PH u kartingu

Matija Jurišić putuje u Ptuj s maksimalnim učinkom

Miroslav Krpan

Marija Jurišić

Marija Jurišić



ZAGREB Ovogodišnja sezona Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu u kompletu će se odvijati na stazama izvan Hrvatske. Razlog tome su infrastrukturni i licencni uvjeti onih dviju, triju domaćih staza, za koje se ipak vjeruje, da će u nekom novom obliku koncepta državnog prvenstva biti ponovo stjecište ne za dvadesetak, već za barem dvostruko više domaćih vozačica i vozača u 2020. godini. Do neke nove prigode vrijedi se pozabaviti aktualnom situacijom i tijekom državnog prvenstva, koje se, petim natjecanjem, nastavlja drugim ovogodišnjim nastupom na novoj slovenskoj stazi u Slovenjoj Vasi nadomak Ptuja.


Sezona je krenula sredinom travnja upravo u Ptuju, nastavila se u svibnju i lipnju, s dva nastupa, na stazi Ada Huja kod Beograda u Srbiji, gdje će se hrvatsko prvenstvo 2019. i okončati 1. rujna. U međuvremenu je odrađeno i treće gostovanje u Sloveniji, na stazi u Vranskom.


»Karting tekmovanje Ptuj«, kako je naziv predstojeće manifestacije, s dvije bodovne utrke uz hrvatsko se prvenstvo boduje i za Prvenstvo Slovenije, te međunarodni »SSC Sportstil Cup«. Organizator dvodnevnog programa je domicilno Auto moto društvo Ptuj. Nedjeljni program počinje slobodnim treningom u 8 sati, da bi prvi bodovni set utrka krenuo od 9.30 sati. Drugi je na rasporedu u 13 sati.




Jedini vozač koji je u osam bodovnih utrka prvenstva Hrvatske ostvario stopostotni bodovni učinak je aktualni državni prvak klase Rotax Max Senior Riječanin Matija Jurišić (Autoklub RI autosport). U klasi ima znatnu prednost ispred jedine domaće vozačice, mlade, ali i iskusne kartingašice, Pazinjanke Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin). Izvrstan niz pobjeda, tek s dva druga mjesta, u klasi Rotax Max Junior nanizao je mladi koprivnički as Leon Zelenko (AKK Koprivnica) i drži sigurnu vodeću poziciju ispred drugoplasiranog Roka Bogdana (AK Opatija). Tek s jednim drugim mjestom,na otvorenju sezone, a potom nizom svih pobjeda u preostalim nastupima, lider klase KZ2 je još jedan iskusni mladi kartingaš Zagrepčanin Jan Pokos (AKK Zanatlija).


Novo natjecanje u Ptuju na vodećim pozicijama dočekuju i Antonio Pendo (AK Dubrovnik racing) u klasi Rotax Mini Max, Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi Rotax DD2 Master, Dorijan Čargonja (KK Koprivnica) u Rotax DD2 i Nikola Samaržija (AMKK Cobra Virovitica) u KZ2 Master.


U međunarodnom »SSC Sportstil Cupu«, čiji je nositelj istoimeni klub, tijekom sezone na dosadašnjih 12 utrka, bodove je osvajalo i 20-ak hrvatskih vozača. U dvije klase čelne pozicije, sa zavidnim brojem bodova prednosti, šest utrka prije zaključenja sezone, imaju dva hrvatska istinska asa, Matija Jurišić u »Rotax Senior Max« i Jan Pokos u klasi KZ2. Jurišić je tek jedan od dvojice vozača, iz dviju klasa, s tek 10 »izgubljenih« bodova, tako da je s deset pobjeda, do sada odradio sezonu za odličan.