Svjetsko prvenstvo

Hrvatska karate reprezentacija se vratila s broncom Anđela Kvesića

Hina

Foto ABCportal.info

Foto ABCportal.info

»Drago mi je da sam probio led. Nakon osam godina i zlata Danila Domdjonija muška medalja u borbama na SP-u, to je sad jedan veliki motiv meni i svima ostalima. Jer, ako sam mogao ja, mislim da mogu i ostali«, skromno je istaknuo Anđelo Kvesić koji u nižim uzrastnim kategorijama nikad nije osvojio medalju na europskim ili svjetskim prvenstvima



ZAGREB Hrvatska karate reprezentacija vratila se u ponedjeljak sa Svjetskog prvenstva koje je u nedjelju poslijepodne završilo u Linzu, gdje je jedini osvajač medalje za Hrvatsku bio Anđelo Kvesić u teškoj kategoriji (+84 kg).


»Drago mi je da sam probio led. Nakon osam godina i zlata Danila Domdjonija muška medalja u borbama na SP-u, to je sad jedan veliki motiv meni i svima ostalima. Jer, ako sam mogao ja, mislim da mogu i ostali«, skromno je istaknuo Anđelo Kvesić koji u nižim uzrastnim kategorijama nikad nije osvojio medalju na europskim ili svjetskim prvenstvima.


U borbi za odličje bila je i Maša Vidić, djevojačkog prezimena Martinović, koju je u završnom susretu za broncu svladala Iranka Hamideh Abbasli s 2-0.




»Vraćam se s ovog prvenstva bez medalje. Otišla sam kao prva na renkingu, vratila sam se s petim mjestom. Iako to jest najbolji rezultat na SP-u u mojoj kategoriji za Hrvatsku, ipak moram pogledati istini u oči i reći da sam razočarana. Cijelu prošlu i ovu godinu spremala sam se baš za ovo natjecanje da uzmem tu medalju koja mi nedostaje«, rekla je Maša Vidić.


U igri za svjetsku ekipnu broncu drugi put u povijesti bila je i hrvatska ženska vrsta u katama, koja je u nedjelju poražena od Italije.


»Mogu reći da smo iznimno zadovoljne plasmanom na ovom natjecanju. Znamo da nema dalje od Svjetskog prvenstva, iako je karate sad ušao u olimpijsku obitelj. Za ovo treniram cijeli život, a izgubili smo od ekipe koja već deset godina osvaja medalje na europskim i svjetskim prvenstvima«, naglasila je najiskusnija u ekipi Vlatka Kiuk, a njezina kolegica Mihaela Petrović je dodala:


»Uz sve ostale kojima se zahvaljujem, moram istaknuti da je naš izbornik Tihomir Grgić izvrstan trener i puno mu hvala što trpi nas tri u kombinaciji, što zbilja nije lako«.


Grgić je ujedno i jedan od najdugovječnijiih izbornika u hrvatskom sportu uopće, s obzirom da je izbornik reprezentacije u katama već puna dva desetljeća.


»Nisam ovo očekivala, bilo je ovo moje prvo svjetsko prvenstvo«, riječi su najmladje članice ekipe u katama Nike Jukić,


Od ostalih najbliže medalji bila je Ana Lenard, kojoj je jedna pobjeda nedostajala do završnog susreta za broncu (-61 kg), a bila je i članica ženske reprezentacije u borbama koja je nakon niza odličja prošlih godina ovoga puta u izmijenjenom sastavu izgubila već u 1. kolu od Finske.


»Nažalost, Azra Saleš i Ivona Tubić ovoga puta morale su odustati. U novom sastavu nismo odradile nijedan meč prije SP-a. Ovaj put ekipa je ostala daleko od medalje, ali vjerujem da će u sljedećim natjecanjima biti sasvim drugačije«, smatra kapetanica ekipe Ana-Marija Bujas Čelan.


Predsjednik Hrvatskog karate saveza i glavni tajnik Europske karate federacije Stjepan Čelan istaknuo je kako je izuzetno sretan zbog medalje Anđela Kvesića, nadajući se da nakon dugo vremena slijedi vrlo uspješno razdoblje za mušku selekciju i dodao:


»Sve što sada činimo je u funkciji da se što bolje pripremimo za olimpijsku 2020. godinu kako bi najmanje jedna osoba ostvarila dobar rezultat, a da barem dva natjecatelja iz Hrvatske budu u igri.«


Na SP u karateu u Linzu sudjelovalo je 1166 natjecatelja iz 118 zemalja. Medalje su osvajali predstavnici 26 zemalja, a među njima je i Hrvatska zahvaljujući bronci Anđela Kvesića. Najuspješniji je bio Japan s čak šest zlata, a najviše odličja, po devet, osvojili su Francuska i Japan.