Atletski SP

Loše vrijeme pokvarilo utrku: Kenijka uzela “najsporije” zlato, naše maratonke odustale

Portal Novilist.hr

Pobjednica Ruth Chepngetich/Foto REUTERS

Pobjednica Ruth Chepngetich/Foto REUTERS

Zbog visokih temperatura i vlage u zraku čak 28 maratonki moralo je odustati tijekom utrke, a među njima su bile i hrvatske maratonke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro. Treća predstavnica Nikolina Šustić Stanković nije niti startala zbog otrovanja.



Iznimno teški vremenski uvjeti vladaju ovih dana na Svjetskom prvenstvu u atletici čiji je domaćin Doha, a posljedice su se vidjele na ženskom maratonu.


Zbog visokih temperatura i vlage u zraku čak 28 maratonki moralo je odustati tijekom utrke, a među njima su bile i hrvatske maratonke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro. Treća predstavnica Nikolina Šustić Stanković nije niti startala zbog otrovanja radi kojega je noć provela u bolnici. 


Iako su organizatori upravo zbog vremenskih uvjeta odlučili utrku staviti u ponoć po lokalnom vremenu, ni to nije pomoglo iscrpljenim maratonkama da ostvare svoj najbolji rezutat. Zlatnu medalju je uzela Kenijka Ruth Chepngetich, ali njezino vrijeme od 2:32:43 je najsporije pobjedničko vrijeme u povijesti svjetskih prvenstava. Upravo to dovoljno govori o teškim uvjetima u ponoćnim satima – 32.7 stupnjeva i 73.3 posto vlage u zraku. Kenijka je iza sebe ostavila maratonku Bahreina Rose Chelimo (2:33:46) i Helaliu Johannes iz Namibije (2:34:15).




Među onima koje su morale odustati tijekom utrke bila je i Talijanka Giovanna Epis koja je zbog iscrpljenosti odvezena u invalidskim kolicima.