Osramoćeni šampion

Lance Armstrong se nagodio i izbjegao kaznu od 100 milijuna dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed sa svojim životom, rekao je bivši šampion



Posrnuli i osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong (46) nagodio se sa saveznom vladom i pristao platiti pet milijuna dolara zbog zlouporabe nedozvoljenih sredstava i tako izbjegao sudski proces i moguću kaznu od 100 milijuna dolara.


US Postal, koji je sponzorirao američkog biciklista, tvrdio je kako je Armstrong prevario porezne obveznike prihvaćajući milijune dolara iz državne agencije, a u isto vrijeme je uzimao nedozvoljena sredstva.


»Natjecatelj koji namjerno koristi ilegalne supstance ne obmanjuje samo svoje konkurente i obožavatelje, nego i sponzore koji mu pomažu pri sportskim natjecanjima«, izjavio je državni odvjetnik Chad Reader, dodavši: »Ova nagodba pokazuje da su oni koji varaju odgovorni.«




S druge strane Armstrong na sporazum gleda kao na pobjedu.


»Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed sa svojim životom. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu – supruzi, petero djece, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu s oboljelima od raka..»


Armstrong je naglasio kako je želio sa US Postal Serviceom zakopati »ratnu sjekiru«, iako vjeruje da je njihova akcija »neutemeljena i nepravedna«.


»Prije pet godina sam preuzeo punu odgovornost za svoje pogreške i pokušao se iskupiti. Svaki put kad sam sjedio za volanom tima US Postal, jurio sam svim srcem i uvijek sam bio ponosan što sam nosi njihov grb na grudima,« rekao je bivši biciklist.


Njegov bivši momčadski kolega Floyd Landis koji je 2010. priznao uzimanje dopinga, te je optužio Armstronga da je činio isto, kao ‘zviždač’ ima pravo na 25 posto nagodbe.


Armstrong je prvotno odbacivao sve Landisove tvrdnje, ali je u siječnju 2013. godine gostujući kod američke televizijske voditeljice Oprah Winfrey priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.


Posrnuli biciklist kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta Tour de Franceu te olimpijska medalja iz Sydneyja, otvorio je dušu izjavivši kako je sustavno uzimao nedopuštene stimulanse te koristio transfuziju krvi.


Priznao je kako se počeo dopingirati 90-tih. Otkrio je i kako je bio kolovođa dopingiranja u američkoj momčadi US Postal. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi.