno je snažno odjeknuo povijesni doseg riječkih nogometaša, koji su ispisali zlatne stranice svoje bogate povijesti senzacionalnim osvajanjem »duple krune«



RIJEKA Jednoglasnom odlukom članova žirija koji su činili Lucioano Sušanj, Samir Barać, Orlando Rivetti, Edi prodan i opravdano odsutni Nenad Gračan, jučer je u VIP salonu restorana u »Novom listu« odlučen dobitnik jubilarnog, 25. Trofeja Ivica Jobo Kurtini. Kako i dolikuje tradiciji, pobjednik će biti proglašen na svečanosti u hotelu »Navis« 15. prosinca, a objavljen u tiskanom izdanju »Novog lista« dan kasnije.


Istodobno će biti proglašeni dobitnik nagrade Ivica Jobo Kurtini – junior, kojeg bira uredništvo priloga »Viktorija«, odnosno najbolji mladi sportaš s invaliditetom, koji Novi list svake godine bira u suradnji sa Zajednicom sportova osoba s invaliditetom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Nagrada od ove godine nosi naziv Milka Milinković, kao spomen na prerano preminulu ikonu hrvatskoga sporta osoba s invaliditetom.


Sedmoro kandidata 


U konkurenciji je ove godine bilo sedmero kandidata: strijelkinja Snježana Pejčić, europska prvakinja u gađanju zračnom puškom s 10 metara i osvajačica ekipnog srebra na Europskom prvenstvu, vaterpolist Ivan Krapić, osvajač zlata na Svjetskom prvenstvu, atletičarka Sara Kolak, osvajačica četvrtog mjesta u bacanju koplja na Svjetskom prvenstvu, vlasnica najboljeg rezultata sezone kojim je popravila državni rekord, europski mlađeseniorski rekord i dostigla sedmi rezultat svih vremena, odnosno mlađeseniorska prvakinja Europe, boćarica Nives Jelovica, osvajačica zlata u paru s Tanjom Grubiša na Europskom prvenstvu, boćarica Carrolina Bajrić, osvajačica bronce u bližanju i izbijanju u krug na Europskom prvenstvu, boćari Leo Brnić iMarino Milićević, osvajači zlatne medalje u štafetnom izbijanju na Svjetskom prvenstvu, odnosno nogometaši HNK-a »Rijeka«, osvajači povijesnog naslova prvaka Hrvatske, pobjednici Kupa Hrvatske i sudionici Europske lige.




Uz dužno poštovanje prema ostatku konkurencije, u godini što se bliži kraju posebno je snažno odjeknuo povijesni doseg riječkih nogometaša, koji su ispisali zlatne stranice svoje bogate povijesti senzacionalnim osvajanjem »duple krune«, prekinuvši dugogodišnju dominaciju »Dinama«.


Grad 


– Nogometaši »Rijeke« napravili su veliku stvar, ne samo po pitanju fenomenalnog rezultata, već i zbog činjenice da su uspjeli to da cijeli grad diše kao jedan. »Rijeka« je u relativno kratkom razdoblju uspjela organizacijski i rezultatski dostići visoku razinu. Naravno, ništa ne bi bilo bez novca, ali svaka čast na svemu što su ljudi u klubu napravili – kaže Samir Barać, koji je, naravno, nahvalio Ivana Krapića.


– Za Ivana je velika stvar što je se u vrlo jakoj centarskoj konkurenciji uspio izboriti za status reprezentativca kod Ivice Tucka. U razdoblju što slijedi bit će mu još teže jer je pravo nastupa za reprezentaciju stekao Vrlić, a i iza njega je oporavak od vrlo nezgodne ozljede ramena. Naravno da Krapićeva kvaliteta nije upitna, ali konkurencija za ulazak u momčad će biti vrlo jaka.


Luciano Sušanj ukazao je na sjajan potencijal Sare Kolak.


– Reći ću samo ovo, bude li Sara zdravstveno OK, njezine će daljine u razdoblju što slijedi biti vrlo blizu svjetskog rekorda. Ona će u svakom slučaju biti čudo, jer je vrlo mlada došla u bacačku elitu. Nevjerojatno je kako dobro baca tako mlada. Drago mi je da je članica našeg kluba, koji slavi osamdesetu obljetnicu i svakodnevno uspisuje nove članove. Zanimanje je toliko veliko da smo prisiljeni nove članove staviti na listu čekanja budući da ih je 712! HNK »Rijeka«? »Rijeka« je ove godine napravila ono što su, svi oni koji vole nogomet, priželjkivali jako dugo. Konačno se dogodilo da veliki rezultat napravi jedna momčad koja nije ni iz Zagreba, ni iz Dalmacije. Drago mi je da se u tom kontekstu i »Osijek« diže u posljednje vrijeme. Previše se negativnosti veže uz hrvatski nogomet, a nije sve baš tako crno – rekao je Sušanj.


Podsjetnika radi, Trofej Ivica Jobo Kurtini prošle godine je osvojila baš Sara Kolak, senzacionlna olimpijska pobjednica u bacanju koplja.


Dobitnici trofeja


1993. Miloš Milošević


1994. Davor Šuker


1995. Valter Matošević


1996. Goran Ivanišević


1997. Slaven Bilić


1998. Miloš Milošević


1999. Miloš Milošević


2000. Janica Kostelić


2001. Goran Ivanišević


2002. Janica Kostelić


2003. Janica Kostelić


2004. Muška ruk. repr.


2005. Davis Cup repr.


2006. Janica Kostelić


2007. Blanka Vlašić


2008. Blanka Vlašić


2009. Blanka Vlašić


2010. Blanka Vlašić


2011. Samir Barać


2012. Igor Hinić


2013. HNK Rijeka


2014. Andrej Kramarić


2015. VK Primorje EB


2016. Sara Kolak