Europsko prvenstvo

Hrvatski karatisti u borbi za sedam medalja

Hina

Ukupno, Hrvatska ima najmanje jedno srebro (sutrašnji finale Ane Lenard u kategoriji do 61 kg), te još šest nastupa za broncu (ekipno kate muški i žene, ekipno žene, Jelena Kovačević -55 kg, Ivona Tubić – 68 kg, Ana-Marija Bujas-Čelan +68 kg).



TAMPERE Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u sastavu Ana-Marija Bujas-Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Lenard borit će se za brončanu medalju na 49. Europskom prvenstvu u karateu u Tampereu.


Braniteljice naslova bile su slobodne u 1. kolu, izvrsno su otvorile nastup uvjerljivim pobjedama Ivone Tubić i Azre Saleš, svladale Srbiju sa 2-0. Neočekivani posrtaj dogodio se u dvoboju s domaćinom. Azra Saleš još jednom je izborila pobjedu, a u drugom susretu Ana Lenard je održala remis do sedam sekundi prije kraja. Potom iznenadni bod za njezinu finsku suparnicu, pa još jedan u praktički pretposljednjoj sekundi, koji je ispostavilo se na kraju, Hrvatskoj oduzeo mogućnost obrane naslova. U trećoj borbi Ivona Tubić je povela, ali dvoboj je završio neodlučenim ishodom i ukupnim omjerom bodova 3-2 Finska je ušla u polufinale. Još uvjerljivije Finkinje su pobijedile Švicarsku u poluzavršnici i našle se u senzacionalnom finalu u kojem će se boriti s Turskom.


Na taj način naše su djevojke izborile repasaž u kojem je uslijedila dramatična borba s Crnom Gorom. Odlučio je tek susret kapetana u kojem je u završnici borbe Azra Saleš ostvarila ukupnu hrvatsku pobjedu i sutrašnji susret za broncu protiv reprezentacije Švicarske.




Muška selekcija u borbama na startu izgubila je od Srbije sa 1-3 i ispala iz daljnjeg natjecanja.


Nakon EP-a u Zagrebu Hrvatska se vratila na europsku pozornicu u katama. Obje naše vrste borit će se za brončano odličje. Djevojke (Vlatka i Marijana Kiuk, Petra Krivičić) pobijedile su favoriziranu Francusku 3-2, izgubile od kasnijih finalistica Španjolske maksimalnim rezultatom, a u repasažu uvjerljivo nadigrale Dansku (5-0) i u nedjelju prije podne za broncu ih očekuje susret s Njemačkom.


Muška reprezentacija u katama (Ivan Ermenc, Franjo Maškarin i Damjan Padovan) takodjer će se boriti za broncu. Nakon poraza od Španjolske (0-5), koja je kasnije završila u finalu, predstoji im nedjeljni dvoboj za brončano odličje protiv Portugala.


Ukupno, Hrvatska ima najmanje jedno srebro (sutrašnji finale Ane Lenard u kategoriji do 61 kg), te još šest nastupa za broncu (ekipno kate muški i žene, ekipno žene, Jelena Kovačević -55 kg, Ivona Tubić – 68 kg, Ana-Marija Bujas-Čelan +68 kg).