Smotra u Budimpešti

Laura Fučik, Renato Rešetar i Lea Vukoja osvojili bronce na EP-u u karateu

Renato Rešetar, Laura Fučik i Lea Vukoja

Renato Rešetar, Laura Fučik i Lea Vukoja

Riječko slavlje u Budimpešti upotpunili su Jelena Pehar (Ippon), novopečena europska prvakinja u kategoriji do 50 kilograma, te Lucija Lesjak (Hrvatski dragovoljac), brončana preko 68 kilograma



RIJEKA Bila je to uspješna nedjelja hrvatskoga karatea na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, što je završilo u Budimpešti. Na kojem je jedne od glavnih uloga imalo i troje riječkih karatista. Laura Fučik (Delta, do 61 kg), Renato Rešetar (Zamet, do 84 kg) i Lea Vukoja (Sokol, do 68 kg) osvojili su brončane medalje, a riječko slavlje u Budimpešti upotpunili su Jelena Pehar (Ippon), novopečena europska prvakinja u kategoriji do 50 kilograma, te Lucija Lesjak (Hrvatski dragovoljac), brončana preko 68 kilograma.


Laura Fučik je do najvećeg uspjeha u karijeri došla nakon pet borbi. Na otvaranju kategorije do 61 kilograma pobijedila je Kosovarku Edisu Beka 3:0, potom je bila uspješnija od Armenke Lene Gylumyan 6:0, nakon čega je svladala Švicarku Silviju Hirt 6:4, a onda ju je u polufinalu zaustavila kasnija osvajačica srebra, Talijanka Alessandra Mangiacapra (2:4).


Najveći uspjeh karijere ostvario je i Renato Rešetar, koji se broncom okitio u kategoriji do 84 kilograma. Karatist Zameta u prvom je kolu poražen od Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 2:4, novopečenoga prvaka Staroga kontinenta, koji ga je zahvaljujući plasmanu u finale povukao u repasaž u kojem je Rešetar ostvario četiri pobjede. Redom je bio uspješniji od Mađara Bendeguza Talasa (4:0), Škota Lewisa Simpsona (3:2), Gruzijca Anrija Bitskinashvilija (5:1), te Turčina Sameda Goka (1:1).




Niti za Leu Vukoju Europsko prvenstvo nije dobro počelo, u prvom kolu kategorije do 68 kilograma čekala ju je stara znanica, Norvežanka Annika Saelid, koja je slavila 3:0. No, Norvežanka je i prije prvenstva slovila za jednu od favoritkinja, što je i dokazala osvajanjem zlata u Budimpešti, a svoju je navijačicu imala i u riječkoj karatistici jer je njezin plasman u finale značio da će Lea Vukoja dobiti novu šansu za osvajanje odličja. U repasažu slavila protiv Španjolke Marije Isabel Nieto Mejias (9:0), Armenke Anite Makyan (1:0) i Mađarice Dore Czagany (6:0).


Jelena Pehar osvojila je zlato u kategoriji do 50 kilograma pobijedivši Portugalku Catarinu Rodrigues 1:0, dok je Lucija Lesjak u borbi za broncu slavila protiv predstavnice Bosne i Hercegovine Stefani Krešić 6:1