Vertikala

MARKO CVIJANOVIĆ: Kineska četvrt

Marko Cvijanović

Damir Mišković

Damir Mišković

Krilatica »Zajedno smo Rijeka« već je izvjesno vrijeme zarobljena u rascjepu karaktera tvrdoglavoga vlasnika i razmaženih navijača koji su osjetili potrebu (ne)izravno kreirati politiku kluba u privatnom vlasništvu



Predsjednik HNK-a Rijeka, Damir Mišković, potpisao je u petak u Dubrovniku memorandum o razumijevanju s kineskim ulagačima koji su iskazali interes za gradnjom novog stadionskog kompleksa na Kantridi. Formalno, budućim projektom bavit će se tvrtke Stadion Kantrida i Top International Engineering Corporation (TIEC), investicija je, navodno, vrijedna 50 milijuna eura. Izgradanja novog nogometnog stadiona samo je jedan u nizu potencijalnih riječkih projekata na »kineskom putu svile«, bilateralni posjet kineskog premijera Lija Keqijanga Hrvatskoj otvorio je nove horizonte vječnih rasprava o budućnosti nizinske željezničke pruge Rijeka – Zagreb, riječke luke, brodogradilišta 3. maj… Koliko god volio rodni grad i sanjao o novoj Kantridi, jasno je da Miškovića kineski ulagači u prvom redu zanimaju kroz prizmu financijske (samo)održivosti kluba koji sve teže zatvara godišnje budžete.


– Moj je fokus isključivo stadion. Hoće li Kinezi s nadležnim vlastima razgovarati o dodatnim sadržajima, to ne znam, ali znam kako funkcionira biznis. Ako se pokaže da investitori ovdje mogu efikasno i brzo ulagati, onda će u igru povući i svoje partnere iz drugih poslovnih sfera – šturo je Mišković objasnio pozadinu dubrovačkog summita.Davno su prošla vremena kada je predsjednik, a danas i vlasnik riječkoga prvoligaša, organizirao javne prezentacije klupskih projekata uz ovacije tisuća članova i pretplatnika, koji su stekli rijetku privilegiju »prebirati« po stavkama prihoda i rashoda voljenog kluba. Krilatica »Zajedno smo Rijeka« već je izvjesno vrijeme zarobljena u rascjepu karaktera tvrdoglavoga vlasnika i razmaženih navijača koji su osjetili potrebu (ne)izravno kreirati politiku kluba u privatnom vlasništvu. Zato Damir Mišković sastanke s poslovnim partnerima danas održava skrivećki po restoranima i budućnost kluba promišlja tajno, a ne javno. »Namještene« rujevičke fotografije jednoobrazno odjevenih čelnika HNK-a Rijeka s financijskim izvješćima u rukama pred razdraganim navijačima pripadaju danima slavne prošlosti i zajedničke sreće, Damir Mišković već je izvjesno vrijeme meta paparazza, koji skoro u pravilnim vremenskim razmacima razotkrivaju njegove (ne)skrivene poslovne namjere u zagrebačkim ili opatijskim restoranima i daju povod širenju (ne)provjerenih informacija i projiciranju zlonamjernih špekulacija. U tom kontekstu Miškoviću je u interesu javno se odrediti prema kineskom pismu namjere da opet ne bi morao slušati kuloarske priče o različitim modelima vlasničkog preoblikovanja kluba.

Roman Polanski režirao je 1974. godine kultni »neo-noir« klasik Kineska četvrt u kojemu u tom slavnom njujorškom kvartu »caruju« grubi detektivi, fatalne ljepotice i krupne »zvjerke« sa svojim jednako krupnim kapitalom. U novoj epizodi života riječkoga nogometnoga prvoligaša Kantrida uskoro treba postati Kineska četvrt u kojoj će se u ulozi grubih detektiva nedvojbeno naći najveći kritičari među riječkim navijačima koji motre na svaki Miškovićev potez, fatalnu ljepoticu personificirat će novi stadion podno legendarnih stijena, a krupne zvjerke utjeloviti bogati kineski ulagači. Zbog nekih budućih epizoda o riječkom prvoligašu vrlo je važno da »režiser« Mišković napravi značajan odmak od »mračnog« Polanskog i smisli »hepiendovski« završetak još jedne »lijepe riječke nogometne priče«.


Vrijeme će pokazati hoće li se oko Miškovićeva zapešća uskoro zavijoriti »šal od svile i juana«, a Kantrida postati Kineska četvrt, baš kao što je u najvećim danima novije klupske povijesti Rujevica postala Mala Italija zahvaljujući sredstvima Social sporta u vlasništvu talijanskoga tajkuna i Miškovićeva poslovnog partnera Gabrielea Volpija.




P. S. Za neupućene, Kineska četvrt i Mala Italija dva su susjedna kvarta na Manhattanu. Kakve li koincidencije…